logo


Για την πρόσφατη (7/7) συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης η παρακάτω παρέμβαση του Στ. Μιχιώτη, που προσάπτει στη νέα Πρόεδρο Ε. Καγιαλή προχειρότητα και έλλειψη προετοιμασίας, στην πλειοψηφία του Νομικού Προσώπου υπακοή σε προειλημμένες αποφάσεις, και, τέλος, στο Δήμαρχο Δ. Ζαμάνη “ηθική αυτουργία για αυτή την άθλια κατάσταση”:

Απογοητευτική και ανεπαρκής αποδεικνύεται (και) η νέα πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Καγιαλή. Παρότι ευχήθηκε να μην συνεχιστεί το αρνητικό κλίμα που υπήρχε επί του προκατόχου της, δεν έκανε τίποτα για να διαφοροποιηθεί από τις πρακτικές του. Αντιθέτως, προσήλθε στην πρόσφατη συνεδρίαση αδιάβαστη και απροετοίμαστη σε όλα σχεδόν τα θέματα, με συνέπεια να υποπέσει σε σοβαρά λάθη, για τα οποία μάλιστα δεν ανέχτηκε καμία κριτική. Δυστυχώς δε, η «πειθήνια» πλειοψηφία του Δ.Σ. όχι μόνο δεν τα διόρθωσε, αλλά με την σιωπή και ανοχή της έγινε συνυπεύθυνη.

Η προχειρότητα των χειρισμών της προέδρου και η ανεπάρκεια της πλειοψηφίας της Σχολικής Επιτροπής φάνηκε καθαρά στο θέμα των εργασιών (βαψίματα, μικροεπισκευές κ.λπ.) που πρέπει να γίνουν μέσα στο καλοκαίρι στα σχολεία. Το λογικό θα ήταν η πρόεδρος να είχε ετοιμάσει μια αναλυτική εισήγηση του «τι θα γίνει πού» και να έχει εξασφαλίσει τις σχετικές τεχνικές περιγραφές από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Γιατί μόνο έτσι θα μπορούσαν να ανατεθούν οι εργασίες εγκαίρως και αδιάβλητα σε εξωτερικά συνεργεία, ώστε τα σχολεία να είναι έτοιμα αρχές Σεπτεμβρίου.

Επειδή όμως η κ. Καγιαλή δεν είχε κάνει τίποτα από τα παραπάνω, πρότεινε να αποφασίσουν απλώς επί της αναγκαιότητας των εργασιών κι έτσι, το «σχέδιο» της Επιτροπής είναι το εξής: Πρώτον, «από αύριο», να συστήσει ομάδα εργασίας από τα μέλη της, που θα ομαδοποιήσει τις εργασίες. Δεύτερον, «από «μεθαύριο», να αναζητήσει κατακαλόκαιρα τους διευθυντές όλων των σχολείων για να δώσουν τα κλειδιά και να υπολογίσουν τα τετραγωνικά μέτρα των τοίχων (για βάψιμο). Τρίτον, «από «παρα-μεθαύριο», να στείλει στην Τεχνική Υπηρεσία τα αιτήματα και να της ζητήσει (επίσης κατακαλόκαιρα) τις τεχνικές περιγραφές των εργασιών. Τέταρτον, τον Αύγουστο που ‘ναι παχιές οι μύγες, να κάνει την δημόσια πρόσκληση στους (ενήμερους εκ των προτέρων;) εργολάβους και να μαζέψει τις προσφορές τους. Πέμπτον, να ξανασυγκληθεί η Σχολική Επιτροπή (πότε άραγε;) για να αποφασίσει τις αναθέσεις. Και έκτον, τα συνεργεία να έχουν τελειώσει σε δύο μήνες, από προχτές!

Η υπόθεση θα ήταν για γέλια αν το πρόβλημα δεν ήταν τόσο σοβαρό. Γιατί εκτός από την προφανή ανοργανωσιά, τσαπατσουλιά και αναποτελεσματικότητα, όλοι ξέρουμε ότι η δικαιολογία του κατεπείγοντος πολύ συχνά υποκρύπτει στημένες αναθέσεις.

Αλλά η κ. Καγιαλή και η «υπάκουη» πλειοψηφία του Δ.Σ. δεν έμειναν εκεί. Αποφάσισαν να δώσουν 3.350 περίπου ευρώ σε μια εταιρεία (κι άλλα 3.350 η Δευτεροβάθμια) για την ψηφιοποίηση των διασωθέντων από τον εμπρησμό αρχείων, επειδή οι υπηρεσίες του δήμου «κωλύονταν» να τα σκανάρουν. Και αποδέχτηκαν την προσφορά της μιας και μοναδικής εταιρείας, χωρίς καν να γνωρίζουν πόσες σελίδες χρειάζεται να σκαναριστούν! Ούτε κατάλαβαν ότι η εταιρεία κράτησε για τον εαυτό της την εύκολη δουλειά (το σκανάρισμα) αφήνοντας για τα μέλη των Σχολικών το δυσκολότερο και σημαντικότερο κομμάτι, δηλαδή τον χαρακτηρισμό, καταχώρηση και αρχειοθέτηση των εγγράφων, που απαιτεί συγκεκριμένο σχέδιο και γνώσεις, που κανείς τους δεν διαθέτει…

Ούτε φυσικά σκέφτηκαν ότι με τα 6.700 ευρώ που θα ξοδέψουν συνολικά, θα μπορούσαν να αγοράσουν όχι 1, αλλά 3 μεγάλα και σύγχρονα φωτοτυπικά – scanner με αυτόματο τροφοδότη σελίδων και να κάνουν τη δουλειά μόνοι τους, πληρώνοντας μόνο κάποια μεροκάματα σε 1-2 άνεργους της περιοχής (για το σκανάρισμα και το data entry). Χώρια που έτσι θα τους έμεναν και τα μηχανήματα και θα μείωναν αργότερα άλλες δαπάνες των σχολείων. Αλλά κι αν ακόμα δεν μπορούσαν να τα σκεφτούν όλα αυτά, γιατί εσκεμμένα δεν επέτρεψαν σε κάποιους από τους παριστάμενους να τα πουν εντός της συνεδρίασης;

Μήπως τελικά το να ξοδεύουν ασυλλόγιστα το δημοτικό χρήμα δεν είναι απλώς μια απαράδεκτη «εύκολη λύση», αλλά μια συνειδητή επιλογή κάποιων; Κι ακόμα, μήπως η ανεπάρκεια οδηγεί στην αδιαφάνεια κι αυτή στην συγκάλυψη;

Ίσως δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι όσοι επιμένουν να ρωτούν και να δημοσιοποιούν αυτά τα θέματα αγνοούνται προκλητικά από την διοίκηση. Κι ίσως τελικά έτσι εξηγείται η στάση της κ. προέδρου όταν δύο μέλη του Δ.Σ. (Κώνστα, Τόκα) υπενθύμισαν – για μια ακόμα φορά – τη συστηματική και διαχρονική άρνηση της Σχολικής Επιτροπής να απαντήσει σε αιτήματα που έχουν καταθέσει εδώ και 4 – 8 μήνες και αφορούν ενημέρωση για τις προσφορές, τις εργολαβίες και τις πληρωμές, καθώς και την αλληλογραφία με τις ελεγκτικές αρχές. Ακριβώς όπως ο πρώην πρόεδρος, έτσι και η νυν, έκανε την ανήξερη και είπε ότι «θα το ψάξει», ενώ ουδείς εκ των «υπάκουων» έδειξε να ενοχλείται…

Γι’ αυτό και δεν πρέπει να μας διαφεύγει ο ηθικός αυτουργός αυτής της άθλιας κατάστασης. Είναι αυτός που επιλέγει τα μέλη των νομικών προσώπων του δήμου με μόνο κριτήριο την «υπακοή» τους, όχι στο νόμο ή στις ανάγκες των δημοτών, αλλά σε προειλημμένες και συχνά παράνομες αποφάσεις του. Είναι ο ίδιος που πριν ένα περίπου χρόνο δήλωνε ανερυθρίαστα στο δημοτικό συμβούλιο ότι «οι Σχολικές Επιτροπές έχουν πια μπει σε καλή ρότα». Είναι αυτός που άλλα έλεγε προεκλογικά κι άλλα πράττει σαν διοίκηση. Αυτός που ενσαρκώνει την μεγαλύτερη πολιτική απάτη που εμφανίστηκε στα δημοτικά πράγματα τα τελευταία 10 χρόνια.

Στέφανος Μιχιώτης
9/7/2016