logo


Απόφαση που γεννά ερωτηματικά είναι αυτή που πήρε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Διονύσου στη συνεδρίασή της στις 26 Μαρτίου, και επισφραγίστηκε την Τρίτη 19 Απριλίου, αναφορικά με την παραίτηση του Δήμου από τα ένδικα μέσα που είχε δρομολογήσει κατά της έναρξης λειτουργίας του Κτηματολογίου για τις Δημοτικές Κοινότητες Αγ. Στεφάνου, Διονύσου, Ροδόπολης και Σταμάτας τον περασμένο Αύγουστο.

Εκτός από το γεγονός δυο διαμετρικά αντίθετων αποφάσεων σε διάστημα μόλις επτά μηνών – και μάλιστα ομόφωνων, μια που σε όλες τις συνεδριάσεις της Επιτροπής απουσίαζε η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας- ερωτηματικά γεννώνται και από την καταγγελτική επιστολή του δικηγόρου Α. Γεωργακόπουλου, στον οποίο είχε ανατεθεί η άσκηση ενώπιον του ΣτΕ των ένδικων μέσων της αίτησης αναστολής και ακύρωσης της λειτουργίας του Κτηματολογίου.

Ο κ. Γεωργακόπουλος είχε πετύχει τότε, εν μέσω θερινών διακοπών και μάλιστα χωρίς ανοιχτή ακρόαση, την αναστολή λειτουργίας του Κτηματολογίου από το ΣτΕ, γεγονός που είχε τότε απασχολήσει και τον κεντρικό Τύπο (σ.σ. με πλέον χαρακτηριστικό το ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής στις 23 Αυγούστου 2017). Στην επιστολή του, που κοινοποιεί σε όλα τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, ο δικηγόρος χαρακτηρίζει ακατανόητη και αναιτιολόγητη την υπαναχώρηση της Διοίκησης από τα ένδικα μέσα, «κίνηση καθόλα βλαπτική για όλους ανεξαιρέτως τους δημότες, αλλά και όσους διαθέτουν ακίνητη περιουσία στις 4 Δημοτικές Κοινότητες», ενώ προσθέτει μια εξαιρετικά κρίσιμη παράμετρο, που μπορεί να οδηγήσει σε ακυρότητα όλες τις επιχειρούμενες πράξεις: Σύμφωνα με το κ. Γεωργακόπουλο, η λειτουργία του Κτηματολογίου για τις παραπάνω περιοχές είναι αντισυνταγματική και παράνομη, γιατί η σχετική απόφαση, που πρέπει να είναι ΚΥΑ, ακόμη και σήμερα δεν φέρει, μαζί με την υπογραφή του υπουργού Περιβάλλοντος, και την απαιτούμενη έγκριση και συνυπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης.

Όμως, η σωρεία λαθών, που έχουν διαπιστωθεί κατά την καταχώρηση των ακινήτων στο Κτηματολόγιο, φαίνεται πως είναι το μικρότερο κακό: Όπως και ο ίδιος ο Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης τόνισε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, μετά την παραίτηση του Δήμου από τα ένδικα μέσα, το Κτηματολόγιο μπορεί αυτόματα να ξεκινήσει τη λειτουργία του. Έτσι όμως, υποστηρίζει ο κ. Γεωργακόπουλος, νομιμοποιούνται όλες οι αυθαιρεσίες και οι καταπατήσεις επιτήδειων που με διάφορα προσχήματα (έκτακτης χρησικτησίας, κληρονομιάς κ.λπ.) ιδιοποιούνται ξένη ακίνητη περιουσία. Και αυτό, που στο Υποθηκοφυλακείο είναι πολύ ευκολότερο και οικονομικότερο να αποδειχθεί και να διορθωθεί, στο σύστημα του Κτηματολογίου αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο, εξαιρετικά χρονοβόρο και εξαιρετικά επιζήμιο: Το ηλεκτρονικό σύστημα του Κτηματολογίου δεν επιτρέπει την πρόσθεση ή τη διόρθωση ούτε ενός «και». Ενώ αν μεταγραφεί σε τρίτον κάποιο ακίνητο που αποκτήθηκε με παράνομο τρόπο, τότε ο νέος ιδιοκτήτης αποκτά πλήρη δικαιώματα, ενώ ο πραγματικός μπορεί να διεκδικήσει δικαστικά μόνο μικρή χρηματική αποζημίωση!

Την ορθότητα της απόφασης και του Αυγούστου 2017 με την άσκηση των ένδικων μέσων, αλλά και του Μαρτίου 2018 με την παραίτηση από αυτά, υποστήριξε ο κ. Ζαμάνης μετά από σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου: Κάθε απόφαση υπαγορεύθηκε από τις συνθήκες της εποχής. Το μεν Αύγουστο επίκειτο η ανάρτηση των δασικών χαρτών, άρα και η άμεση λειτουργία του Κτηματολογίου, στο ηλεκτρονικό σύστημα του οποίου διαπιστώνονταν σωρεία εσφαλμένων ιδιοκτησιακών καταγραφών. Με την απόφασή μας τότε, αναφέρει και η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του περασμένου Αυγούστου, στοχεύαμε να εξασφαλίσουμε χρόνο για τη διόρθωση των λαθών, αλλά και για την αποσαφήνιση του δασικού πλαισίου της περιοχής μας. Σήμερα η ανάρτηση των δασικών χαρτών έχει απομακρυνθεί, με το επιπλέον δεδομένο της σχετικής προσφυγής της WWF ενώπιον του ΣτΕ, ενώ πρόθεση του Δήμου είναι να απαλλάξει τους ιδιοκτήτες από την κατάσταση ομηρίας, στην οποία βρίσκονταν μια που Κτηματολόγιο δεν λειτουργούσε. «Καλύτερα ένα κακό Κτηματολόγιο, παρά καθόλου Κτηματολόγιο», υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία ο Δήμαρχος.

Αξίζει επιπλέον να σημειωθούν και τα παρακάτω: Ο κ. Γεωργακόπουλος επελέγη ως εξωτερικός συνεργάτης για να χειριστεί νομικά την υπόθεση για την ειδική γνώση και εμπειρία του- «διαθέτει την σχετική εξειδίκευση και εμπειρία λόγω της πολυπληθούς ενασχόλησής του με υποθέσεις ακυρωτικού χαρακτήρα ενώπιον του ΣτΕ αλλά και των ∆ιοικητικών δικαστηρίων και της ειδικής γνώσης του με ζητήματα δημοτικής ακίνητης περιουσίας και Κτηματολογίου και τις επιπτώσεις τους στη καταγραφή της περιουσίας (έχοντας και πρόσθετη ειδική εμπειρία επι δημοτικών πραγμάτων καθώς έχει διατελέσει και Νομάρχης και δημοτικός σύμβουλος- σ.σ. στον πρώην Δήμο Άνοιξης)» αναφέρει επί λέξει η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Αυγούστου 2017. Παράλληλα ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Γ. Βασιλείου, επικαλέστηκε ακόμη μια φορά αδυναμία χειρισμού της υπόθεσης  επειδή «επιμελείται τις νομικές υποθέσεις επτά(7) ΟΤΑ που αποτελούν τον Καλλικρατικό ∆ήμο ∆ιονύσου και λόγω του τεραστίου φόρτου της ενασχόλησής του με τις τρέχουσες και ιδιαίτερα σημαντικές υποθέσεις, είναι αδύνατη η ενασχόλησή του με την προκείμενη υπόθεση εξαιτίας των ποικίλων, σύνθετων και των σημαντικών ιδιαιτεροτήτων και νομικών ζητημάτων της», όπως ο ίδιος τονίζει σε σημείωμά του. Εντούτοις, και παρά τις ποικίλες, σημαντικές και σύνθετες ιδιαιτερότητες της υπόθεσης, ήταν ο κ. Βασιλείου που γνωμοδότησε να παραιτηθεί ο Δήμος από την άσκηση των ένδικων μέσων, γεγονός που μετά λύπης του επισημαίνει ο κ. Γεωργακόπουλος στην επιστολή του.

Τέλος, είναι τουλάχιστον αξιοπρόσεχτο το γεγονός πως σε δυο υποθέσεις με στενή συνάφεια η Διοίκηση του Δήμου Διονύσου προσέλαβε εξωτερικό συνεργάτη, του οποίου η δουλειά εν συνεχεία αγνοήθηκε. Η πρώτη περίπτωση αφορά στην εκπόνηση μελέτης για τα περιγράμματα στο πλαίσιο της κατάρτισης των δασικών χαρτών για το Δήμο Διονύσου. Η μελέτη ανατέθηκε στο γραφείο του δασολόγου Ν. Χλύκα ως ανθρώπου-κλειδί για τη συγκεκριμένη υπόθεση, εκπονήθηκε κανονικά, αλλά επειδή συμπορεύτηκε με το νόμο και όχι με τη γνωστή πολιτική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου «τα πάντα πορτοκαλί», αγνοήθηκε- με πρόταση μάλιστα της Διοίκησης να μην πληρωθεί ο μελετητής. Παρόμοια περίπτωση είναι και αυτή με το Κτηματολόγιο: Η Δημοτική Αρχή προσέλαβε τον κ. Γεωργακόπουλο, αξιοποιώντας την ειδική γνώση και εμπειρία του, για να τις αγνοήσει στη συνέχεια, με άδηλο προς το παρόν αποτέλεσμα.

Ήδη ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλης, σε σχετική δήλωσή του προς την Οδό Διονύσου χαρακτηρίζει την υπόθεση πρωτοφανή και σκανδαλώδη, υπογραμμίζει πως κατήγγειλε την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, και αφήνει αιχμές για τη Διοίκηση του Δήμου, ότι έπραξε εν κρυπτώ, ευνοώντας λίγους μυημένους:

Ο χειρισμός του κ. Ζαμάνη στην υπόθεση του Κτηματολογίου είναι και πρωτοφανής και σκανδαλώδης.

Πρωτοφανής, γιατί ποτέ μέχρι τώρα στα διοικητικά χρονικά, δεν έχει συμβεί ένας δήμαρχος να δικαιωθεί σε μια προσφυγή, που άσκησε υπέρ του δημόσιου συμφέροντος και μετά να παραιτηθεί, χωρίς καμία πειστική εξήγηση. Και σκανδαλώδης, γιατί το έπραξε παρά την αντίθετη εισήγηση του δικηγόρου, τον οποίο ο ίδιος διόρισε στην υπόθεση.

Αναρωτιέμαι λοιπόν, πότε υπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον. Πέρυσι τον Αύγουστο που άσκησε την προσφυγή ή φέτος τον Μάρτιο που παραιτήθηκε από αυτή; Και επειδή μέχρι σήμερα δεν πήρα απάντηση και ούτε πιστεύω ότι θα πάρω, κατήγγειλα την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Το χειρότερο όμως είναι ότι ο κ. Ζαμάνης έπραξε εν κρυπτώ. Γιατί εκτός από τους λίγους «μυημένους», που κινήθηκαν εγκαίρως, ο πολύς κόσμος πληροφορήθηκε την αλλαγή στάσης μόνο όταν ήταν πολύ αργά. Και τώρα, οι λίγοι έχουν τακτοποιήσει τις υποθέσεις τους, ενώ οι πολλοί βρίσκονται σε δυσχερή θέση, καθώς στην καλύτερη περίπτωση θα επιβαρυνθούν οικονομικά.

Για αυτό και τις επόμενες μέρες πρόκειται να ενημερώσουμε αναλυτικά τους δημότες και κάτοικους του Διονύσου για το θέμα που έχει προκύψει.