logo


Σε δυο σημεία επικεντρώθηκε η εισήγηση που κατέθεσαν παρατάξεις και ανεξάρτητοι, συνολικά 23 δημοτικοί σύμβουλοι, στην πρόσφατη (4/4) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου, όσον αφορά στο θέμα των Λατομείων: Το πρώτο ήταν να υποβληθεί αίτημα από το Δημοτικό Συμβούλιο προς το ΥΠΕΝ για την έκδοση υπουργικής απόφασης που να ακυρώνει άμεσα την εν ισχύι άδεια έρευνας για τον 5ο και τελευταίο λατομικό χώρο, ενδιαφέροντος ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ, καθώς και να αναστέλει την έκδοση νέων αδειών για έρευνα και εγκατάσταση νέας λατομικής δραστηριότητας στις συγκεκριμένες ανενεργές λατομικές περιοχές, μέχρι να τροποποιηθεί το Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας της Πεντέλης, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή πριν από ένα μήνα ο υπουργός ΠΕΝ Κ. Σκρέκας. Το δεύτερο σκέλος της εισήγησης αφορούσε στην ανασυγκρότηση της διαπαραταξιακής επιτροπής με στόχο την ενότητα και τη συναντίληψη για το πρόβλημα με τα Λατομεία, μια που μετά από όσα μεσολάβησαν κατά τη μετάβαση μελών της στη Βουλή προ ημερών, εκτιμάται πως η εμπιστοσύνη μεταξύ τους έχει διαρραγεί.

Τα παραπάνω, υπογράμμισε εκ μέρους των παρατάξεων ο Π. Πανάγος από τη Λαϊκή Συσπείρωση (σ.σ. παρόλο που, υπενθυμίζεται, η παράταξη της μειοψηφίας είχε αποχωρήσει από τη διαπαραταξιακή επιτροπή), δικαιολογούνται τόσο από τη μη ένταξη της τροπολογίας, που είχε καταθέσει ο Δήμος σε σχετικό νομοσχέδιο, όσο και από την προφορική δέσμευση του υπουργού ΠΕΝ στη Βουλή ότι νέα Λατομεία δεν πρόκειται να λειτουργήσουν στην Πεντέλη, μια που κάτι τέτοιο προσκρούει και στο Προεδρικό Διάταγμα για την Πεντέλη αλλά και στο Ρυθμιστικό της Αθήνας.

Αυτή η δέσμευση όμως αυτοαναιρείται μια που ο ίδιος ο υπουργός αναγνώρισε την ανάγκη τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος Προστασίας της Πεντέλης όσο και σχετικής μεταβατικής διάταξης, χωρίς όμως σαφές χρονικό πλαίσιο. Κι αυτά, τη στιγμή που αν και έχουν αρχειοθετηθεί οι άδειες που η Αποκεντρωμένη Διοίκηση παραχώρησε στην εταιρεία ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ για λατομική έρευνα σε 4 χώρους, παραμένει σε ισχύ η πέμπτη άδεια. Αυτή η τελευταία, μάλιστα, αφορά σε περιοχή που δεν συγκεντρώνει αποτρεπτικά χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα γειτνίαση με αρχαιολογικό χώρο κ.λπ. Μαζί με τα παραπάνω, ο κ. Πανάγος επεσήμανε πως ο Δήμος Διονύσου, και το βόρειο κομμάτι της Πεντέλης, απουσιάζουν- πλην μικρών στοχευμένων παρεμβάσεων- από το masterplan που έχει εκπονηθεί για τη νότια πλευρά του βουνού.

Και αν η εισήγηση παρέμεινε σε ήπιους τόνους, καθόλου το ίδιο δεν συνέβη με τις τοποθετήσεις που ακολούθησαν αμέσως μετά από εκπροσώπους των παρατάξεων: Σκληρές ήταν οι επιθέσεις κατά της Δημοτικής Αρχής, και ειδικά κατά του Αντιδημάρχου Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκη (σ.σ. ο ίδιος μίλησε λίγο αργότερα για ανηλεή και ανοίκεια επίθεση στο πρόσωπό του, με το Δήμαρχο και στελέχη της Δημοτικής Αρχής να μιλούν για δολοφονίες χαρακτήρων και να τον καλύπτουν απολύτως), που επί δυο χρόνια ήταν ο συντονιστής της διαπαραταξιακής επιτροπής:

“Πώς είναι δυνατόν να θριαμβολογείτε και να θεωρείτε επιτυχία σας το γεγονός πως η τροπολογία που θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα, τελικά δεν μπήκε στο νομοσχέδιο; Μας δουλέψατε και πουλήσατε, ή τώρα ή από την αρχή, το θέμα των Λατομείων. Χάσαμε πολύτιμο χρόνο, αλλά και χρήματα με τις αμοιβές του δικηγόρου. Κινηθήκατε εν κρυπτώ και με συνεννοήσεις πίσω από κλειστές πόρτες, δεν τηρήσατε τα συμφωνημένα για την παρουσία μας στη Βουλή και αρκεστήκατε σε προεκλογικές υποσχέσεις ενός υπουργού που επί δυο χρόνια δεν έχει πει κουβέντα για τα Λατομεία στην Πεντέλη”.

Στα παραπάνω συμπυκνώνεται το νόημα των τοποθετήσεων από τους Δ. Ζαμάνη, επικεφαλής των Ανοιχτών Οριζόντων, Κ. Κουριδάκη του Εύπολι και Ν. Κλήμη από τους ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο, ενώ ηπιότερη προσέγγιση επέλεξε ο επικεφαλής του Νέου Διόνυσου Ν. Καρυστινός, ο οποίος εξέφρασε μεν την πεποίθηση πως δεν υφίσταται πλέον πρόβλημα Λατομείων, υποστήριξε εντούτοις πως κίνδυνος θα υπάρχει μέχρις ότου το θέμα ρυθμισθεί νομοθετικά, συνεπώς θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, απηύθυνε έκκληση για ενότητα σ’ αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα, ενώ λίγο αργότερα πρότεινε τη διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος.

Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού, είπε ο κ. Ζαμάνης, διαφωνώντας καταρχάς με τους συναδέλφους του των μειοψηφιών, που επιθυμούσαν τη συνέχιση της διαπαραταξιακής επιτροπής. Ο ίδιος και η παράταξή του, υπενθυμίζεται, είχαν αποχωρήσει νωρίς από την επιτροπή, διαφωνώντας με τη χρησιμότητά της, “γιατί εγκαίρως είχα διαπιστώσει την εξέλιξη αυτού του παιχνιδιού”, παρέμειναν απόντες από τη δράση της αλλά επανέκαμψαν ένα περίπου χρόνο αργότερα. Υποστήριξε πάντως πως ο ίδιος ήταν που έφερε στην επιφάνεια το πρόβλημα με τις πρώτες τρεις άδειες που είχε ζητήσει η ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ το 2021, και ήταν αυτός που ετοίμασε την προσφυγή την οποία κατέθεσε ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Διονύσου “για να ακολουθήσει ασθμαίνοντας ο Δήμος”. Ο κ. Ζαμάνης, τέλος, αναρωτήθηκε προς τι όλες οι ενέργειες που ακολούθησαν, αν σύμφωνα με τα δεδομένα που επικαλέσθηκε ο υπουργός στη Βουλή και δέχθηκε ο Δήμος, κίνδυνος επαναλειτουργίας λατομείων δεν υπάρχει. “Επί δυο χρόνια δεν πετύχαμε απολύτως τίποτα, ή παλεύαμε άδικα μια που όλα είναι λυμένα”, εκτίμησε ο τέως Δήμαρχος.

Στα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν κατά την επίσκεψη μελών της διαπαραταξιακής επιτροπής, αναφέρθηκε ειδικότερα ο κ. Κουριδάκης, κατηγορώντας συνολικά τη Δημοτική Αρχή για απρεπή και αγενή συμπεριφορά προς τους “12 παρακατιανούς” που θέλησαν να συνδράμουν και να ενδυναμώσουν επί τόπου την προσπάθεια του Δήμου και της επιτροπής, τη λειτουργία της οποίας χαρακτήρισε μάλιστα προσχηματική. “Μετά από έναν τεράστιο κύκλο, το μόνο που πετύχαμε είναι απλές προφορικές διαβεβαιώσεις, που δεν καταλαβαίνουμε γιατί δικαιολογούν τις θριαμβολογίες”, επέμεινε ο ίδιος. Το ίδιο απογοητευτική, προσέθεσε ο κ. Κουριδάκης, είναι και η παράλειψη να ενταχθεί στο masterplan της Πεντέλης και η πλευρά του Δήμου Διονύσου, που αγνοήθηκε στον προβλεπόμενο πακτωλό εκατομμυρίων, παίρνοντας ψίχουλα. Αμφισβήτησε τέλος την παρουσία του Δημάρχου στη Βουλή, μια που “κανένας δεν τον είχε δει” και επέμεινε για κουβέντες πίσω από κλειστές πόρτες. Η τελευταία αυτή αποστροφή προκάλεσε και την πρώτη αντιπαράθεση με το Δήμαρχο Γ. Καλαφατέλη, ο οποίος σε υψηλούς τόνους τόνισε πως και εκείνη την ημέρα, όπως και τις προηγούμενες, που παρακολουθούσε την εξέλιξη του θέματος, έκανε τη δουλειά του φανερά και καθόλου εν κρυπτώ.

“Βαφτίσατε το κρέας ψάρι και χαμηλώσατε μονομερώς τον πήχυ που όλοι μαζί είχαμε βάλει, για να αποφύγετε το διασυρμό όταν αποκαλύφθηκε πως η δήθεν συμφωνία με τον υπουργό, να ενταχθεί η τροπολογία μας στο νομοσχέδιο, δεν θα υλοποιούνταν. Έτσι μπορεί να εξηγηθεί και η ανεκδιήγητη στάση της Διοίκησης όταν πήγαμε στη Βουλή και επιλέξατε τις κατά μόνας συναντήσεις χωρίς εμάς. Πουλήσατε το θέμα των Λατομείων στα κυβερνητικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, είτε τώρα που είμαστε σε προεκλογική περίοδο, είτε από την αρχή”, ανέβασε κι άλλο τους τόνους ο κ. Κλήμης. Ο ίδιος, επικαλούμενος πρόσφατο ρεπορτάζ της Οδού Διονύσου, αναρωτήθηκε επιπλέον από πού η Δημοτική Αρχή αντλεί τη βεβαιότητα περί θέματος που έχει λήξει, όταν μέχρι τώρα δεν υπάρχει τίποτα ουσιαστικά δεσμευτικό από την πλευρά της κυβέρνησης: “Προς τι οι θριαμβολογίες της Δημοτικής Αρχής, όταν οι ίδιοι μιλάτε για συνεχή επαγρύπνηση;”, αναρωτήθηκε με τη σειρά του ο κ. Κλήμης. Ο ίδιος επανέφερε στη συζήτηση την τροπολογία, διερωτώμενος αν ήταν η βέλτιστη επιλογή αντίδρασης: “Και αν μεν δεν ήταν, ας το αποφασίσουμε εδώ και τώρα. Αν όμως ήταν, και δεν μπήκε στο νομοσχέδιο, ας παραδεχθούμε ότι αποτύχαμε”, είπε χαρακτηριστικά.

Υποστηρικτής, εντούτοις, της τακτικής που έχει ακολουθήσει η Δημοτική Αρχή στο εν λόγω θέμα αποδείχθηκε ο ανεξάρτητος Θ. Στάικος, ο οποίος συντάχθηκε στη βεβαιότητα πως το θέμα θεωρείται λήξαν. Υπενθυμίζεται εξάλλου πως την ίδια βεβαιότητα είχε εκφράσει και πριν από λίγες ημέρες, στην ίδια αίθουσα, συζητώντας με συναδέλφους του λίγο πριν τη ματαίωση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 28 Μαρτίου. Ο κ. Στάικος, επικαλούμενος τον όγκο των στοιχείων που το πρωί της ίδιας ημέρας του είχε παραχωρήσει ο Αντιδήμαρχος, εμφανίστηκε απολύτως βέβαιος- “και παίρνω την ευθύνη”- πως νέα Λατομεία στην Πεντέλη δεν πρόκειται να λειτουργήσουν, υποστήριξε πως εμπιστεύεται απολύτως τις δεσμεύσεις του υπουργού στη Βουλή και κάλεσε τον Αντιδήμαρχο να μοιραστεί με όλο το Σώμα το πλούσιο υλικό από τον αγώνα του Δήμου και της διαπαραταξιακής κατά των Λατομείων. Πρότεινε επιπλέον να σταλεί επιστολή προς τον υπουργό, που να του υπενθυμίζει τις δεσμεύσεις του στη Βουλή και καλώντας τον να τις υλοποιήσει.

Στις θετικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στο μέτωπο των Λατομείων, επέμεινε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης: Οι επαφές και οι πιέσεις των προηγούμενων ημερών και μηνών προς το πολιτικό προσωπικό έφεραν το θέμα και την τροπολογία κατ’ αρχάς στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, και εν συνεχεία στη συζήτηση της Ολομέλειας. Εκεί το εν λόγω θέμα αναδείχθηκε με παρεμβάσεις από 2 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (Γ. Βλάχος και Β. Οικονόμου), έναν από το ΠΑΣΟΚ (Γ. Αρβανιτίδης) και έναν από το ΜΕΡΑ25 (Κ. Αρσένης), που οδήγησαν στην εξασφάλιση ρητής και κατηγορηματικής δέσμευσης του αρμόδιου υπουργού  από το βήμα της Βουλής. Σύμφωνα με τη δέσμευση αυτή, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί και δεν συναινεί με την επαναλειτουργία λατομείων στο Διόνυσο και έκλεισε την πόρτα σε κάθε προσπάθεια επαναδραστηριοποίησης των λατομικών ζωνών, ως αντίθετων με το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας αλλά και με το Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας της Πεντέλης, για το οποίο επιπλέον ανήγγειλε αναθεώρηση, ώστε να ξεκαθαριστούν οι όποιες ασάφειες και να υλοποιηθεί ο στόχος της ανάπλασης του βουνού με ήπιες χρήσεις. Η δέσμευση, τέλος, του υπουργού, περιελάμβανε και την ανακοίνωση για την εκπόνηση μεταβατικής διάταξης, που δεν θα επιτρέπει τη χορήγηση αδειών ούτε για λατομικές έρευνες στην Πεντέλη. “Αν και ο αρχικός στόχος ήταν η ψήφιση της τροπολογίας μας, μας κατέστη σαφές πως κάτι τέτοιο θα ήταν εκ του περισσού, μια που αφενός το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο προστατεύει το βουνό και αφετέρου υπήρχε το ενδεχόμενο η ψήφιση της τροπολογίας να επηρέαζε κυβερνητικούς σχεδιασμούς σε άλλες περιοχές με πλουτοπαραγωγικούς πόρους. Σημασία για μας έχει το γεγονός πως αναγνωρίσθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο πως Λατομεία δεν χωρούν στην περιοχή μας”, υπογράμμισε ο κ. Καλαφατέλης.

Και αμέσως μετά ανταπέδωσε τα πυρά στις παρατάξεις, κατηγορώντας τις πως μετά τα LED, τo αντιπλημμυρικό στη Λ. Σταμάτας και τον Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών, εργαλειοποίησαν και τα Λατομεία για καθαρά μικροπολιτικούς λόγους και για ίδιον όφελος: “Και φθάσατε στο σημείο να λειτουργείτε κοντόφθαλμα και με την κατάπτυστη ανακοίνωσή σας να προσπαθείτε να δολοφονήσετε χαρακτήρες, στοχοποιώντας τον Αντιδήμαρχο, ενώ μας κατηγορείτε πως πουλήσαμε τα Λατομεία. Εμείς δεκανίκι κανενός δεν γινόμαστε και μόνο τα συμφέροντα του Δήμου εξυπηρετούμε” εξερράγη ο Δήμαρχος καλώντας ευθέως τον κ. Κλήμη, αν έχει στοιχεία για την κατηγορία αυτή να τα καταθέσει, αλλιώς είναι κοινός συκοφάντης. “Εμείς σας είπαμε τι πετύχαμε, ενώ εσείς καταφέρατε μια τρύπα στο νερό. Αλλά σας μάθαμε πια, και ξέρουμε πως μόνο καλές προθέσεις δεν έχετε” είπε ο κ. Καλαφατέλης, διαμηνύοντας προς κάθε κατεύθυνση πως «όσο είμαστε Διοίκηση, Λατομεία δεν πρόκειται να επανενεργοποιηθούν, παρά μόνο ως χώροι αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού”.

Μακροσκελής ήταν, αμέσως μετά, η τοποθέτηση του Αντιδημάρχου που αναφέρθηκε διεξοδικά στο ιστορικό της ύπαρξης και εν συνεχεία κατάργησης των παλιών Λατομείων στην Πεντέλη, για να φτάσει στο σήμερα: Εξαρχής η Δημοτική Αρχή υποστήριζε πως λατομικές ζώνες στο βουνό πλέον δεν υπάρχουν, μια που επί 33 χρόνια ήταν ανενεργές. Εκεί λοιπόν νέα λατομεία, όπως αυτά που επιδιώκει η ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ, δεν μπορούν να εγκατασταθούν, με νομοθετικό πλαίσιο αναφοράς για την απαγόρευση αυτή τον αρχαιολογικό νόμο αλλά και το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας. Η παραπάνω θέση εξάλλου αποτυπώνεται και στην τροπολογία που συνέταξε και προώθησε ο Δήμος Διονύσου για τον αποχαρακτηρισμό αυτών των ανενεργών λατομικών ζωνών. Δεν μείναμε όμως στην πεποίθηση αυτή, προσέθεσε ο κ. Φωτάκης, πρώτον επειδή δεν είναι λίγες οι φορές που καταστρατηγείται η ισχύουσα νομοθεσία, όταν μάλιστα διακυβεύονται μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα ενώ αγνοούνται οι τοπικές κοινωνίες, και δεύτερον λόγω των αλλεπάλληλων μεθοδεύσεων στην επιχειρηματική προσπάθεια της ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ.

Οι ενέργειες της Διοίκησης, από κοινού με τη διαπαραταξιακή επιτροπή, απέφεραν την απόρριψη, στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, των αδειών που η εταιρεία είχε ζητήσει για λατομικές έρευνες στους 4 πρώτους χώρους ενδιαφέροντός της, ενώ αναφορικά με την άδεια στον πέμπτο χώρο υπάρχει συνεχής επαφή με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ώστε και αυτή η άδεια να έχει την τύχη των προηγουμένων.

Αναφερόμενος ειδικά στην πορεία της τροπολογίας του Δήμου, που κατατέθηκε μεν αλλά δεν εντάχθηκε στο πρόσφατο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, ο κ. Φωτάκης υπενθύμισε πως αυτή συζητήθηκε και υποστηρίχθηκε από το Δήμο και βουλευτές στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή, αλλά και λίγες ημέρες αργότερα στην Ολομέλεια, με ταυτόχρονες πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση. Παρά το γεγονός πως κατ’ αρχάς είχε γίνει δεκτή, το υπουργείο τελικά έκρινε πως ήταν γενική και πως πιθανόν να επηρέαζε περιοχές της χώρας με άλλους πλουτοπαραγωγικούς πόρους. Αντί λοιπόν για την ένταξη της τροπολογίας στο νομοσχέδιο, υπήρξε αναγνώριση της στάσης του Δήμου με τη σαφή τοποθέτηση και δέσμευση του υπουργού στην Ολομέλεια πως- στο πλαίσιο του Ρυθμιστικού Σχεδίου και του αρχαιολογικού νόμου- νέα λατομεία δεν πρόκειται να λειτουργήσουν στην Πεντέλη. Επιπλέον, εξασφαλίσθηκε δέσμευση για μεταβατική ρύθμιση που θα απαγορεύει και τις άδειες για έρευνα, κι αυτό μέχρι να καθορισθούν οι χρήσεις γης στους ορεινούς όγκους της Αττικής.

Παράλληλα υπενθύμισε τις ενέργειες του Δήμου να υποστηρίξει στην πράξη τη βούλησή του για ήπιες χρήσεις στο βουνό, όπως η μελέτη για τις περιπατητικές διαδρομές, η ένταξη τριών παρεκκλησίων και του αρχαιολογικού χώρου του Ικάριου στην προγραμματική σύμβαση του Συνδέσμου για την Προστασία της Πεντέλης, που στο μεγάλο μέρος της αφορά στη νότια πλευρά του βουνού, αλλά και το εξώδικο προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, που- παρανομώντας ασύστολα, όπως τόνισε ο συνάδελφός του Χ. Παπαβασιλείου– ξεκίνησε να δίνει τις άδειες στη ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ.

Απάντηση όμως έδωσε και στις κατηγορίες των παρατάξεων για τα όσα διαδραματίσθηκαν κατά την επίσκεψη αιρετών και μελών της διαπαραταξιακής επιτροπής στη Βουλή, που αποτέλεσαν και την αιχμή του δόρατος για τις αιτιάσεις των παρατάξεων, αποδίδοντάς τα εν πολλοίς στους κανόνες της Βουλής, ειδικά μετά από την ανάρτηση του πανώ και τις μαύρες σημαίες που κρατούσε η αντιπροσωπεία του Δήμου. Ο Αντιδήμαρχος απέκρουσε σε πολύ υψηλούς τόνους τις κατηγορίες των συναδέλφων του για παζάρια πίσω από κλειστές πόρτες, υπενθυμίζοντάς τους πως οι επισκέψεις σε υπουργούς και αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες είχαν όλες πραγματοποιηθεί παρουσία εκπροσώπων της διαπαραταξιακής επιτροπής. “Απότομα τρελαθήκαμε και ξεπουλήσαμε;” διερωτήθηκε ο κ. Φωτάκης, κλείνοντας την τοποθέτησή του.

Στα όσα προηγήθηκαν της επίσκεψης στη Βουλή αναφέρθηκε σε ακόμη υψηλότερους τόνους η Λ. Φέρμελη από τους “ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο”, μιλώντας για συμφωνημένες ενέργειες πίεσης προς βουλευτές που καταστρατηγήθηκαν, αλλά για εμπιστοσύνη που προδόθηκε: «Έμεινα δυο χρόνια σε μια επιτροπή με ανθρώπους που με δούλευαν, και σήμερα λένε πως έγινε μια τρύπα στο νερό”, εξερράγη η κ. Φέρμελη. Επιστρέφοντας στην ουσία του προβλήματος, η ίδια υπενθύμισε πως η παλαιότερη πρότασή της για στοχευμένη τροποποίηση του Διατάγματος Προστασίας της Πεντέλης, στο οποίο εμφανίζονται θεσμοθετημένες λατομικές ζώνες, είχε απορριφθεί ως φωτογραφική, ενώ προτιμήθηκε η τροπολογία. Αυτή η ίδια τροπολογία, που σήμερα το ΥΠΕΝ θεωρεί γενική και προχωρεί σε τροποποίηση του Διατάγματος. Παράλληλα, αναρωτήθηκε γιατί- εφόσον απαγορεύεται η λατομική δραστηριότητα με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο-δεν απορρίφθηκαν αβλεπί οι αιτήσεις της ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ να διεξαγάγει έρευνες στο βουνό. Εξέφρασε, τέλος, την επιφύλαξη και το φόβο της για την τύχη της εκκρεμούς σήμερα 5ης αίτησης της εταιρείας, μια που ο χώρος στον οποίο αφορά, δεν συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά που οδήγησαν στην απόρριψη των τεσσάρων προηγούμενων.

Ιδιαιτέρως σκληρός ήταν εν συνεχεία και ο τοπικός σύμβουλος Διονύσου και μέλος της διαπαραταξιακής επιτροπής Κ. Μπομπής, μιλώντας εκ μέρους της παράταξης Νέος Διόνυσος. Κατηγόρησε κι αυτός τον Αντιδήμαρχο πως “πάρκαρε την αντιπροσωπεία στα θεωρεία της Βουλής” και εν συνεχεία παρέβη συμφωνημένες ενέργειες, ενώ καταλόγισε στη Δημοτική Αρχή πρόωρους και άκαιρους πανηγυρισμούς, παρόλο που τίποτα απτό δεν έχει μεσολαβήσει: Ούτε η τροπολογία υιοθετήθηκε, ούτε το Διάταγμα Προστασίας ή το Ρυθμιστικό τροποποιήθηκε, αλλά “επαίρεστε, και δεν καταλαβαίνω γιατί, που επί δυο χρόνια δεν λύσατε ένα πρόβλημα, το οποίο άλλοι λύνουν σε λίγους μήνες”.

Σημαντική πληροφορία έφερε στη συζήτηση ο Στ. Ουσταμπασίδης από τη μείζονα μειοψηφία, αναφέροντας πως σε αντίστοιχη περίπτωση, στο Γαλάτσι, το εκεί εγκαταλελειμμένο λατομείο ΛΑΤΟ παραχωρήθηκε με προγραμματική σύμβαση στο Δήμο, με στόχο την επαναφορά του χώρου στην πρότερη κατάσταση, την περίφραξή του και την ενίσχυση της φύτευσης.

Οι αντιπαραθέσεις με κομματικές αναφορές οδήγησαν στην παρέμβαση, αμέσως μετά, του ανεξάρτητου Ν. Καρυστινού, επικεφαλής του Νέου Διόνυσου, που έκανε έκκληση για διατήρηση της ενότητας μπροστά στον κοινό στόχο, της μη εγκατάστασης νέων λατομείων στην Πεντέλη, μακριά από κομματικές διαφοροποιήσεις και πρότεινε να τεθεί ο Δήμαρχος επικεφαλής της προσπάθειας για ένα μαζικό, τοπικό, δημοψήφισμα ενάντια στα λατομεία. Έτσι, συμπλήρωσε ο κ. Καρυστινός, θα καταδειχθεί στην κεντρική Διοίκηση ότι η αντίδραση απέναντι στην επαπειλούμενη επαναλειτουργία λατομείων είναι μαζική, καθολική και αφορά σε όλη την πόλη.

Βαδίζοντας προς την ολοκλήρωση της σχετικής συζήτησης, ο κ. Πανάγος υπογράμμισε πως η εισήγηση παρατάξεων και ανεξάρτητων, την οποία ο ίδιος κλήθηκε να υπερασπιστεί αν και είχε αποχωρήσει από τη διαπαραταξιακή επιτροπή, συντάχθηκε στο πνεύμα της εκπροσώπησης του Δημοτικού Συμβουλίου, όχι μόνο της Διοίκησης, και στόχο είχε την εκ νέου προσπάθεια για συναντίληψη και συναίνεση απέναντι στο πρόβλημα των Λατομείων, ώστε ο Δήμος να παραμείνει όντως σε εγρήγορση, και όχι να επαναπαυθεί σε δάφνες, που εγκυμονούν κινδύνους: “Έτσι θα έρθει η άδεια για τον 5ο λατομικό χώρο, έτσι δεν θα μαζευτούν υπογραφές κατά των Λατομείων. Όσο για τις αιτήσεις αναστολής και ακύρωσης, θα εκδικασθούν; Και δεν μας απασχολεί που στο εξώδικο του Δήμου προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αυτός που απάντησε τελικά ήταν η ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ;” αναρωτήθηκε ο κ. Πανάγος. Απέκρουσε επιπλέον την απαξιωτική αναφορά του Δημάρχου για τη διαπαραταξιακή επιτροπή, τονίζοντας πως ο αγώνας της επί δυο χρόνια δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται “μια τρύπα στο νερό” και επιμένοντας στην ανάγκη για αναδιάρθρωσή της, ειδικά στον τρόπο λειτουργίας της στο εξής, ώστε να αποτελέσει εκείνη το μοχλό πίεσης, όταν η Δημοτική Αρχή “για λόγους ευελιξίας” δεν μπορεί να ηγηθεί δυναμικών παρεμβάσεων.

Τη συζήτηση έκλεισε ο Αντιδήμαρχος, που δεν παρέλειψε να απολογηθεί για τυχόν εκρήξεις στη διάρκεια της πρωτομιλίας του. Συνεχίζοντας ο κ. Φωτάκης, ανασκεύασε τα περί θέματος που θεωρείται λήξαν, μη παραβλέποντας τη θετική εξέλιξη που μεσολάβησε στη Βουλή με τις δεσμεύσεις του υπουργού ΠΕΝ: Το ζήτημα παραμένει ανοιχτό και- λόγω σύγχυσης των υπηρεσιών- εκκρεμεί ρύθμιση, ώστε να αποτρέπονται και οι άδειες ερευνών και να σταματήσει η αναστάτωση της τοπικής κοινωνίας. Κάλεσε επιπλέον τις παρατάξεις να μην αγνοούν όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα, με την αρχειοθέτηση των 4 πρώτων αδειών για έρευνα. Την ίδια τύχη θα έχει και η αίτηση για τον 5ο χώρο, με τα δυο όπλα που έχει ο Δήμος στη διάθεση του- τον αρχαιολογικό νόμο και το Ρυθμιστικό της Αθήνας, τόνισε με βεβαιότητα ο Αντιδήμαρχος, προσθέτοντας πως προς το παρόν αναμένεται η μεταβατική διάταξη για το Διάταγμα Προστασίας της Πεντέλης. Προς τούτο μάλιστα, η Δημοτική Αρχή έχει αποστείλει εξαιρετικά επείγουσα επιστολή προς το ΥΠΕΝ και το νομικό του σύμβουλο, με το αίτημα για αναστολή έκδοσης νέων αδειών έρευνας, μέχρις ότου εκδοθεί αυτή η μεταβατική διάταξη.

 

Όσο για τη συνέχιση λειτουργίας της διαπαραταξιακής επιτροπής, ο κ. Φωτάκης, εκφράζοντας και τη θέση της Δημοτικής Αρχής- “ σε μια τέτοια επιτροπή, που με λένε πουλημένο, εγώ δεν μπορώ να συμμετάσχω”, δήλωσε κατηγορηματικά ο Δήμαρχος- εκτίμησε πως δεν είναι πλέον δυνατή, όπως διαμορφώθηκαν τα πράγματα, με κυριότερη τη διάρρηξη εμπιστοσύνης ανάμεσα στα μέλη αλλά και τις αιτιάσεις που εκφράστηκαν κατά της Διοίκησης για ξεπούλημα της υπόθεσης. Ο Αντιδήμαρχος, πάντως, κατέληξε με ένα θετικό αποτέλεσμα, μήνυμα ταυτόχρονα προς τη ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ: “Όλοι είμαστε κατά των λατομείων, και ας μη θεωρήσει η ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ πως αυτή η αντιπαράθεση σήμερα σημαίνει και διάσπαση δυνάμεων. Λατομεία στο Πεντελικό δεν θα εγκατασταθούν”.

Έτσι πρόταση της Διοίκησης ήταν να τροποποιηθεί η εισήγηση των παρατάξεων στο σκέλος που αφορούσε στη διαπαραταξιακή επιτροπή. Στην ψηφοφορία που ακολούθησε οι παρατάξεις επέμειναν στη δική τους, την αρχική, εκδοχή, και υπερψήφισαν την εισήγηση με 15 ψήφους, ενώ 17 δημοτικοί σύμβουλοι από τη Δημοτική Αρχή και την παράταξη “Η πόλη μας, Το σπίτι μας” καταψήφισαν, με τον Θ. Στάικο να δίνει λευκή ψήφο.

Η εν λόγω συνεδρίαση έβαλε και τυπικά τέλος στη λειτουργία της διαπαραταξιακής επιτροπής κατά των Λατομείων, που συστάθηκε τον Μάιο του 2021, επί δυο χρόνια έγινε θέατρο και οξύτατων αντιπαραθέσεων αλλά και παραγωγικών συζητήσεων, αμφισβητήθηκε έντονα- και παρά τις προσπάθειες όλων σχεδόν των μελών της, δεν κατάφερε να κινητοποιήσει επαρκώς την τοπική κοινωνία: Το πρόβλημα των Λατομείων εξακολουθεί να θεωρείται, εσφαλμένα, ως πρόβλημα μιας Κοινότητας, ενώ στην πραγματικότητα υπερβαίνει ολόκληρη την πόλη και επηρεάζει ολόκληρη την Αττική. Γι’ αυτό και (πρέπει να συνεχίσουμε να) είμαστε σε εγρήγορση.