logo


Ιαμβικός δεκαπεντασύλλαβος; Σήμερα; Στη σκηνή τοπικού Πολιτιστικού Κέντρου; Με ερασιτέχνες ηθοποιούς; Και ζωντανά χορωδιακά; Από τοπικό Σύλλογο;

Όλα τα παραπάνω τα τολμά η παράσταση “Η Κόρη των Καλαβρύτων”, που ανέβηκε χθες για πρώτη φορά στο Πολιτιστικό Κέντρο του Κρυονερίου και κέρδισε το στοίχημα. Το κείμενο του Διονυσιώτη συγγραφέα και ποιητή Θανάση Φροντιστή, μια νεοελληνική τραγωδία για το ολοκαύτωμα και τη σφαγή των ανδρών άνω των 12 χρόνων στα Καλάβρυτα το Δεκέμβρη του ’43, έξοχα λυρικό με κεντρικά μηνύματα ενάντια στο φασισμό, τη βία και τον πόλεμο, διασκευάσθηκε με θαυμαστή μαεστρία από την Αφροδίτη Σφαιροπούλου και αποδόθηκε από τη νεοσύστατη θεατρική ομάδα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Διονύσου, που επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την αστείρευτη προσφορά της στην παραγωγή και τη στήριξη πρωτογενούς πολιτισμού στην πόλη μας.

Πλαισιωμένη η παράσταση από εκπληκτική 20μελή χορωδία του Συλλόγου Γυναικών Αγ. Στεφάνου με τον Στάθη Ουλκέρογλου στη διεύθυνση και στο πιάνο, καθήλωσε- χωρίς διάλειμμα!- το ασφυκτικά γεμάτο θεατράκι σ’ αυτή την πρεμιέρα, κερδίζοντας το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού.

“Η Βιβλιοθήκη, στο πλαίσιο των προγραμμάτων της, δέχθηκε στις αρχές της περασμένης περιόδου, πρόταση από την Αφροδίτη Σφαιροπούλου να συστήσουμε ερασιτεχνική θεατρική ομάδα και να ανεβάσουμε το συγκεκριμένο έργο. Χωρίς ενδοιασμό έγινε δεκτή, παρόλο που το εγχείρημα φάνταζε από δύσκολο έως ακατόρθωτο. Όταν όμως υπάρχει γνώση και αγάπη γι’ αυτό που υπηρετείς, δουλεύεις σκληρά, συνεργάζεσαι άψογα κι έχεις και καλό υλικό, τότε όλα γίνονται με ένα μαγικό και συγκλονιστικό τρόπο. Το αποτέλεσμα θα το διαπιστώσετε επί σκηνής”  είπε η υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης εθελόντρια Χριστίνα Γιαννέτου, ευχαριστώντας έναν έναν τους συντελεστές της παράστασης, αλλά και τους υπαλλήλους του Δήμου και τους φίλους της Βιβλιοθήκης που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του εγχειρήματος.

Ανάμεσα στους παριστάμενους ήταν ο τέως Δήμαρχος Καλαβρύτων Γ. Λαζουράς, o Σ. Τσενές, Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας, η Ε. Χάμψα, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, ο Θ. Χριστοδουλόπουλος Πρόεδρος του Συλλόγου Δρυμωτών Καλαβρύτων και Γραμματέας της Ομοσπονδίας «Αρχαίος Κλείτωρ» Καλαβρύτων, αλλά και ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Κ. Καρούσος, Π. Ναθαναήλ και Σπ. Αυλωνίτης αντιστοίχως, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Ωρωπού Γ. Δήμας.

Από το Δήμο Διονύσου παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι Στρατηγικού Χωροταξικού Σχεδιασμού και Υποδομών Γ. Φωτάκης, Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Γ. Τσουδερός, Πολεοδομίας και Τοπικών Παρεμβάσεων Χ. Παπαβασιλείου και Καθημερινότητας και Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Γ. Λακαφώση, ο επικεφαλής του Εύπολις Κ. Κουριδάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι των Ανοιχτών Οριζόντων Π. Τσούκας τέως Αντιδήμαρχος Παιδείας και Τ. Μπάσης, οι τοπικοί σύμβουλοι Διονύσου Π. Οικονομάκου και Κ. Μπομπής, ο πρώην Δήμαρχος Αγ. Στεφάνου Π. Βορριάς και ο πρώην Αντιδήμαρχος Η. Υφαντής και πλήθος συμπολιτών, που μετά το τέλος της παράστασης απόλαυσαν ένα μικρό κέρασμα, με χορηγία της εταιρείας Σκλαβενίτης. Επικοινωνιακός χορηγός της παράστασης είναι τα Μάρμαρα Διονύσου.

Μήνυμα εκ μέρους του Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη, που συμμετέχει σε forum της Αυτοδιοίκησης στον Πόρο, απηύθηνε στους θεατές ο κ. Φωτάκης: “Τα Καλάβρυτα, μαρτυρικός τόπος, σύμβολο του αντιφασιστικού αγώνα, δεν μπορούσαν να μείνουν απαρατήρητα από την ευαίσθητη και υψηλής πολιτιστικής αξίας γραφίδα του συμπολίτη μας Θανάση Φροντιστή. Για να έχουμε σήμερα την Κόρη των καλαβρύτων και με τη σειρά της να πάρει σάρκα και οστά από τη δημιουργική ομάδα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με την κυρία Γιαννέτου, την κυρία Σφαιροπούλου και τους συνεργάτες τους. Αυτή η πολιτιστική εκδήλωση κρατάει ζωντανό και ένα μήνυμα: Να είμαστε πάντα ιδιαίτερα ενεργοποιημένοι και να έχουμε υπόψη μας ότι ανάμεσά μας υπάρχει το αυγό του φιδιού και αν δεν είμαστε προσεκτικοί μπορεί ανά πάσα στιγμή να επωασθεί. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές και εκ μέρους του Δημάρχου και της Δημοτικής αρχής διαβεβαιώνω ότι θα είμαστε αρωγοί σε τέτοιου είδους, υψηλής αξίας, πολιτιστικές εκδηλώσεις”.

Οι συντελεστές της παράστασης:

Διδασκαλία/ διασκευή/σκηνοθεσία: Αφροδίτη Σφαιροπούλου

Βοηθός σκηνοθέτη/ενδυματολογική επιμέλεια: Αγγελική Μπέση

Σκηνικά: Μαρία Νεμπεγλέρη

Χορωδιακή επεξεργασία τραγουδιών, διεύθυνση χορωδίας: Στάθης Ουλκέρογλου

Φώτα, χειρισμός οπτικοακουστικών μέσων: Θανάσης Ντούλας

Κρουστά: Φένη Νούσια

Διοικητική υποστήριξη: Χριστίνα Γιαννέτου

Επιμέλεια εντύπων: Βίβιαν Γιούρη, Αφοδίτη Σφαιροπούλου

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Μαρίζα Βαλαή, Γιώργος Ευθυμιάδης, Αναστασία Ντάση, Αγγελική μπέση, Λένα Γκουζίμπα, Γιάννα Χατζηνικολαϊδη, Ρούλα Χαραλαμποπούλου, Αναστασία Ντάση, Σοφία Σηφάκη, Χρύα Μυλωνάκη, Μαρία Νεγλεμπέρη, Δήμητρα Αλεξανδρή, Πέτρος Παπαδόπουλος και οι 15χρονοι έφηβοι Γιάννης Κασιμάτης και Θοδωρής Ζαργκλής.

Στη γυναικεία χορωδία του Συλλόγου Γυναικών Αγ. Στεφάνου συμμετέχουν: Μυρσίνη Βασιλέλη, Φαίη Μαραγκοπούλου, Φένη Νούσια, Έφη Ουλκέρογλου, Μαρουσώ Φιλιππουπολίτου, Χρυσή Βέργη, Κατερίνα Βοσνιάδου, Αγγελική Γιαλούρη, Μαρία Κατσινή, Ρούλα Μιχαλοπούλου, Ελένη Μπακοπούλου, Μάρω Παπαδάκη, Μαντώ Σπυρίδη, Βάσω Αναγνώστου, Άννα Βάχου, Κούλα Βορριά, Ελένη Λίνα, Μαίρη Μοσχοβίτου, Φιλία Μυστηλιάδη, Ελένη Πέτσιου, Λιάνα Σακέλλιου.

Συμβουλευτική καθοδήγηση: Γιώργος Κομνηνάκης

“Το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων… δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός της ελληνικής ιστορίας ενταγμένο σε αυτό που αποκαλείται “δεινά του πολέμου”. Και ασφαλώς δεν αποτελεί μια τυχαία στιγμή στο χρόνο όπως εξάλλου ισχύει για κάθε παρόμοια τραγωδία. Όπως όλες οι συμφορές που προκαλούνται σε καιρό πολέμου, έρχεται με τη σειρά του να θυμίσει το παρελθόν, να υποδείξει το παρόν, ενίοτε, να προβλέψει το μέλλον των λαών και, εν προκειμένω, του λαού μας. Τις αγωνίες που βίωσε και τους αγώνες που έκαμε, από το μακρινό Βυζάντιο μέχρι σήμερα, προκειμένου να κρατηθεί διακριτός και ακέραιος ανάμεσα σε δυο γιγάντιες Συμπληγάδες: τον ανατολικό και το δυτικό κόσμο” γράφει η ίδια η σκηνοθέτις, η κ. Σφαιροπούλου, στο πρόγραμμα της παράστασης.

Με τη ματιά της Οδού Διονύσου: Ο γνήσιος σπαραγμός και το βουβό κλάμα επί σκηνής από τις ερασιτέχνες ηθοποιούς- μάνες, κόρες, αδελφές- που έχασαν σε μια στιγμή τούς άντρες, το βιος και την πόλη τους. Η δίψα για εκδίκηση και αυτοδικία που σιγά σιγά μεταμορφώνεται σε μήνυμα για ειρήνη. Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης για μια εποχή και μια ιδεολογία που σώρευσε δεινά στην ανθρωπότητα και που τώρα ξανασηκώνει κεφάλι. Ο συγγραφέας τόλμησε να τα αποτυπώσει στο πιο αντιπροσωπευτικό δραματικό είδος της ελληνικής ποίησης: Με ηδυσμένο λόγο, με αρχή, μέση και τέλος, και στο τέλος με κάθαρση για το θεατή. Η Κόρη των Καλαβρύτων ήταν μια έκπληξη για όσους χτες βράδυ παρακολούθησαν την παράσταση.

*Ακολουθούν τρεις ακόμη παραστάσεις για την Κόρη των Καλαβρύτων: Σήμερα Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, και το επόμενο Σαββατοκύριακο 28 και 29 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ.

*Οι θεατές παρακαλούνται αντί εισιτηρίου να ενισχύσουν το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου με είδη μακράς διαρκείας.