Γράφει ο Κοσμάς Σιδηρόπουλος*
Παρακολούθησα το πρώτο μέρος των δημαιρεσιών: Παρωδία δημοκρατίας. Πέρα από τους ανούσιους και κοινότυπους διαλόγους (για να το γράψω ευγενικά) Πασιπουλαρίδη-Καλαφατέλη, ήταν κι εκείνο το πέρα-δώθε στο παραβάν για τη μυστική ψηφοφορία, ίσα-ίσα για το φαίνεσθαι! Φταίει βέβαια και ο νόμος που δίνει τη δυνατότητα να μετατρέπεται η διαδικασία σε παίγνιο. Το χειρότερο όλων –και με τη συμμετοχή των πολλών- υπήρξε η αλόγιστη κατασπατάληση του χρόνου. Για να καταλάβετε το μέγεθος της σπατάλης, λύστε την εξής άσκηση απλής αριθμητικής, μια που άρχισαν τα σχολεία: (Αριθμός δημοτικών συμβούλων + αριθμός ακροατών) Χ (ώρες ανούσιων συνεδριάσεων) Χ (αξία χρόνου ανά ώρα ενός εκάστου)=? Θα σας εκπλήξει το αποτέλεσμα!
Ύστερα ήρθε το μοίρασμα αρμοδιοτήτων από το δήμαρχο στους αιρετούς συνεργάτες του. Όλοι παντού. Αυτό χαρακτηρίζει την ανάθεση καθηκόντων. Εξηγούμαι: Ο δήμαρχος αποφάσισε την απόδοση των ίδιων αρμοδιοτήτων σε πολλούς. Π.χ. η «παρακολούθηση των έργων και εργασιών» στον Άγιο Στέφανο είναι αρμοδιότητα ταυτόχρονα του δημάρχου, της εντεταλμένης δημοτικής συμβούλου κας Ταουξή – Χριστιανίδη και του προέδρου του τοπικού συμβουλίου κ. Κασαπάκη! Ομοίως πέραν του αντιδημάρχου με ευθύνη επί των τεχνικών υπηρεσιών κ. Λυρούδια, ορίστηκε και εντεταλμένη σύμβουλος η κ. Στασινοπούλου! Αναρωτιέμαι τί διαφορετικό θα κάνει κάθε ένας εξ αυτών, ποιο το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Μάλλον «μαλλιά-κουβάρια».
Όλοι στο παρκέ, κανείς στον πάγκο. Μα τα σύγχρονα παιχνίδια δεν κερδίζονται με την «πρώτη» -και μοναδική- πεντάδα, όπως νίκησε η ΑΕΚ τη Σλάβια Πράγας το ΄68. Σήμερα θέλεις και ξεκούραστους παίχτες. Μέχρι και ο Μέσι της Μπαρτσελόνα δεν θα παίζει πλέον όλο το ενενηντάλεπτο. Αλλά το επίφοβο είναι πως λείπει το «σύστημα». Θα δούμε.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα δυο καλές προθέσεις:
Η πρώτη αφορά στη δήλωση του δημάρχου σχετικά με την ιστοσελίδα του δήμου που «θα αναβαθμιστεί αισθητικά και θα μετασχηματιστεί σε πλατφόρμα επικοινωνίας του δημότη με το δήμο». Υπογραμμίζω τη λέξη «επικοινωνία», διότι από τη μέχρι σήμερα εμπειρία μου -και ανάλογα με την εκάστοτε δημοτική αρχή- δεν υπήρχε επικοινωνία αλλά ενημέρωση (sic) που κινήθηκε ανάμεσα στο μηδέν και τη γλυκανάλατη προπαγάνδα.
Η δεύτερη αφορά στην εξωστρέφεια του αντιδημάρχου κ. Υφαντή με την πρόσκλησή του προς «όσους ενδιαφέρονται να συμβάλλουν, ως εξωτερικοί συνεργάτες – ειδικοί εμπειρογνώμονες, στην εκπόνηση του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου». Πρόκειται για εμπιστοσύνη στη γνώση, τη συλλογική εργασία, τον εθελοντισμό, την αξιοποίηση, συμμετοχή και εν τέλει συνευθύνη των πολιτών στα κοινά.
Εύχομαι να καρποφορήσουν και οι δύο!
25.9.2014
*Ο Κοσμάς Σιδηρόπουλος προσπαθεί να βλέπει τα πράγματα από την περιφέρεια κοινών τόπων και τύπων