Πιστεύουμε ότι είμαστε καλοί οδηγοί αλλά όλοι οι άλλοι όχι; Οδηγούμε για να ηρεμήσουμε αν είμαστε νευριασμένοι; Τι σημαίνει για την προσοχή μας αν χρησιμοποιούμε το κινητό την ώρα της οδήγησης; Γιατί στην Ελλάδα δεν τηρούμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας; Ποιες είναι οι περίφημες αποστάσεις ασφαλείας που μας μαθαίνουν πως πρέπει να τηρούμε; Πού τελικά σταματάει η ευθύνη της πολιτείας (για την εξασφάλιση ελέγχου, υποδομών και δρόμων) και πού ξεκινάει η ατομική ευθύνη (του σεβασμού προς τη ζωή της δικής μας και των γύρω μας);
Σ’ αυτές κι ακόμη τόσες και άλλες τόσες ερωτήσεις απάντησε ο Θ. Παπαπάσχος, ιδρυτής της Driving Academy που ανέβηκε χτες Κυριακή 23 Νοεμβρίου στην Κοινότητα Διονύσου, καλεσμένος από τρεις Συλλόγους της περιοχής- τον Εξωραϊστικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Διονύσου, το Σύλλογο Γονέων του 2ου Δημοτικού Σχολείου και την Ομάδα Ενεργών Πολιτών Go For Dionysos.
Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που οργανώθηκε στην Κοινότητα Διονύσου εκδήλωση για την οδηγική συμπεριφορά και ασφάλεια, με τον ίδιο μάλιστα ομιλητή, που μαζί με μέλη του Go For Dionysos μέτρησε τις ταχύτητες σε δρόμους της πόλης: Εκεί που οι πινακίδες όριζαν 30 ή 40 ή 50 χιλόμετρα την ώρα, το μηχάνημα κατέγραψε μέχρι και 93 χιλιόμετρα την ώρα!!!! Πολλές εξάλλου είναι οι “παγίδες”, που αντιμετωπίζει ο οδηγός στην περιοχή μας, όπως τις απαρίθμησε ο Γ. Κακούρης: Χάος με τη στάθμευση έξω από το μίνι μάρκετ επί της Λ. Διονύσου μέχρι πρόσφατα, αλλά και απέναντι στο καφέ στα φανάρια. Ή έξω από την παιδική χαρά επί της Λ. Καΐρη. Ή ακόμη στην έξοδο της Λ. Αιολίδος προς τη Διονύσου. Ή το πρόβλημα που αναμένεται να προκύψει από τη λειτουργία του νέου Λυκείου στο Διόνυσο (σ.σ. για το οποίο ο συμπολίτης μας, καθηγητής Π. Γεωργιάδης έχει πολλές φορές αρθρογραφήσει στην Οδό Διονύσου). Ή το χάος της προσωρινής στάθμευσης για την αποβίβαση των παιδιών στο 2ο Δημοτικό Διονύσου. Ή ο ήλιος που το χειμώνα έχει χαμηλή τροχιά και τυφλώνει, ή τα χιόνια, ή η συνεχής κυκλοφορία των φορτηγών, ή η διέλευση αγριογούρουνων. Χαρακτηριστική, επιπλέον, η φωτογραφία με το κινητό να βρίσκεται ψηλά στο παρμπρίζ, στερώντας ορατότητα και ετοιμότητα από τον οδηγό.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως το προηγούμενο διάστημα η Go For Dionysos πραγματοποίησε διαδικτυακή δημοσκόπηση για τα προβλήματα οδοκής κυκλοφορίας στην Κοινότητα Διονύσου, στην οποία συμμετείχαν 260 κάτοικοι και της οποίας τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στη χτεσινή εκδήλωση.
Παρόντες σ’ αυτήν περισσότεροι συμπολίτες από την πρώτη φορά, πέρυσι, αλλά και πάλι όχι αρκετοί για ένα ζήτημα που είναι κυριολεκτικά ζωής και θανάτου. Ανάμεσά τους, ο Β. Οικονόμου, τέως υπουργός Μεταφορών και Συγκοινωνιών, επί των ημερών του οποίου εκπονήθηκε ο νέος, πολύ αυστηρότερος, ΚΟΚ, στον οποίο πολλοί έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για ακόμη λιγότερα ατυχήματα και δυστυχήματα στους ελληνικούς δρόμους, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος, τέως Αντιδήμαρχος, Γ. Φωτάκης, η δημοτική σύμβουλος από το Νέο Διόνυσο Δ. Ιατρού, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ν. Πίλτσης, ο Πρόεδρος του Κλιμακίου Εθελοντών Διονύσου Δ. Πιτιανούδης, η υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Διονύσου Χρ. Γιαννέτου, ο πολιτευτής Απ. Βλάχος, δημοσιογράφοι από το χώρο των αυτοκινήτων, όπως η Ισ. Φαμπιάτου και ο Γ. Κανουπάκης και αρκετοί συνδημότες.
Ειρήσθω εν παρόδω, η ιδανική απόσταση ασφαλείας από προπορευόμενο όχημα είναι το μισό της ταχύτητάς μας τη δεδομένη στιγμή.
Σχετική είναι και η ανάρτηση του Go For Dionysos από την εκδήλωση:
Φρένο στο λάθος – Γκάζι στη ζωή
Μια δράση για την οδική ασφάλεια στον Διόνυσο που… άφησε πραγματικό αποτύπωμα.
Την Κυριακή 23 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Διονύσου η μεγάλη ενημερωτική εκδήλωση για την οδική ασφάλεια, μια συνδιοργάνωση του @Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Διονύσου, του Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων 2ου δημοτικού σχολείου Διονύσου και της ομάδας ενεργών πολιτών Go For Dionysos.
Με σημαντική συμμετοχή κατοίκων όλων των ηλικιών, συζητήσαμε πρακτικούς τρόπους να κάνουμε τους δρόμους του Δήμου μας ασφαλέστερους.
>Κεντρικά σημεία της ομιλίας
Ο Θωμάς Παπαπάσχος, Chief Instructor της Driving Academy, παρουσίασε:
• τους πραγματικούς κινδύνους της απόσπασης προσοχής
• τη μεταδοτικότητα του θυμού στους δρόμους και πώς οδηγεί σε ατυχήματα
• βασικές αρχές ασφαλούς οδήγησης που όλοι πρέπει να εφαρμόζουμε
• στοιχεία για τις ταχύτητες και τις παραβάσεις στους δρόμους του Διονύσου
>Τι έδειξαν τα δεδομένα μας
Ως @gofordionysos παρουσιάσαμε στοιχεία που συγκεντρώσαμε από τους ίδιους τους πολίτες και σύμφωνα με την έρευνα που έγινε σε κεντρικούς δρόμους του Διονύσου:
• έλλειψη φωτισμού & σήμανσης
• επικίνδυνοι δρόμοι και προβληματικές διαβάσεις
• υψηλές ταχύτητες σε κρίσιμες οδικές αρτηρίες σύμφωνα με τις μετρήσεις μας
• ανάγκη για περισσότερη αστυνόμευση και υποδομές ασφαλείας
>Το μήνυμα της ημέρας
Η οδική ασφάλεια δεν είναι θέμα “τύχης”.
Είναι θέμα κουλτούρας, υποδομών και καθημερινών επιλογών.
Κάθε ζωή μετράει — και η αλλαγή ξεκινά από εμάς.
Ευχαριστούμε
Ένα μεγάλο ευχαριστώ:
• στους συνδιοργανωτές για τη συνεργασία
• στον Θωμά Παπαπάσχο Driving Academy για την πολύτιμη παρουσία και γνώση
• και φυσικά στους εθελοντές του Go For Dionysos για την υποστήριξη στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή της δράσης.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην Υφυπουργός Μεταφορών κ. Βασίλης Οικονόμου, οι δημοτικοί σύμβουλοι κα. Δέσποινα Ιατρού και κ. Ιωάννης Φωτάκης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Νεκτάριος Πίλτσης, η υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης κα. Χριστίνα Γιαννέτου και ο πρόεδρος των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας κ. Δημήτρης Πιτιανούδης.
Συνεχίζουμε με μικρά και μεγάλα βήματα για έναν Διόνυσο ασφαλή, λειτουργικό και ανθρώπινο.




