Μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι οι φορές που η Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου έχει προσέλθει σε συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Αγ. Στεφάνου, παρότι έχει κατ’ επανάληψη- από πέρυσι ήδη- ζητηθεί με επιτακτικό τρόπο η παρουσία της από μερίδα τοπικών συμβούλων της παράταξής της. Η τρίτη φορά ήταν την Πέμπτη 3 Ιουλίου, όταν στην Ημερήσια Διάταξη συμπεριελήφθη και η αναγκαιότητα για τη μίσθωση δημοτικού χώρου στάθμευσης τουλάχιστον 500 τετραγωνικών μέτρων κοντά στο σταθμό του τρένου, με στόχο την εξυπηρέτηση επισκεπτών, δημοτών και εμπόρων.
Πέρα από τα παραπάνω που περιέχονταν στην πολύ συνοπτική εισήγηση του Προέδρου Γ. Χιώτη, στην πορεία της συζήτησης έγινε σαφές πως έχει ήδη πραγματοποιηθεί μια άτυπη έρευνα αγοράς για τον εντοπισμό κατάλληλων οικοπέδων, καθώς και συζητήσεις με επιχειρηματίες της περιοχής, χωρίς όμως να έχει ενημερωθεί το Σώμα για τις ενέργειες αυτές. Εξαιτίας, επιπλέον, των στενών προδιαγραφών που έθετε η εισήγηση, συνεχώς πλανάτο, και συνεχώς αποκρούετο, η σκιά για ήδη προεπιλεγμένο οικόπεδο στο κέντρο του Αγ. Στεφάνου, στο οποίο ο Δήμος έχει ποσοστό ιδιοκτησίας. Τέθηκε, τέλος, από τη Δήμαρχο το “αιώνιο” δίλημμα- “θες ή δε θες”, τελικά, την εξυπηρέτηση του κέντρου του Αγ. Στεφάνου εν προκειμένω- όπως πολλές φορές έχει τεθεί στις συνεδριάσεις της Δημοτικής Επιτροπής, όταν εκφράζονται αντιρρήσεις ή/και διαφωνίες με τις εισηγήσεις των θεμάτων.
Πιο συγκεκριμένα:
Ενώ ουδείς διαφωνούσε, ίσα ίσα μάλιστα, με την πρωτοβουλία του Προέδρου να ανοίξει το θέμα- είχε μάλιστα ο ίδιος προσκομίσει και οικονομοτεχνική μελέτη του 2010- έντονες ήταν οι αντιδράσεις από την πλειονότητα των συναδέλφων του, όσον αφορά και στη μεθόδευση της διαδικασίας αλλά και στο ρόλο τους σε αυτήν:
Από τη μια πλευρά ο Πρόεδρος αλλά και η Δήμαρχος τόνιζαν και ξανατόνιζαν πως την Πέμπτη το Τοπικό Συμβούλιο δεν αποφάσιζε για την επιλογή συγκεκριμένου χώρου αλλά για την ανάγκη μίσθωσης κατάλληλου οικοπέδου, ώστε να βγει η σχετική προκήρυξη και να προσέλθουν τυχόν ενδιαφερόμενοι.
Από την άλλη πλευρά σειρά ερωτημάτων κατέθεσε στον Πρόεδρο ο Μ. Αβραμίδης από την πλειοψηφία, αναφορικά ακριβώς με τη διαδικασία που ακολουθείται- έχει εκπονηθεί μελέτη ή προμελέτη, και με ποιες προδιαγραφές, από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου; Έχουν μελετηθεί τυχόν επιπτώσεις στην κυκλοφορία στο κέντρο της περιοχής; Έχουν εξεταστεί εναλλακτικές λύσεις; Πώς θα “κουμπώσει” ο χώρος στάθμευσης με μελλοντική κυκλοφοριακή μελέτη; Ποιο θα είναι το κόστος διαμόρφωσης, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και ο φορέας διαχείρισης του χώρου; Πραγματοποιήθηκε διαβούλευση με κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής; Ο ίδιος προσέθεσε πάντως πως η μίσθωση χώρου 500 τετραγωνικών, που μπορεί να εξυπηρετήσει μετρημένα οχήματα, ούτε λύση δίνει ούτε αποσυμφορεί το κέντρο. Πρότεινε τέλος τη σύσταση επιτροπής με συντονιστή τον Πρόεδρο της Κοινότητας, και μέλη όποιους ο ίδιος επιλέξει, ενώ απαραίτητη θεώρησε τη συμμετοχή του Εμπορικού Συλλόγου Διονύσου, ώστε να εξεταστούν όλες οι παράμετροι (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι κάτι ανάλογο έγινε πρόσφατα και για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Άνοιξη) και η διαδικασία να γίνει καθόλα νόμιμα.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως τη διαδικασία για τους διαγωνισμούς περιέγραψε επακριβώς η Αν. Πάνου (σ.σ. τοπική σύμβουλος από τη Διοίκηση στη θέση της Β. Λυμπέρη που παραιτήθηκε), επικαλούμενη την εμπειρία της ως δημοσίου υπαλλήλου σε νευραλγική θέση στο Υπουργείο Πολιτισμού, με την ευθύνη διαχείρισης κοινοτικών κονδυλίων.
“Οικονομοτεχνική προμελέτη σκοπιμότητας- που προφανώς χρειάζεται επικαιροποίηση και πολλά χρόνια μέχρι να υλοποιηθεί- και όχι μελέτη, ήταν αυτό που προσκόμισε ο Πρόεδρος”, τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος Γ. Καλαφατέλης, που παρευρέθη στη συνεδρίαση. Ο ίδιος ενημέρωσε το Σώμα πως αυτή η προμελέτη είχε ανατεθεί προκαλλικρατικά από τους Δήμους Αγ. Στεφάνου και Άνοιξης, που ήδη αντιμετώπιζαν προβλήματα στάθμευσης, στόχευε στη διαμόρφωση χώρου στάθμευσης με ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου με Ιδιωτικό Τομέα) στις πλατείες Δημοκρατίας και Εμπειρίκου αντιστοίχως, αλλά στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε επειδή υπήρξε η εκτίμηση ότι δύσκολα θα βρισκόταν εργολάβος. Επί Διοίκησής του τέλος είχε ανατεθεί στην Τεχνική Υπηρεσία να εκπονήσει προσχέδιο, το οποίο πλέον θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αξιοποίηση χώρου, ιδιοκτησίας όμως του ΟΣΕ. Ο κ. Καλαφατέλης πρότεινε ακόμη τη διαμόρφωση της εισήγησης, έτσι που να μην παραπέμπει σε “φωτογράφιση” μιας συγκεκριμένης ιδιοκτησίας, ενώ από την ίδια παράταξη ο τέως Πρόεδρος της Κοινότητας Δ. Μπαμπανίκας επανέφερε στο τραπέζι παλαιότερη πρότασή του για την κατασκευή υπόγειου parking στην πλατεία Δημοκρατίας, που πάντως αποτελεί μακροπρόθεσμο στόχο.
Στην κατεύθυνση αναζήτησης εναλλακτικής πρότασης ήταν και η σκέψη του Στ. Χατζάρα να αξιοποιηθεί η συνέχεια του σημερινού parking, απέναντι από τη Λ. Δημοκρατίας, που όμως σκοντάφτει και αυτό σε ιδιοκτησίες και κτήρια του ΟΣΕ.
Στο ρόλο του Τοπικού Συμβουλίου, που περιορίζεται σε γνωμοδότηση, χωρίς να έχει κανένα λόγο από κει και πέρα, αναφέρθηκε σε ιδιαιτέρως έντονους τόνους ο Μπ. Καρυπίδης, επίσης από την πλειοψηφία, ζητώντας- όπως και η συνάδελφός του Ντ. Σπυροπούλου, από την πλειοψηφία κι αυτή- μεγαλύτερη δραστηριοποίηση των τοπικών συμβούλων “ώστε να νιώσουμε χρήσιμοι”. Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος αμφισβητούσε τη δυνατότητα του Τοπικού Συμβουλίου για τη σύσταση επιτροπής, την οποία μάλιστα ο Β. Τσαρνάς από την πλειοψηφία θεώρησε “συνταγή καθυστέρησης”.
Η πρόταση του κ. Αβραμίδη για τη σύσταση επιτροπής, παρόλο που έβρισκε σύμφωνους αρκετούς συναδέλφους του, δεν έγινε δεκτή. Δεκτή δεν έγινε ούτε η αντιπρόταση του Προέδρου να συσταθεί μεν επιτροπή, αλλά από δυο τοπικούς συμβούλους, που θα εντόπιζαν κατάλληλους χώρους και θα τους έφερναν στο Τοπικό Συμβούλιο προς έγκριση εντός 15 ημερών. Έτσι το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα και αναμένεται να επανέλθει προς συζήτηση στο μέλλον.