logo


Με ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της Κοινότητας Διονύσου Τ. Μπάσης υπενθυμίζει στους συμπολίτες πως ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος, στη διάρκεια της οποίας είναι αναγκαία συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης και αυτοπροστασίας έναντι των δασικών πυρκαγιών:

Αγαπητοί Συμπολίτες,

Σας στέλνουμε κείμενο  για ενημέρωσή σας,  σχετικά με τη λήψη μέτρων πρόληψης και αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από δασικές πυρκαγιές.

Επίσης σας γνωρίζουμε ότι στην πλατφόρμα www.patt.gov.gr (Περιφέρεια Αττικής), στην θεματική ενότητα με μορφή εικόνας (banner) «ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ» ή ακολουθώντας τη διαδρομή ΚΟΙΝΩΝΙΑ–>ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ—>ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ υπάρχει αναρτημένο υλικό για την ενημέρωση των πολιτών για θέματα Πολιτικής Προστασίας (Χάρτης πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, Οδηγίες αυτοπροστασίας των Πολιτών, Χρήσιμοι Σύνδεσμοι κ.λπ.).

Με τιμή

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Διονύσου

Αναστάσιος Μ. Μπάσης

“ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚAΓΙΕΣ”

Στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης των πολιτών έχοντας ως στόχο την εξάλειψη των κινδύνων πυρκαγιάς προς ξένες περιουσίες και κυρίως για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τη μείωση του αριθμού εκδήλωσης πυρκαγιών υπαίθρου και τον περιορισμό των καμένων εκτάσεων, θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε πως η επικείμενη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου για το 2023 σηματοδοτεί ότι η κοινωνική εγρήγορση είναι μονόδρομος για την προστασία των δασών της χώρας μας και των ανεκτίμητων υπηρεσιών που μας παρέχουν.

Στην πλειονότητά τους τα δάση μας είναι φυσικά, με ιδιαίτερη οικολογική, αισθητική και οικονομική αξία και ως αρχέγονα στο μεγαλύτερο μέρος τους, είναι σημαντικά τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Το δάσος αποτελεί φυσική κληρονομιά αστείρευτη φυσική πηγή ζωής και έμπνευσης, που ταυτίζεται με την ύπαρξη, την πορεία και την πρόοδό μας, στο πέρασμα των αιώνων.

Ο άνθρωπος, ως κύριος εκμεταλλευτής του, υποχρεούται να συμβάλλει στη διάσωσή του για να συνεχίσει να απολαμβάνει τα πολλαπλά του ευεργετήματα.

Όντας πάντα δίπλα στον πολίτη, συμβουλεύουμε και υπενθυμίζουμε τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται από όλους, ώστε να αποφεύγεται η έναρξη πυρκαγιάς αλλά και τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβαίνουμε όταν αντιληφθούμε τυχόν εκδήλωσή τους:

Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά

  • Αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες, που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου, που εκτοξεύει σπινθήρες)
  • Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές (barbeque) κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών, ούτε σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά
  • Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε τα αναμμένα υπολείμματα καύσης στην ύπαιθρο, γιατί ενδέχεται να αναζωπυρωθούν και να προκαλέσουν πυρκαγιά.
  • Σε καμία περίπτωση, δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο.
  • Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα, από το παράθυρο του αυτοκινήτου, ούτε όταν βρισκόμαστε στο δάσος.
  • Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος, γιατί υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης τους, ούτε γυάλινα μπουκάλια, γιατί ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά σε ξερά χόρτα, μέσω της ηλιακής  ακτινοβολίας.
  • Δεν προβαίνουμε σε χρήση βεγγαλικών – πυροτεχνημάτων, σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις.
  • Δε σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, μετά το σβήσιμο της μηχανής, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο έναρξης πυρκαγιάς.
  • Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από τις εξατμίσεις όλων των τύπων οχημάτων μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ευνοϊκές για πυρκαγιά.
  • Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος, σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

Οι ενέργειες, στις οποίες πρέπει να προβούμε, μόλις αντιληφθούμε πυρκαγιά

>Τηλεφωνούμε ΑΜΕΣΩΣ στους αριθμούς κλήσης 199 ή 112 και δίνουμε σαφείς πληροφορίες, τόσο για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρισκόμαστε, όσο και για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπουμε την πυρκαγιά

>Περιγράφουμε το είδος της βλάστησης που καίγεται

>Προσδιορίζουμε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς

>Ενημερώνουμε για την ένταση και τη διεύθυνση του ανέμου στην περιοχή

Προστατεύουμε τα δάση μας, προστατεύουμε τον επίγειο πλούτο της χώρας μας!