Τις εισηγήσεις των Οικονομικών Υπηρεσιών, όπως είχαν έρθει στη Δημοτική Επιτροπή Διονύσου πριν από τρεις ημέρες, υπερψήφισε το βράδυ της Δευτέρας 23 Δεκεμβρίου και το Δημοτικό Συμβούλιο. Έτσι, σταθερά παραμένουν για το 2025 τα δημοτική τέλη- καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, ύδρευσης, φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων- καθιστώντας το Δήμο Διονύσου έναν από τους ελάχιστους Δήμους που διατηρεί για μια ακόμη χρονιά σταθερά τα δημοτικά τέλη, και μάλιστα σε χαμηλά επίπεδα.
Αξίζει εντούτοις να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τη Δήμαρχο Κ. Μαϊχόσογλου, εκπονείται μελέτη για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες (σ.σ. μια από τις πολλές που θα γίνουν με απ’ ευθείας ανάθεση), η οποία και θα δείξει κατά πόσον υπάρχει η δυνατότητα ή/και ανάγκη για αύξηση των τελών το 2026.
Η συζήτηση πάντως που ακολούθησε, εκτός από τη διατήρηση καθαυτή των τελών σε σταθερά επίπεδα, αφορούσε και στο επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχει ο Δήμος, αλλά και στην ανεξέλεγκτη εναπόθεση απορριμμάτων.
“Σεβόμενοι και τους συμπολίτες που δοκιμάστηκαν στο παρελθόν από την πανδημία και τώρα από την ακρίβεια της καθημερινότητας, αλλά και τον εαυτό μας, κρατούμε σταθερά τα τέλη. Η αύξησή τους θα μπορούσε ενδεχομένως να προκύψει και από φέτος, λόγω και του ενεργειακού κόστους αλλά και των τελών που πληρώνουμε στους φορείς διαχείρισης των απορριμμάτων. Επειδή όμως και οι υπηρεσίες του Δήμου δεν μπόρεσαν να αξιολογήσουν τη σημερινή κατάσταση, αποφασίσαμε να κρατήσουμε τα δημοτικά τέλη σταθερά για το 2025 και να πάμε όχι εκ του προχείρου αλλά συντεταγμένα και με μία εξειδικευμένη και αιτιολογημένη οικονομοτεχνική μελέτη σε τυχόν αύξησή τους, εφόσον αυτό προκύψει, για το 2026”, τόνισε η Δήμαρχος, ξεκινώντας τη σχετική συζήτηση.
Στα λάθη και τις παραλείψεις, που δείχνουν την προχειρότητα των σχετικών εισηγήσεων, στάθηκε αμέσως μετά ο επικεφαλής της μείζονος και τέως Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, με πιο σοβαρή την εσφαλμένη και ελλιπή καταγραφή των τετραγωνικών μέτρων της φορολογητέας ύλης (σ.σ. για το σύνολο της οποίας δεν υπάρχει σχετική βεβαίωση του ΔΕΔΔΗΕ) για τον καθορισμό των τελών καθαριότητας και του Φόρου Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων (ΦΗΧ). Ο φόρος αυτός επιπλέον δεν είχε αναπροσαρμοστεί για τη Σταμάτα και τη Δροσιά- που παλαιότερα δεν τον πλήρωναν- ώστε να εξισωθεί σταδιακά με τον ΦΗΧ που ισχύει στις υπόλοιπες 5 Κοινότητες ενιαία στα 0,25 ευρώ. Οι παραπάνω παραλείψεις, τις οποίες ο κ. Καλαφατέλης είχε επισημάνει και στη Δημοτική Επιτροπή λίγες ημέρες νωρίτερα, ισοδυναμούσαν με δεκάδες χιλιάδες ευρώ επιπλέον έσοδα. Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμη πως ο Δήμος πλέον, και μετά από ενέργειες της Διοίκησής του, λαμβάνει μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, σχεδόν 100.000 ευρώ περισσότερα κάθε μήνα για τις ανταποδοτικές του υπηρεσίες, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2024. Το επιπλέον αυτό ποσόν, συνέχισε ο τέως Δήμαρχος, υπερκαλύπτει τόσο το αυξημένο ενεργειακό κόστος όσο και τα τέλη των φορέων διαχείρισης απορριμμάτων. Εκτός από την προχειρότητα, όμως, συνέχισε ο κ. Καλαφατέλης, αποδείχθηκε πως επί ένα χρόνο η Διοίκηση κινδυνολογούσε, με εσωτερικές μάλιστα κόντρες, για αύξηση των τελών, ώστε να εξασφαλισθεί η ανταποδοτικότητα, όταν φαίνεται ξεκάθαρα πως η ανταποδοτικότητα αυτή δεν κινδυνεύει. “Κατά συνέπεια, κακώς προχωρήσατε στην εξωφρενική και εξοργιστική ανάθεση της μελέτης των 37.000 ευρώ, τη στιγμή που η υπηρεσία μπορεί να αντεπεξέλθει στο ρόλο της. Παρ’ όλα αυτά, εμείς βλέπουμε με ικανοποίηση τις εισηγήσεις για σταθερά τέλη- άλλωστε κι εμείς τα τέσσερα τελευταία χρόνια στην ίδια κατεύθυνση κινηθήκαμε, και με μειώσεις σε κατηγορίες συμπολιτών, και με αναβάθμιση του δημοτικού στόλου και εξοπλισμού, και με την αύξηση της μηνιαίας κρατικής επιχορήγησης που εμείς πετύχαμε”, ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο τέως Δήμαρχος, καλώντας τη Διοίκηση να βελτιώσει τη διαχείριση των απορριμμάτων πριν συζητήσει για τυχόν αύξηση των τελών, θέση με την οποία συντάχθηκε και ο Ν. Καρυστινός από το Νέο Διόνυσο.
Σε τυπογραφικό λάθος των υπηρεσιών αλλά και στην υποστελέχωσή τους απέδωσε αμέσως μετά την εσφαλμένη αλλά και ελλιπή αναγραφή της φορολογητέας ύλης η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Λ. Νούση, που δεν απέκλεισε την παρείσφρηση και άλλων λαθών, ευχαρίστησε πάντως τον τέως Δήμαρχο για τις επισημάνσεις του.
Αύξηση των τελών, αντιθέτως, πρότεινε από την πλευρά του ο Δ. Αλεξανδρής από τον Εύπολι, που υπηρέτησε επί σειρά ετών στο Δήμο από τη θέση του Προϊσταμένου Εσόδων. Ο κ. Αλεξανδρής τόνισε πως τα δημοτικά τέλη στο Δήμο Διονύσου παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, συγκριτικά με άλλων Δήμων, και επέμεινε πως η αύξησή τους θα οδηγήσει σε βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες, οι οποίες σήμερα δεν είναι ικανοποιητικές. Ο ίδιος επιπλέον υπογράμμισε πως για την οποιαδήποτε απόφαση, είναι απαραίτητη πρώτα η σωστή καταγραφή της φορολογητέας ύλης, που ακόμη εκκρεμεί., και ήταν ο πρώτος που καταψήφισε τις εισηγήσεις.
Τεράστιος ο φετινός όγκος των βιοαποδομήσιμων και των ογκωδών που αντιμετώπισε ο Δήμος Διονύσου και που δημιουργείται από ανεξέλεγκτη εναπόθεση εκ μέρους δημοτών, με αποτέλεσμα νέες χωματερές και νέα σημεία με σκουπίδια, δήλωσε με παρέμβασή της η κ. Μαϊχόσογλου: “Γι’ αυτό το θέμα κύριε Αλεξανδρή, θα πάρουμε μια σειρά μέτρων από δω και πέρα που θα λάβει γνώση και ο δημότης για να μπει μια σειρά”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Στις ευθύνες της Διοίκησης για την αταξία που υπάρχει στο Δήμο Διονύσου, αναφέρθηκε στη συνέχεια ο επικεφαλής του Νέου Διόνυσου Ν. Καρυστινός: “Μπορεί οι δημότες να εναποθέτουν ό, τι θέλουν όπου θέλουν. Υπάρχει όμως επικαιροποιημένη μελέτη με χάρτες των σημείων όπου βρίσκονται οι κάδοι και οι χώροι εναπόθεσης απορριμμάτων; Έχουμε αναθεωρήσει τον Κανονισμό Καθαριότητας που έχει μείνει ίδιος από το 2011; Είναι άρα ο Δήμος συνεπής στην υποχρέωσή του του να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες στους δημότες, ώστε να κατακεραυνώνει όσους είναι ασυνεπείς;”, αναρωτήθηκε ρητορικά ο κ. Καρυστινός, αναγνωρίζοντας παράλληλα πως η Διοίκηση παρέλαβε ένα Δήμο με πολλά προβλήματα.
Τις τοποθετήσεις έκλεισε ο Τ. Παντελόγλου, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, που είχε συνδεθεί διαδικτυακά, και όπως πάντα αντιμετώπισε το θέμα του καθορισμού των τελών με διαφορετική προσέγγιση: “Εμείς είμαστε γενικά ενάντια στη λογική της ανταποδοτικότητας και του κόστους-οφέλους, που είναι και η βασική μας διαφορά από τις άλλες παρατάξεις για τον τρόπο που διοικούνται οι καλλικρατικοί Δήμοι. Πιστεύουμε πως υπάρχουν αγαθά που θα πρέπει να παρέχονται στους πολίτες, άσχετα με τις δαπάνες του Δήμου και την πιθανή ζημία του. Αυτές οι δαπάνες πρέπει να καλύπτονται από την κρατική επιχορήγηση, που όμως με βάση την ευρωπαϊκή πολιτική συνεχώς μειώνεται. Έτσι είμαστε ενάντια στη λογική του τρόπου με τον οποίο θεσπίζονται τα δημοτικά τέλη, ειδικά αν σκεφτούμε τι παίρνουμε και τώρα και πριν ως δημότες πληρώνοντάς τα- πολύ χαμηλές παροχές στα σκουπίδια, στο νερό, στον ηλεκτροφωτισμό, στην αποχέτευση, στο οικιστικό για τελικά πολύ ακριβά τέλη με τα χρήματα να πηγαίνουν στις απ’ ευθείας αναθέσεις και στους εργολάβους για πολύ κακής ποιότητας υπηρεσίες”, τόνισε συνοπτικά ο κ. Παντελόγλου, δίνοντας και αυτός αρνητική ψήφο, τη δεύτερη μαζί με αυτήν του κ. Αλεξανδρή λίγο νωρίτερα.
Με τέσσερις παρατηρήσεις παρενέβη στη συζήτηση ο τέως Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού επί Διοίκησης Καλαφατέλη Γ. Φωτάκης: “Καμιά σχέση φέτος με το πρόσφατο παρελθόν και τους όγκους των κηπαίων που έπρεπε να μαζέψουμε”, είπε, θυμίζοντας τις εκατοντάδες ημερήσιων δρομολογίων αποκομιδής βιοαποδομήσιμων μετά από τη ΜΗΔΕΙΑ, ώστε να απομακρυνθεί η καύσιμη ύλη. Για την αύξηση των δημοτικών τελών πρέπει να συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως η πλήρης ενημέρωση της φορολογητέας ύλης, η μείωση στον όγκο των απορριμμάτων και κυρίως των βιοαποδομήσιμων που φτάνουν στο ΧΥΤΑ, ώστε να μην παρακρατείται κάθε μήνα ποσόν από την κρατική επιχορήγηση, και τέλος η αναθεώρηση και επικαιροποίηση του Κανονισμού Περιβάλλοντος.
Ξεχωριστή, τέλος αναφορά έγινε για τη χρέωση των τελών καθαριότητας στους θρησκευτικούς χώρους (Ναούς και Μονές), θέμα που είχε απασχολήσει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν το Δημοτικό Συμβούλιο με πρωτοβουλία της Αγγ. Πέππα. Εν προκειμένω, οι εν λόγω χώροι θεωρούνται επαγγελματικοί με τέλος καθαριότητας που ανέρχεται σε 2,33 ευρώ ετησίως ανά τ.μ., ενώ με απόφαση του 2019 το Δημοτικό Συμβούλιο, μετέβαλε αυτήν την επαγγελματική σε οικιακή χρήση, για την οποία το τιμολόγιο κατεβαίνει στο 1,05 ευρώ ανά τ.μ. το χρόνο. Για το θέμα, που ανέδειξαν και πάλι προχτές ο Ν. Βενέτης και η Λ. Κανακάρη από την πλειοψηφία, ο ΔΕΔΔΗΕ δεν δέχεται την οικιακή χρήση στους θρησκευτικούς χώρους και θα πρέπει να αναζητηθεί άλλος τρόπος ώστε να μειωθεί το τιμολόγιο των τελών, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κ. Βαφειάδης, θέση στην οποία συμφώνησε και ο κ. Αλεξανδρής από τον Εύπολι. Όπως όμως αντέτειναν η κ. Κανακάρη αλλά και ο τέως Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Μ. Κόκκαλης, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, αρκεί μια βεβαίωση του Δήμου για την αλλαγή της χρήσης, ώστε να αλλάξει και το τιμολόγιο του δημοτικού φόρου για τις Μονές.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ένταση προκλήθηκε με την αναφορά τόσο του κ. Καλαφατέλη όσο και του κ. Καρυστινού σε παλαιότερες σποραδικές αναφορές μελών της Δημοτικής Αρχής περί της ανάγκης αύξησης των δημοτικών τελών. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η σχετική δήλωση του Αντιδημάρχου Καθαριότητας Γρ. Ίσσαρη σε συνέντευξή του (σ.σ. στην Οδό Διονύσου) όπου τασσόταν ευθέως υπέρ της αύξησης αυτής, ώστε να εξασφαλισθεί η ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών, ενώ με την ίδια άποψη είχε ταχθεί από πέρυσι η κ. Πέππα, μέλος τότε της Διοίκησης Ζαμάνη. “Οι μεμονωμένες απόψεις δεν αποτελούν την επίσημη θέση της Δημοτικής Αρχής και δεν τη δεσμεύουν”, αντέτεινε η Δήμαρχος, ενώ και ο Αντιδήμαρχος υπερασπίστηκε το δικαίωμά του να εκφράζει τη γνώμη και την άποψή του, χωρίς κατ’ ανάγκη να τη συμμερίζεται και η Διοίκηση.
Για την ιστορία να σημειωθεί πως τα τέλη υπερψηφίστηκαν με 22 θετικές ψήφους, αν και θα αρκούσε έστω και μία: Ως μέρος του Προϋπολογισμού του Δήμου, ακολουθούν- όπως και το Τεχνικό Πρόγραμμα- τη ρύθμιση περί κυβερνησιμότητας, που επιτρέπει την έγκρισή τους με μια και μόνο θετική ψήφο σε νόμιμα κατατεθειμένη εισήγηση, από όποια πλευρά και αν προέρχεται. Καταψήφισαν, όπως προαναφέρθηκε, οι Δ. Αλεξανδρής και Τ. Παντελόγλου, ενώ ερωτηματικά προκάλεσε η λευκή ψήφος του Προέδρου του Σώματος Ιω. Αμπαρτζίδη.
Έτσι για το 2025 τα τέλη διαμορφώνονται ως εξής:
Καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για μεν την οικιακή χρήση και για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς στο 1,05 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως, και για την επαγγελματική χρήση στα 2,33 ευρώ /τ.μ. το χρόνο
Ύδρευσης σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα
Φόρος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων για τις Κοινότητες Αγ. Στεφάνου, Άνοιξης, Κρυονερίου, Ροδόπολης και Διονύσου για μεν τους στεγασμένους χώρους στο 0,25 ευρώ και για τους μη στεγασμένους στο 0,18 ευρώ/τ.μ., ενώ για τη Δροσιά και τη Σταμάτα, με προσαύξηση 20%, στο 0,18 και 0,10 ευρώ/τ.μ. το χρόνο.