logo


Σφραγίστηκε και επισήμως η συνεργασία ανάμεσα στη δημοτική παράταξη της μείζονος μειοψηφίας Ενωτική Πρωτοβουλία και της Συμμαχίας για τον Πολίτη, επικεφαλής της οποίας και υποψήφιος Δήμαρχος   ανακοινώνεται ότι θα είναι ο Γ. Καλαφατέλης. Η συνεργασία των δυο παρατάξεων είχε διαφανεί ήδη από την πρόσφατη εκδήλωση της Συμμαχίας, όπου αναλύθηκαν οι διεργασίες μέχρι τις εκλογές, παρόντος και του επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας. Η συνεργασία αυτή, όπως αναφέρεται στην ενημερωτική επιστολή της Συμμαχίας και του Προέδρου της Π. Βορριά, που ακολουθεί, θα οδηγήσει στη δημιουργία νέου συνδυασμού, ενώ ανοιχτές παραμένουν τόσο οι προεκλογικές όσο και μετεκλογικές συνεργασίες για το καλό του τόπου, στόχο στον οποίο καλούνται να στρατευθούν οι τοπικές κοινωνίες:

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Θέμα: Μπροστά στις Δημοτικές εκλογές. Οι επιλογές μας

Αγαπητοί Φίλες και Φίλοι, καλή Χρονιά

Η επιστολή μας αυτή, σκοπό έχει να ενημερωθείτε για το κρίσιμο θέμα των Δημοτικών εκλογών και ειδικά αυτό που έχει να κάνει με τις επιλογές της Δημοτικής μας Παράταξης, με μοναδικό γνώμονα, το καλό του τόπου.

1.         Αρχίζουμε με την σημερινή κατάσταση στο Δήμο Διονύσου

Οκτώ χρόνια μετά τον ‘’Καλλικράτη’’, ο Δήμος εμφανίζει αρκετές παθογένειες:

·           Εργάζεται χωρίς όραμα και συγκεκριμένο σχέδιο.

·           Είναι συγκεντρωτικός και δεν έχουν αποκεντρωθεί βασικές λειτουργίες.

·           Ευδοκιμούν οι πελατειακές σχέσεις.

·           Δεν υπάρχει αξιοκρατία.

·           Παραμένει χωρίς βασικές δομές που να επιτρέπουν το δημοκρατικό διάλογο και τις απαραίτητες κοινωνικές συναινέσεις.

·           Εμφανίζει πολύ χαμηλή αποτελεσματικότητα. Η αντιμετώπιση της καθημερινότητας πολύ κακή, ενώ η αντιμετώπιση των σοβαρών ζητημάτων ανύπαρκτη.

2.         Πώς μπορούμε να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση;

Για το σκοπό αυτό υπάρχουν δύο προϋποθέσεις:

α)     Να δημιουργηθεί μια Δημοτική Παράταξη, που θα απευθυνθεί σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου και θα εκφράσει την ιδιαίτερη κοινωνική σύνθεση των περιοχών του Δήμου μας.

β)     Να προσδιορισθεί ως ενοποιητικό στοιχείο της προσπάθειας, όχι η νομή εξουσίας αλλά ένα προγραμματικό πλαίσιο, διατυπωμένο εγκαίρως, σαφές και καθαρό, για να εμπλουτισθεί, από το διάλογο με τους συμπολίτες μας και να γίνει δεσμευτικό

3.         Οι δυσκολίες του εγχειρήματος

Πρόκειται για υπόθεση δύσκολη, γιατί πρέπει να κινηθούμε σε δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα. Επί τροχάδην:

Οι πόλεις μας που αποτελούν το Δήμο Διονύσου, δεν είναι μια τυπική περίπτωση πόλεων του αστικού ιστού του Λεκανοπεδίου, που στην πλειονότητά τους, έχουν σχηματισθεί εδώ και μισό αιώνα και εμφανίζονται με μια ενιαία διαστρωμάτωση.

Η περίπτωσή μας αφορά σχετικά νέες κοινωνίες που σχηματίσθηκαν από συμπολίτες μας που μετακινήθηκαν από άλλα σημεία του Λεκανοπεδίου και οι οποίοι:

·           Στην πλειοψηφία τους εργάζονται αλλού και εξαντλούν το Δημοτικό ενδιαφέρον τους, πέραν από τις κατά καιρούς διαμαρτυρίες τους για τις δυσλειτουργίες του Δήμου, την τελευταία βδομάδα των εκλογών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

·           Βρέθηκαν στην περιοχή, για να συνυπάρξουν με παλαιούς γηγενείς κατοίκους, που συνιστούσαν, μέχρι τότε, μικρές τοπικές κοινωνίες, με κυρίαρχες τις διαπροσωπικές σχέσεις και το εθιμικό δίκαιο, που αγαπούν τον τόπο τους και ενδιαφέρονται για τις τοπικές εξελίξεις.

Οι νεοσχηματισμένες αυτές κοινωνίες, έχουν μεν τα τελευταία χρόνια, συμπεριφορά απελευθερωμένη από τις κομματικές εξαρτήσεις. Αποδεικνύεται όμως στην πράξη, ότι δεν έχουν καταφέρει να βρουν, τον αυτοδιοικητικό βηματισμό τους που θα δώσει μια άλλη ώθηση στον τόπο.

Το ζητούμενο λοιπόν σήμερα είναι η αυθεντική έκφραση αυτής της ιδιαίτερα δύσκολης κοινωνικής κατάστασης που θα βασίζεται στο προαναφερθέν προγραμματικό πλαίσιο για μια άλλη πολιτική στο Δήμο, διαφορετική από τη σημερινή.

4.         Η Παράταξη μας ‘’ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ’’, στα οκτώ χρόνια του Καλλικρατικού Δήμου, δεν παρέμεινε αδρανής.

Πράγματι:

·           Την πρώτη 4ετία του ‘’Καλλικράτη’’, επιχειρήσαμε να εκφράσουμε το Δημοτικό σκηνικό, με Παραταξιακή κάθοδο στις εκλογές, πιστεύοντας ότι αρκούν οι απόψεις μας για να αποτελέσουν πόλο συσπείρωσης και ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Η προσπάθεια μας δεν ήταν επιτυχής. Κατέληξε σε σημαντική μεν αγωνιστική παρουσία των στελεχών μας και κατάθεση των επεξεργασμένων θέσεων στα ΔΣ, σε ώτα μη ακουότων.

·           Τη δεύτερη 4ετία του ‘’Καλλικράτη’’, ενθαρρύναμε νέο στέλεχος της Παράταξής μας τον Παναγιώτη Μπιτάκο, να πάρει πρωτοβουλία για ένα νέο σχήμα, ‘’Τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο’’. Στηρίξαμε την προσπάθεια και με στελέχη μας και με προγραμματικές θέσεις. Και η προσπάθεια αυτή, παρά το ελπιδοφόρο αποτέλεσμά της, δεν ήταν επιτυχής.

Και το κυριότερο βέβαια, προσωπικοί λόγοι υποχρεώνουν, τον Παναγιώτη Μπιτάκο, να αναστείλει την Δημοτική δράση του στο επόμενο διάστημα.

5.         Η Παράταξη μας μπροστά στις Δημοτικές εκλογές του Μαΐου.

Ενόψει λοιπόν των νέων Δημοτικών Εκλογών και με τα παραπάνω δεδομένα επανήλθαμε, για μια νέα προσπάθεια. Γι’ αυτήν λάβαμε υπ΄όψη:

·           Το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, που απαιτεί συνεργασιακή λογική για μια αποτελεσματική διακυβέρνηση του Δήμου.

·           Το πλαίσιο συνεργασιών που πάντα διαθέτει η Παράταξή μας.

·           Την πλούσια σχεδόν 20ετή εμπειρία μας στα Δημοτικά πράγματα.

·           Τη δύσκολη κοινωνική κατάσταση που περιγράφηκε παραπάνω.

Αποφασίσαμε και προχωρήσαμε, κατά το τελευταίο 3μηνο σε επίπονες συζητήσεις με διάφορες Δημοτικές Παρατάξεις, κάνοντας επίσης αποδεκτή οποιαδήποτε σχετική πρόσκληση.

Στο διάλογο αυτό προσήλθαμε, με μοναδικό προαπαιτούμενο. τις αδιαπραγμάτευτες Αρχές και τις Αξίες και τις συγκεκριμένες αυτοδιοικητικές θέσεις μας για μια άλλη λειτουργία του Δήμου βασισμένη:

·           Στον Δημοκρατικό διάλογο.

·           Στην Αποκεντρωτική λογική

·           Στις Διαφανείς Διαδικασίες.

·           Στο Συστηματικό Σχεδιασμό, μέσα από την εφαρμογή ενός Επιχειρησιακού σχεδίου που θα αναδεικνύει τις προτεραιότητες του Δήμου.

Η συζήτηση ήταν εντοπισμένη και σε βάθος πάνω σε αυτά τα ζητήματα, με στόχο να εξειδικευθούν, να εμπλουτισθούν και στη συνέχεια, να υπάρξουν δεσμεύσεις ενώπιον των συμπολιτών μας.

6.         Τι αποφασίσαμε- Ποια ήταν τα δεδομένα της απόφασής μας

Τελικά επήλθε συμφωνία πάνω σε συγκεκριμένες θέσεις με την Παράταξη ‘’Ενωτική Πρωτοβουλία’’. Αποφασίσαμε να στηρίξουμε από κοινού, ένα νέο Συνδυασμό με επικεφαλής τον πρ. Δήμαρχο Διονύσου Γιάννη Καλαφατέλη.

Για την Απόφασή μας αυτή, λάβαμε σοβαρά υπ΄όψη το γεγονός ότι η «Ενωτική Πρωτοβουλία»:

·           Ανέλαβε το 2011, χρονιά που ξεκινούσε ο Καλλικρατικός Δήμος, το δύσκολο εγχείρημα της εξασφάλισης της ενιαίας λειτουργίας του Δήμου Διονύσου που προήλθε από 7 πρώην Δήμους και Κοινότητες.

Το βαρύ αυτό έργο το έφερε σε πέρας, που όμως είμαστε βέβαιοι, ότι δεν της επέτρεψε να προχωρήσει, στην συνέχεια και μέσα στην ίδια 4ετία και σε ποιοτική αναβάθμιση της αρχικά εξασφαλισμένης λειτουργίας. Αυτό έπρεπε οπωσδήποτε να συμβεί κατά τη δεύτερη 4ετία, αν υπήρχε, (που δεν υπήρξε). Και τότε βέβαια τα κριτήριά μας θα ήταν διαφορετικά και πιο αυστηρά.

·           Διαθέτει στελέχη ικανά, με σημαντική δράση, αναγνωρισιμότητα και διεισδυτικότητα και δυνατότητα να εκφράσουν τις Τοπικές Κοινωνίες μας με τα δύσκολα χαρακτηριστικά που εξηγήθηκαν παραπάνω.

Για τα στελέχη αυτά εκτιμήσαμε ότι αν εργασθούμε από κοινού πάνω σε ένα συνεκτικό πρόγραμμα, η προσπάθειά μας για μια διαφορετική λειτουργία του Δήμου, θα έχει αποτέλεσμα.

7.         Γιατί από τώρα συνεργασία και όχι μετά τις εκλογές.

Γιατί εκτιμήσαμε τα εξής δεδομένα:

·           Ότι δεν θα έπρεπε, για το καλό του τόπου, να υπάρξει άλλη μια χαμένη 4ετία.

·           Ότι όλες αυτές οι δύσκολες διεργασίες απαιτούσαν χρόνο, για να επέλθει συγκεκριμένη συμφωνία, πράγμα που δεν μπορούσε να γίνει στο διάστημα μιας βδομάδας, μεταξύ των δύο εκλογικών γύρων, αφού τότε μόνον συμφωνίες για νομή εξουσίας, μπορούν να προχωρήσουν.

·           Ότι χρόνο επίσης απαιτούσε και το γεγονός ότι η όποια συμφωνία, στο τέλος θα έπρεπε να τεθεί πεντακάθαρα ενώπιον των συμπολιτών μας, για να υπάρξουν οι απαραίτητες δεσμεύσεις.

8.         Γιατί όχι συνεργασία με την παράταξη του κ. Ζαμάνη

Πολύ γρήγορα, επειδή για το θέμα αυτό θα μιλήσουμε αρκετά στην πορεία προς τις εκλογές:

Ο κ. Ζαμάνης, πολλά υποσχόμενος ανέλαβε το Δήμο κατά τη δεύτερη 4ετία.

Αφέθηκε στη στοιχειώδη Δημοτική λειτουργία που είχε εξασφαλισθεί από πριν. Εργάσθηκε χωρίς σχέδιο. Δεν αποκέντρωσε ούτε μια αρμοδιότητα. Δεν οργάνωσε και δεν έκανε Δημοκρατικό διάλογο. Παρέμεινε σε μια διαχειριστική λογική και εμφανίζοντας μια πρωτοφανή αναπτυξιακή ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα, δεν προώθησε καμιά σημαντική επιλογή: Άφησε το Δήμο άστεγο, χωρίς ένα σύγχρονο αμαξοστάσιο, χωρίς ένα νέο Δημοτικό κοιμητήριο, με πρωτόγονες και κοστοβόρες συνθήκες συντήρησης του στόλου των οχημάτων και γενικά απροετοίμαστο το Δήμο για το μέλλον και με όλα τα μεγάλα θέματα των πόλεων μας ανοικτά.

Και το κυριότερο σε όλες τις εποικοδομητικές προτάσεις των στελεχών μας, παρέμεινε αδρανής.

Είναι φανερό, ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να ανατραπεί και όχι να διαιωνισθεί.

9.         Πώς θα κινηθούμε από εδώ και πέρα

Κατ΄αρχήν επισημαίνουμε ότι:

·           Δεν σταματάμε εδώ.  Ήδη απευθύναμε πρόσκληση σε άλλες Παρατάξεις, Κινήσεις και πρόσωπα, για να συναντηθούμε από τώρα και να ενισχυθεί η δύσκολη προσπάθειά μας για μια διαφορετική λειτουργία του Δήμου.

·           Συγχρόνως ξεκαθαρίσαμε, ότι θα είμαστε ανοικτοί και για μετεκλογικές συνεργασίες με άλλες Κινήσεις, που σήμερα κατέρχονται αυτόνομα στον εκλογικό στίβο, πάντα βέβαια, στη βάση της υλοποίησης των παραπάνω προγραμματικών θέσεων.

Παραπέρα, θα ακολουθήσουν ενέργειες μέχρι τις εκλογές, με συγκεκριμένα βήματα, όπως:

·           Η ανακοίνωση άμεσα, της Πολιτικής Διακήρυξης.

·           Οι ανακοινώσεις, στη συνέχεια των αναλυτικών προγραμματικών μας θέσεων ανά Τομέα Δημοτικής δράσης. Ενδεικτικά κάνουμε αναφορά για την Θεσμική ολοκλήρωση του Δήμου και τη Δημοκρατική Διαδικασία, την Αποκεντρωτική Λειτουργία, τη Διαφάνεια, τον Πολιτισμό και τη Νεολαία, την Κοινωνική Πολιτική, το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα.

Δηλ. τις πολιτικές που θα έρθουν να υλοποιήσουν, το συνεκτικό Επιχειρησιακό μας σχέδιο 4ετίας.

·           Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες διαλόγου, με τις Τοπικές Κοινωνίες και τους Φορείς τους, για να εμπλουτισθούν οι θέσεις μας και να γίνουν δεσμευτικές.

Με αυτές τις σκέψεις απευθυνόμαστε σε όλους εσάς σήμερα. Σας καλούμε να στηρίξετε και να ενδυναμώσετε την προσπάθεια μας αυτή. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα δύσκολο αγώνα, βασισμένο στις Αρχές και τις Αξίες μας που δίδεται για το καλό του τόπου.

                                                                Για την Παράταξη ‘’ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ’’

                                                                                              Ο Πρόεδρος

                                                                                      Παναγιώτης Βορριάς