logo


Δεκάδες χιλιάδες φύλλων χαρτιού καταναλώνονται καθημερινά στο Δήμο Διονύσου για φωτοτυπίες και εκτύπωση εγγράφων. Ο αριθμός τους αυξάνει δραματικά τις παραμονές των συνεδριάσεων ειδικά του Δημοτικού Συμβουλίου, και φθάνει κατά περίπτωση και στις 5000 φύλλα (!!!), μια που πολλοί αιρετοί επιμένουν ακόμη να λαμβάνουν τυπωμένες τις εισηγήσεις με τα συνημμένα τους. Το ίδιο συμβαίνει και στις δυο Επιτροπές του Δήμου- Οικονομική και Ποιότητας Ζωής- αλλά και στο Νομικό Πρόσωπο της ΕΣΤΙΑΣ. Αυτές οι φωτοτυπίες και οι εκτυπώσεις γίνονται από υπαλλήλους του Δήμου, με διπλό αποτέλεσμα: Και την απώλεια δεκάδων παραγωγικών εργατοωρών αλλά και τη σπατάλη, αδικαιολόγητη και άκρως επιβαρυντική για το περιβάλλον, χαρτιού. Για να μην αναφερθούμε στο γεγονός πως η χρήση αυτών των φωτοτυπιών είναι περιορισμένη: Μετά από κάθε συνεδρίαση συλλογικού οργάνου, ιδιαιτέρως του Δημοτικού Συμβουλίου, τα έδρανα πολλών από τους αιρετούς είναι γεμάτα από ξεχασμένες, παρατημένες, εισηγήσεις.

 (φωτό αρχείου Ο.Δ.)

Τα παραπάνω, ας σημειωθεί, είχε επισημάνει η Οδός Διονύσου από το Νοέμβριο του 2018, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η περιβαλλοντική εκστρατεία του Δήμου Διονύσου «Για ένα δήμο πιο ανθρώπινο, πιο καθαρό, πιο όμορφο». Εντούτοις καμιά πρωτοβουλία δεν είχε αναληφθεί έκτοτε για την αναστροφή αυτής της κατάστασης.

Σήμερα, σε μια προσπάθεια για τον περιορισμό της κατανάλωσης του χαρτιού, αλλά και της αποδέσμευσης των υπαλλήλων από το καθήκον των πολύωρων εκτυπώσεων, η Δημοτική Αρχή προχωρεί στην προμήθεια tablet για καθέναν από τους 41 δημοτικούς συμβούλους της πόλης, που έτσι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλο το υλικό που χρειάζονται. Για τους αιρετούς, μάλιστα, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες, προβλέπεται η εκπαίδευσή τους από το Δήμο ώστε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Αυτό δήλωσε στη χθεσινή (31/1) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, ανακοινώνοντας τη σχετική πρωτοβουλία, ως “απαραίτητη καινοτομία εκτιμώντας ότι  είναι ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού του Δήμου και των Υπηρεσιών του. Προκειμένου να ανακουφίσουμε τις ήδη υποστελεχωμένες Υπηρεσίες μας από περιττό φόρτο εργασίας για να σταματήσουν να βγάζουν αυτές τις χιλάδες φωτοτυπίες και να μπορέσουν να σχοληθούν με πιο δημιουργικές εργασίες, έχουμε προβεί ήδη στην προμήθεια tablets για κάθε δημοτικό σύμβουλο. Μέσω των tablets, που σύντομα θα σας δοθούν, θα μπορεί κάθε συνάδελφος να έχει πρόσβαση σε όλο το αναγκαίο υλικό, εισηγήσεις, συνημμένα κ.λπ.. Επιπροσθέτως, με τη νέα διαδικασία, και λόγω μείωσης των φωτοτυπιών, θα εξοικονομήσουμε ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσόν προς όφελος των δημοτών και του Δήμου. Κατανοώ ότι κάποιος ή κάποιοι από εμάς δεν είμαστε εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες, και γι’ αυτό θα αναλάβουμε και την εκπαίδευση όσων δημοτικών συμβούλων το επιθυμούν. Αν κάποια παράταξη το επιθυμεί, θα μπορεί να λάβει σε εκτυπώσιμη μορφή ένα πακέτο εγγράφων, προκειμένου να δοθεί σε όποιον συνάδελφο δεν έχει προλάβει να εξοικειωθεί με τη χρήση του tablet”, υπογράμμισε ο κ. Καλαφατέλης.