logo


Μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους δημάρχους από την κυβέρνηση, τους βουλευτές, τους περιφερειάρχες, την Εκκλησία και τις ανεξάρτητες αρχές δείχνει έρευνα της κοινής γνώμης, που έγινε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για λογαριασμό της Ένωσης Δημάρχων Αττικής (ΕΝΔΑ).

Μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, χαίρουν ο στρατός, η αστυνομία και η δικαιοσύνη.

«Ενώ όμως στο θέμα της εμπιστοσύνης οι δήμαρχοι παίρνουν καλό βαθμό από τους πολίτες, στο θέμα της διαφθοράς ευρεία είναι η γνώμη των πολιτών ότι υπάρχει διαφθορά στην Αυτοδιοίκηση και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό» αναφέρει η Ένωση.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση για τα πιο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να διαθέτει ένας δήμαρχος για να πετύχει την πρώτη θέση παίρνει καθαρά η απάντηση «να είναι έντιμος», ακολουθούν «να δίνει λύσεις» και «να έχει καλούς συνεργάτες», ενώ χαμηλότερα βρίσκονταν οι απόψεις «ανεξάρτητος», «να έχει πρόγραμμα», «να είναι προσωπικά πετυχημένος».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ερώτηση με ποια κριτήρια επιλέξατε δήμαρχο στις τελευταίες εκλογές. Με μεγάλο ποσοστό οι απαντήσεις επικεντρώθηκαν στο πρόγραμμά του, ακολούθησαν η προσωπικότητά του και ο συνδυασμός του, ενώ χαμηλότερα ήταν η καλή φήμη, να είναι ανεξάρτητος, η κομματική προέλευση και η ρητορική του.

Στην επίσης ενδιαφέρουσα ερώτηση τι θα σας εμπόδιζε προσωπικά να συμμετέχετε στα κοινά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η απάντηση ήταν «η έλλειψη κινήτρων, «οι οικονομικοί και επαγγελματικοί λόγοι» στις δύο πρώτες θέσεις, ενώ ακολούθησαν «η λασπολογία που επικρατεί στον χώρο», «το χαμηλό επίπεδο των αιρετών», «δεν είναι για μένα» ή «δεν με ενδιαφέρουν τα κοινά», «η διαδικασία διεκδίκησης ψήφου» κ.λπ.

«Εάν αύριο γινόσασταν δήμαρχος ποιες θα ήταν οι προτεραιότητές σας» ρωτήθηκαν οι δημότες και οι απαντήσεις -λίγο πολύ αναμενόμενες- ήταν: «η καθαριότητα» σε μεγάλο ποσοστό, «το πράσινο», «οι υποδομές», «οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια» και «οι κοινωνικές υπηρεσίες». Ακολούθησαν «η μείωση της σπατάλης», «τα πάρκα και οι πλατείες», «το κυκλοφοριακό και το parking», η «ψηφιοποίηση των υπηρεσιών».

Στην ερώτηση τι ευθύνεται για την αναποτελεσματικότητα των δημοτικών αρχών, «η έλλειψη πόρων», «η γραφειοκρατία» και «το επίπεδο των αιρετών», έρχονται στις πρώτες θέσεις των απαντήσεων, ενώ ακολουθούν «το επίπεδο των δημοτικών υπαλλήλων», «η παρεμβατικότητα του κράτους», «η επικάλυψη αρμοδιοτήτων» και «η έλλειψη προσωπικού».

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα αναλυθούν από το Δ.Σ. της Ένωσης ώστε να γίνουν σχετικές εισηγήσεις θεσμικού χαρακτήρα.

Πηγή: sdat.gr  όπου δημοσιεύεται και η πλήρης έρευνα