logo


Παράταση πήρε η απόφαση για την αύξηση των δημοτικών τελών στο Δήμο Διονύσου, μια που μετά από τη σχεδόν τετράωρη, και δύσκολη, συζήτηση στη Δημοτική Επιτροπή, προχθές Τετάρτη 30 Απριλίου, η Δήμαρχος και Πρόεδρος της Επιτροπής Κ. Μαϊχόσογλου αποφάσισε να αποσύρει το θέμα. Είναι εδώ χαρακτηριστικό πως αν και στην πρόσκληση και στις εισηγήσεις- που ακόμη δεν έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου…- τα μέλη καλούνταν να εγκρίνουν τις αυξήσεις, αίφνης στη διάρκεια της συνεδρίασης το περιεχόμενο άλλαξε και μετατράπηκε σε μια πρώτη συζήτηση στο πλαίσιο διαβούλευσης, ώστε να περιγραφεί το πρόβλημα μέσα από τα ευρήματα σχετικής μελέτης η οποία είχε ανατεθεί πριν από λίγους μήνες!

Στην αναδίπλωση αυτή εκτιμάται πως έπαιξε ρόλο η αντίδραση του κόσμου, όπως αποτυπώθηκε μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου της πόλης. Ο τελευταίος, μάλιστα, παρευρέθηκε στη συνεδρίαση με εκπροσώπους τόσο του Εμπορικού Συλλόγου Διονύσου όσο και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βόρειας Αττικής (ΣΕΒΑ), που υπογράμμισαν πως η Δημοτική Αρχή συμπεριφέρεται σαν μονοπώλιο, ξεκαθάρισαν πως οι προγραμματιζόμενες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη θα γονατίσουν τους επαγγελματίες της περιοχής και προειδοποίησαν πως αν τελικά οι αυξήσεις επιβληθούν, τότε κινδυνεύει η πολλαπλή- και οικονομική- στήριξη που μέχρι σήμερα παρέχουν στο Δήμο και τους υπόλοιπους φορείς του.

Στη συζήτηση αναδείχθηκαν πολλές παράμετροι:

*Η ανάλυση, στην οποία στηρίχθηκε η εισήγηση για τις αυξήσεις, διανεμήθηκε στους δημοτικούς συμβούλους- μέλη της Επιτροπής, λίγες μόνον ώρες νωρίτερα, το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας, Τρίτη 29 Απριλίου. Με το δεδομένο πως εκείνη την ημέρα πραγματοποιείτο και η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας, στη διάθεσή τους είχαν ελάχιστο χρόνο ώστε να μελετήσουν την ανάλυση και να “διαβάσουν” τα συμπεράσματά της. Σε μια μάλιστα, περίπτωση, αυτή της Δ. Ιατρού από το Νέο Διόνυσο, η ανάλυση δεν είχε σταλεί καθόλου, παρόλο που είναι τακτικό μέλος, χωρίς δικαίωμα ψήφου. Έστω κι έτσι, πάντως, κάποια μέλη είχαν ξενυχτήσει για να προετοιμαστούν, όπως είπε η Λ. Κανακάρη από την πλειοψηφία. Σημειωτέον εδώ πως η μελέτη στην οποία στηρίχθηκε η ανάλυση, και την οποία η ίδια η Δήμαρχος τον περασμένο Δεκέμβριο είχε δεσμευθεί να δημοσιοποιήσει ώστε να τεθεί σε διαβούλευση, δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί σε κανένα θεσμικό όργανο.

*Η ίδια ανάλυση, όπως έγινε φανερό, στηρίχθηκε στη διαπίστωση περί αύξησης τελών, ως μονόδρομου για την εξασφάλιση επιβίωσης των ανταποδοτικών υπηρεσιών καθαριότητας και φωτισμού, όπως ακούστηκε κάποια στιγμή να λέει και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου. Έγινε ταυτόχρονα φανερό πως δεν επεκτάθηκε στην αναζήτηση εναλλακτικών σεναρίων εξοικονόμησης δαπανών ή/και εξασφάλισης πόρων με άλλο τρόπο. Όπως επισημάνθηκε από την κ. Κανακάρη, το κόστος των ανταποδοτικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό για το 2025 είχε εκτιμηθεί στα 10,3 εκατομμύρια, και τρεις μήνες αργότερα η εκτίμηση σκαρφαλώνει με βάση τη μελέτη στα 13 εκατομμύρια, γι’ αυτό και η επιχειρούμενη αύξηση των τελών, χωρίς εντούτοις να υπάρχει καμία επενδυτική πρόνοια. Η διαφορά αυτή αποδόθηκε από το Γενικό Γραμματέα του Δήμου Κ. Βαφειάδη στη διαφορετική χρονική στιγμή, άρα και στην αλλαγή συνθηκών.

*Αμφισβητήθηκε, επιπλέον, η νομιμότητα τυχόν απόφασης, αν γινόταν χρήση των ρυθμίσεων περί κυβερνησιμότητας, όπως εξαρχής επιδίωκε η Δημοτική Αρχή και υποστήριξε ο Γενικός Γραμματέας: Σύμφωνα με αυτές, για την έγκριση του Προϋπολογισμού, του Τεχνικού Προγράμματος και των δημοτικών τελών του κάθε χρόνου, αρκεί έστω και μια θετική ψήφος- σε γενικές γραμμές εξάλλου έτσι είχαν εγκριθεί στη Δημοτική Επιτροπή και στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν λίγους μήνες. Εν προκειμένω, όπως υποστήριξε ο επικεφαλής της μείζονος Γ. Καλαφατέλης, καθώς και η Αγγ. Πέππα από την πλειοψηφία, δεν επρόκειτο για καθορισμό αλλά για τροποποίηση των δημοτικών τελών (σ.σ. που αποτελεί κανονιστική απόφαση και απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία), μόλις τέσσερις μήνες αφότου η Δημοτική Αρχή είχε εισηγηθεί και το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει την καθήλωσή τους στα περυσινά επίπεδα- τα ίδια με της τελευταίας δεκαετίας. Κανονικά θα έπρεπε το θέμα να έρθει πρώτα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να διαπιστωθεί η αναγκαιότητα ή όχι της αύξησης. Τυχόν διαφορετική τακτική και απόφαση, δήλωσε ο πρώτος, θα προσβληθεί άμεσα, και οι δυο προανήγγειλαν την κατάθεση εναλλακτικής πρότασης στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ η κ. Ιατρού τόνισε πως τυχόν απόφαση για αυξήσεις τώρα “κάνει κουρελόχαρτο τον Προϋπολογισμό του Δήμου για το 2025”.

*Αμφισβητήθηκαν, ακόμη, από στελέχη της οι διαβεβαιώσεις της Δημοτικής Αρχής περί βιώσιμης οικονομικής κατάστασης του Δήμου, μια που προχτές ήρθε στη Δημοτική Επιτροπή το κομμάτι των ανταποδοτικών υπηρεσιών, που περιλαμβάνεται στον Προϋπολογισμό, αυξημένο στις ανάγκες του κατά 3 εκατομμύρια περίπου μέσα σε τρεις μήνες. «Καταψηφίσαμε τότε, θεωρώντας τον Προϋπολογισμό πλασματικό, και σήμερα, αφού το φωνάζουμε επί ενάμιση χρόνο στα θεσμικά όργανα, δικαιωνόμαστε” τόνισε η κ. Κανακάρη. Αναπόφευκτα η κουβέντα γύρισε στη γενική οικονομική κατάσταση του Δήμου, που κατά τη λεγόμενη εσωτερική αντιπολίτευση, εξαιτίας της κατασπατάλησης του δημοτικού χρήματος από τη Διοίκηση Καλαφατέλη είναι τραγική αλλά ποτέ, και παρά τα συνεχή αιτήματα, δεν παρουσιάστηκε στην πραγματική της διάσταση, αφότου η Δημοτική Αρχή ανέλαβε καθήκοντα, τον Ιανουάριο του 2024. Ακαριαία, βέβαια, ήταν και η αντίδραση του τέως Δημάρχου που υπεραμύνθηκε της διαχείρισής του, υπενθύμιζε τις συνθήκες της δικής του έναντι της νυν Δημοτικής Αρχής, ενώ έδειχνε τους τρόπους εξασφάλισης επιπλέον πόρων για τη χρηματοδότηση των ανταποδοτικών υπηρεσιών.

*Αμφισβητήθηκαν ακόμη οι παράγοντες κινδύνου, όπως παρουσιάζονται στην ανάλυση, για παράδειγμα η γήρανση του μηχανολογικού εξοπλισμού, ο οποίος εντούτοις έχει ανανεωθεί ή το κόστος της ενέργειας που επιτόπου αποδείχθηκε ότι έχει μειωθεί, αλλά και οι ανελαστικές δαπάνες, ώστε να δικαιολογείται η προτεινόμενη υπέρογκη αύξηση: Όπως επισημάνθηκε από την κ. Κανακάρη, το κόστος των ανταποδοτικών υπηρεσιών σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό για το 2025 είχε εκτιμηθεί από τη δημοτική υπηρεσία στα 10,3 εκατομμύρια, και τρεις μήνες αργότερα η εκτίμηση αυτή από την ίδια υπηρεσία σκαρφαλώνει με βάση τη μελέτη στα 13 εκατομμύρια, χωρίς εντούτοις να υπάρχει καμία επενδυτική πρόνοια.

*Αντικείμενο αντιπαράθεσης αποτέλεσε επιπλέον και η εισήγηση του θέματος που ήρθε στη Δημοτική Επιτροπή από το Γραφείο της Αντιδημάρχου Οικονομικών, χωρίς υπογραφή αρμόδιου υπηρεσιακού παράγοντα, παρά τις σχετικές προβλέψεις της νομοθεσίας, αλλά και η αναδρομική ισχύ τής όποιας απόφασης από 1/1/2025, όπως έγραφε η ίδια εισήγηση.

*Αντικείμενο αντιπαράθεσης αποτέλεσαν και τα οικονομικά στοιχεία της εισήγησης που δείχνουν πως από το 2020 οι ανταποδοτικές υπηρεσίες παρουσιάζουν συνεχώς αρνητικό ισοζύγιο, το οποίο ξεκινάει από 450.000 ευρώ την πρώτη χρόνια και φτάνει στο ενάμιση εκατομμύριο τις τρεις τελευταίες. Το άνοιγμα αυτό για το 2024 κάλυψε από άλλους κωδικούς η Διοίκηση Μαϊχόσογλου, όπως η ίδια παραδέχθηκε, προκαλώντας νέα θύελλα διαμαρτυριών από στελέχη της, που την κατηγορούσαν πως στέρησε χρήματα από έργα. Επιπλέον, και παρά τα στοιχεία που σήμερα δείχνουν αρνητικό ισοζύγιο στις εν λόγω υπηρεσίες επί τέσσερα χρόνια, οι αναμορφώσεις του Προϋπολογισμού των ίδιων ετών- που εγκρίθηκαν από τα θεσμικά όργανα του Δήμου- δείχνουν πλεόνασμα και καθιστούν υπόλογους έναντι όλων των Ελεγκτικών Αρχών τους δημοτικούς συμβούλους που τις ψήφισαν, υπογράμμισε η κ. Πέππα.

Δεν θα πρέπει να συγχέονται οι ανταποδοτικές υπηρεσίες με τη γενικότερη οικονομική εικόνα του Δήμου, που αυτή τη στιγμή είναι βιώσιμος οικονομικά, διευκρίνιζαν συνεχώς απαντώντας στις παραπάνω αιτιάσεις ο Γενικός Γραμματέας και η Δήμαρχος. Η τελευταία μάλιστα από τη μια πλευρά αναφέρθηκε επανειλημμένα στο αποθεματικό των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ που βρήκε στο ταμείο του Δήμου όταν ανέλαβε, και από την άλλη στα στοιχεία των υπηρεσιών που δείχνουν πως η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είτε δεν έβλεπε την οικονομική εξέλιξη είτε δεν θέλησε να αναλάβει προεκλογικά το πολιτικό κόστος μιας αύξησης στα δημοτικά τέλη. Έτσι, χρηματοδοτούσε τις ανταποδοτικές υπηρεσίες από τα έτοιμα, τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Μαϊχόσογλου, υπογραμμίζοντας σε ιδιαιτέρως υψηλούς τόνους πως η δική της Διοίκηση παλεύει εδώ και ένα χρόνο να βάλει σε μια τάξη. Γι’ αυτό και το Δεκέμβριο είχε επιφυλαχθεί πως τυχόν αύξηση των τελών δεν θα γινόταν πρόχειρα αλλά κατόπιν μελέτης (σ.σ. αυτής που δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί και έχει στοιχίσει 37.200 ευρώ με απ’ ευθείας ανάθεση).

Μετά και από τις παραπάνω αντιδράσεις δεν αποτέλεσε έκπληξη η πρόταση των Πέππα και Καλαφατέλη, μια που είναι η πρόσφατη η απόφαση για καθήλωσή τους, να αποσυρθεί το θέμα της αύξησης των δημοτικών τελών “γιατί μπάζει από παντού, με κενά και λάθη και στην παρουσίαση ακόμη”, και να επανέλθει στο τέλος του 2025, “ώστε να μπορέσουμε να μιλήσουμε με αξιοπιστία και καλύτερη ενημέρωση και να πάμε σε μια λελογισμένη αύξηση. Αλλιώς θα περιπλεχτεί πολύ η κατάσταση” δήλωσε σιβυλλικά η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας. Λίγη ώρα αργότερα εξήγησε και τι εννοούσε: Αν και τα συμπεράσματα της μελέτης, που βασίζονται σε στοιχεία των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου, δείχνουν σήμερα πως επί τέσσερα χρόνια το ισοζύγιο στις ανταποδοτικές υπηρεσίες ήταν αρνητικό, οι αναμορφώσεις του Προϋπολογισμού των ίδιων ετών- που εγκρίθηκαν από τα θεσμικά όργανα του Δήμου- δείχνουν πλεόνασμα. Με τα αντιφατικά αυτά δεδομένα καθίστανται υπόλογοι έναντι όλων των Ελεγκτικών Αρχών τόσο οι δημοτικοί σύμβουλοι που τις ψήφισαν όσο και οι οικονομικές υπηρεσίες, υπογράμμισε η κ. Πέππα, προκαλώντας την άμεση αντίδραση των παριστάμενων υπηρεσιακών παραγόντων, που θεώρησαν την εν λόγω αναφορά προσβλητική: “Οι υπηρεσίες του Δήμου βλέπουν την κατάσταση και την επισημαίνουν, αλλά εναπόκειται στους δημοτικούς άρχοντες να πάρουν τις πολιτικές αποφάσεις”, τόνισαν χαρακτηριστικά.

Πλήθος ερωτήσεων ή/και επισημάνσεων, όμως, υπήρχε πάνω στη χρηματοοικονομική ανάλυση για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, για την παρουσίαση της οποίας είχε προσέλθει ο εκ των μελετητών Γ. Τέντης. Αυτή η παρουσίαση έδειξε πως η εισπραξιμότητα από οφειλές για τα προηγούμενα χρόνια έχει μειωθεί στο 5%, κάτι που όμως αναμένεται να εξορθολογισθεί σταδιακά με τις αναγκαίες παραγραφές, πως τα έσοδα είχαν μειωθεί τα δυο χρόνια της πανδημίας (2020 και 2021), αλλά και αυξήθηκαν τα επόμενα δυο χρόνια λόγω της ορθής δήλωσης της φορολογητέας ύλης που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, καθώς και πως  υπήρχε απόκλιση στην απεικόνιση των πραγματικών ποσών, παρόλο που και ο μελετητής και οι ενιστάμενοι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν βασιστεί στα ίδια οικονομικά στοιχεία, πως το κόστος συντήρησης του στόλου παραμένει υψηλό παρά τη σταδιακή ανανέωσή του αρχής γενομένης από το 2019, καθώς και πως τόσο το κόστος της ενέργειας όσο και αυτό των καυσίμων έχει εκτοξευθεί, ενώ αναμένεται και αντίστοιχη στο τέλος ταφής των απορριμμάτων. Στόχος της αύξησης, είπε τέλος ο μελετητής, είναι αφενός να μην είναι ζημιογόνες οι ανταποδοτικές υπηρεσίες και αφετέρου οι επενδύσεις, ώστε να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη αύξηση αργότερα. Στην ίδια μελέτη, προσέθεσε, περιλαμβάνεται και η επισήμανση πως εφόσον οι υπηρεσίες προσδιόρισαν το ποσόν του προϋπολογισμού που απαιτείται για την καθαριότητα, τότε για να βγουν τα χρήματα αυτά, απαιτείται να διαμορφωθούν ανάλογα και τα τέλη.

Αίσθηση, εδώ, προκάλεσαν οι τοποθετήσεις του Δ. Μανδάλακα και του Ν. Πίλτση, από τον ΣΕΒΑ και τον Εμπορικό Σύλλογο αντιστοίχως, τα μέλη των οποίων επιβαρύνονται με τη μεγαλύτερη αύξηση των 63% στα σημερνά δημοτικά τέλη

Για μονοπωλιακή συμπεριφορά, και μάλιστα στους μεγαλύτερους πελάτες της, εφόσον επιμείνει στις αυξήσεις, κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ο κ. Μανδάλακας, υπογραμμίζοντας πως η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών του Δήμου προς τις επιχειρήσεις δεν αντιστοιχεί στις χρεώσεις τους. Ο ίδιος υπογράμμισε πως- μετά και από την παρουσίαση της ανάλυσης- τρόπους εξοικονόμησης των δαπανών δεν είδε, διαπίστωσε αντιθέτως πως η μελέτη κινήθηκε στη βάση της εντολής να καλυφθεί ο Προϋπολογισμός και όχι να νοικοκυρευτεί ο Δήμος. Ο ίδιος κάλεσε τη Διοίκηση να προσέξει μήπως στην προσπάθειά της να εξυγιάνει το Δήμο, καταλήξει με ζημιογόνες επιχειρήσεις, και προειδοποίησε πως αν ισχύσουν οι αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, τότε οι επιχειρήσεις θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να αναγκαστούν να περικόψουν τις παροχές προς ευαίσθητους φορείς του Δήμου, όπως είναι τα σχολεία και τα Κλιμάκια των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας.

Την απογοήτευσή του επειδή δεν είδε τρόπους είσπραξης των εσόδων, ούτε και εξοικονόμησης πόρων, “επειδή προφανώς δεν το ζητήσαμε”, εξέφρασε αμέσως μετά ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου. Ο κ. Πίλτσης προσέθεσε πως υπάρχουν πλευρές της καθαριότητας, όπως η ανακύκλωση, που πήγαινε μεν αλλά όχι πλέον καλά, και υπογράμμισε πως τα βάρη που έχουν κληθεί να σηκώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι τόσα, που μια αύξηση του 60% όπως αυτή που προγραμματίζεται, θα ξεσηκώσει θύελλα και θα έχει ως αποτέλεσμα μόνο ανεξόφλητα. Κάλεσε, τέλος, τη Διοίκηση να αποσύρει το θέμα και μέσα από διαβούλευση να εξεταστεί σε βάθος τριετίας, με τη στήριξη του εμπορικού κόσμου και με στόχο το νοικοκύρεμα του Δήμου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αίθουσα όπου πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις της Δημοτικής Επιτροπής είχε προχτές γεμίσει ασφυκτικά: Εκτός από τα μέλη (σ.σ. απουσίαζαν ο Στ. Δημητριάδης και Γ. Φωτάκης) και την αρμόδια Αντιδήμαρχο Λ. Νούση, προσήλθαν η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας Σ. Μανδάλακα, οι Ν. Πίλτσης, Κ. Μπαρμπαρής και Λ. Λυγήρου από τον Εμπορικό Σύλλογο, Δ. Μανδάλακας και Γ. Μπόνης από τον ΣΕΒΑ, Ν. Καρυστινός επικεφαλής του Νέου Διόνυσου, εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο πρώην Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης, για λίγο ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Δήμου Στ. Μιχιώτης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη ώστε να δώσουν διευκρινίσεις.

Αίσθηση, σημειωτέον, προκάλεσε η εκτίμηση του Π. Τσούκα από την πλειοψηφία, ο οποίος διατηρεί κατάστημα εστίασης στη Σταμάτα, και η οποία δείχνει τι θα συμβεί στην πράξη αν ισχύσουν οι αυξήσεις που προτίθεται να εισηγηθεί η Δημοτική Αρχή: “Σήμερα στο μαγαζί πληρώνω 500 ευρώ το χρόνο. Αν ισχύσουν οι αυξήσεις που λέτε, θα πληρώνω 900”, είπε ο κ. Τσούκας, δείχνοντας ανάγλυφα τη διαφορά.

Τελικά, τα δυο θέματα- της αύξησης του δημοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού και του Φόρου Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων- αποσύρθηκαν: Όπως είπε η Δήμαρχος, ήταν ουσιαστικό να γίνει η ανάλυση και να αναδειχθεί το πρόβλημα. «Για κανέναν δεν είναι ευχάριστο να προχωρεί σε αυξήσεις, όταν τα τέλη έχουν μείνει σταθερά για τόσα χρόνια. Όμως τα τελευταία χρόνια δαπανώνταν χρήματα από τα διαθέσιμα του Δήμου, για να τροφοδοτούνται οι ανταποδοτικές. Και τις επιχειρήσεις μας θέλουμε βιώσιμες και να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε επενδύσεις για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα και να μπει φρένο στην ασυδοσία και να είμαστε συμμέτοχοι ως πολίτες, ώστε να παραμείνει ο Δήμος βιώσιμος», τόνισε η κ. Μαϊχόσογλου.