logo


Προετοιμασία για τη σύγκληση σε εύλογο χρόνο ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, με στόχο τη λήψη συγκεκριμένης και στοχευμένης απόφασης, σειρά επαφών με Περιφέρεια, Δασαρχείο και Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με στόχο την κατάργηση των λατομικών ζωνών, προώθηση της τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος Προστασίας της Πεντέλης, συνέχιση του αγώνα σε δικαστικό επίπεδο, συνεχής εγρήγορση για την αποτροπή και νέου αιφνιδιασμού.

Αυτή ήταν συνοπτικά η απόφαση της διαπαραταξιακής επιτροπής ενάντια στην εγκατάσταση νέων λατομείων στην Πεντέλη, που συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου. Η συνεδρίαση πάντως, που διήρκεσε μιάμιση ώρα, δεν κύλησε ομαλά, μια που σημαδεύτηκε από την οξεία αντιπαράθεση ανάμεσα στον Αντιδήμαρχο Χωροταξικού Σχεδιασμού και συντονιστή της επιτροπής Γ. Φωτάκη και τον Πρόεδρο του Εξωραϊστικού Συλλόγου και τοπικό σύμβουλο Διονύσου Κ. Μπομπή. Και χρειάστηκε η φωνή της λογικής δια στόματος Π. Πανάγου, δημοτικού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης, που κάλεσε τα μέλη να επιδείξουν ψυχραιμία για τη συνέχιση ενός αγώνα που απαιτεί πάνω απ’ όλα ενότητα (σ.σ. Η οποία πάντως έχει ήδη πληγεί από την απόφαση της παράταξης των Ανοιχτών Οριζόντων να αποχωρήσει από τη διαπαραταξιακή σχεδόν εξαρχής).

Πιο συγκεκριμένα, την εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής μεθοδική απόκρουση των βλέψεων της εταιρείας ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ να εκμεταλλευτεί το Πεντελικό για λατομική δραστηριότητα, υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος, τονίζοντας πως ο αγώνας δίνεται σε κάθε επίπεδο- είτε υπηρεσιακό είτε δικαστικό είτε πολιτικό. Ειδικά για το τελευταίο επίπεδο, πάντως, ισχυρές αντιδράσεις σημειώθηκαν από τον κ. Μπομπή, που αμφισβήτησε έντονα και ευθέως την αποτελεσματικότητα των χειρισμών της Δημοτικής Αρχής, και του Δημάρχου ειδικότερα, κατηγορώντας τους πως ουσιαστικά υποβαθμίζουν το θέμα και προκρίνουν “τον άρτον και τα θεάματα”, ενώ στράφηκε με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του Αντιδημάρχου. Στις κατηγορίες αυτές ο κ. Φωτάκης αντέδρασε έντονα, κατηγορώντας με τη σειρά του το συνάδελφό του πως ηθελημένα αγνοεί το έργο που έχει παραχθεί ως σήμερα και τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, και από τον ίδιο προσωπικά, ενώ χαρακτήρισε “προσωπικά αφηγήματα” τις περί του αντιθέτου πεποιθήσεις.

Οι αλληλοκατηγορίες απειλούσαν να δυναμιτίσουν το στόχο της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα την παρέμβαση του κ. Πανάγου, που, αφού συνέστησε ψυχραιμία και ανάγκη για γόνιμο διάλογο, κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για τις εφεξής ενέργειες που θα πρέπει να δρομολογηθούν με στόχο τη δια παντός αποτροπή προσπαθειών εκμετάλλευσης του Πεντελικού σε βάρος του περιβάλλοντος και της πόλης:

*Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με νέα απόφαση που θα “πιέσει” το Δήμαρχο να ζητήσει συγκεκριμένες συναντήσεις σε πολιτικό επίπεδο, τόσο με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το νευραλγικό Υπουργείο για το ζήτημα, όσο και με το Υπουργείο Πολιτισμού, που μπορεί να σταματήσει οποιαδήποτε βλέψη για λατομική δραστηριότητα με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

*Το περιεχόμενο της απόφασης αυτής, που θα απευθύνεται προς την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, θα πρέπει να είναι απολύτως ξεκαθαρισμένο- και όχι απλά η έκφραση της αντίθεσης της πόλης προς τα νέα Λατομεία. Η απόφαση, λοιπόν, θα πρέπει να τονίζει πως ο Δήμος Διονύσου με βάση συγκεκριμένους νόμους ζητεί τον αποχαρακτηρισμό των λατομικών ζωνών, καθώς και την πλήρως στοχευμένη- και προσεκτική- τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος στα άρθρα που τις προβλέπει, ετοιμάζοντας και σχετική εισηγητική και αιτιολογική έκθεση με τη βοήθεια ειδικών.

*Συνεχής ενημέρωση για για οποιεσδήποτε αποφάσεις λαμβάνονται σχετικά με το ζήτημα, μια που θεσμική υποχρέωση για ενημέρωση του Δήμου δεν υπάρχει, όπως είχε νωρίτερα αποσαφηνίσει ο Ν. Παπαϊωάννου, δικηγόρος, ειδικός συνεργάτης Δημάρχου.

*Οριοθέτηση από το Δημοτικό Συμβούλιο του πλαισίου ανάπλασης του Πεντελικού, στη βόρεια πλευρά του, έτσι που να συμπληρώνει το masterplan που έχει ήδη εξαγγελθεί από την κυβέρνηση για τη νότια πλευρά του βουνού. Στην κατεύθυνση αυτή μπορούν να αξιοποιηθούν οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί και αποφασισθεί στο Τοπικό Συμβούλιο Διονύσου για την ανάπλαση του Πεντελικού ως χώρου αναψυχής, αθλητισμού, ιστορίας και πολιτισμού, αλλά και οι προτάσεις που θα κατατεθούν από τις παρατάξεις. Υπενθυμίζεται εδώ πως μελέτη για την ανάπλαση του Πεντελικού, στο κομμάτι που βρίσκεται μέσα στα όρια της πόλης, θα περιλαμβάνεται και στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2022.

*Η διερεύνηση, τέλος, με μελέτη από πλευράς Δήμου της κερδοφορίας μαρμαροφόρου κοιτάσματος στην επίμαχη περιοχή, μια που η κερδοφορία αυτή αποτελεί τη μια από τις δυο αδιαπραγμάτευτες προϋποθέσεις που εκ του νόμου ρυθμίζουν την άδεια ή όχι σε μια εταιρεία για τη μίσθωση έκτασης με στόχο τη λατομική δραστηριότητα.

Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ πως οι ενέργειες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα είναι η επιστολή προς τον Περιφερειάρχη ώστε να υλοποιήσει τη δημόσια δέσμευσή του  για την κατάργηση των λατομικών ζωνών, συνάντηση στο Δασαρχείο, μια που για την επίμαχη περιοχή έχουν εκδοθεί αποφάσεις αναδάσωσης, καθώς και συνάντηση με την ΕΑΓΜΕ, ώστε να εξακριβωθεί η αποληψιμότητα του μαρμαροφόρου κοιτάσματος, δηλαδή κατά πόσο είναι κερδοφόρο. Εξάλλου, θετικότατη εξέλιξη αποτέλεσε η κατηγορηματική άρνηση της υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη στη Βουλή, στο πλαίσιο απάντησης σε πρόσφατη σχετική ερώτηση 21 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.