logo


Η αύξηση κλοπών αλλά και ληστειών σε περιοχές του Δήμου- στο Διόνυσο, στον Εύξεινο Πόντο στη Σταμάτα, στον Άγ. Στέφανο και στην Άνοιξη- απασχόλησε την τελευταία για το 2015 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου και πιθανόν να οδηγήσει σε συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα εξετάσει το θέμα και τις παραμέτρους της ασφάλειας στην πόλη.

Το θέμα ανακίνησε ο Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης, ο οποίος υπογράμμισε πως τελευταία έχει αυξηθεί ιδιαιτέρως η εγκληματικότητα στο Διόνυσο, και μάλιστα κατά τις πρώτες βραδινές ώρες, ενώ έχουν σημειωθεί και τραυματισμοί ενοίκων. Ο ίδιος τόνισε πως βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή τόσο με το Αστυνομικό Τμήμα όσο και με την Ασφάλεια του Αγ. Στεφάνου, για να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα.

Στη συνεδρίαση, με σκοπό μάλιστα να αναφερθεί στο ίδιο πρόβλημα, παρίστατο και ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Διονύσου Κ. Μπομπής, που πολλές φορές έχει φέρει το θέμα της ασφάλειας των πολιτών και στο Τοπικό Συμβούλιο Διονύσου. Ο κ. Μπομπής υπενθύμισε πως από τον περασμένο Ιούνιο έχει στείλει προς τη Δημοτική Αρχή επιστολή με προτάσεις για τη φύλαξη της πόλης, που καλύπτονται από το νομοθετικό πλαίσιο και εφαρμόζονται ήδη σε άλλους Δήμους:
“Η αστυνόμευση στο Διόνυσο είναι ανύπαρκτη. Επιπλέον καταργείται ο Σταθμός της Εκάλης όπου υπάγεται η Δημοτική Κοινότητα Διονύσου. Παρά την επιστολή που έστειλε ο Σύλλογος, τίποτα μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να οξύνεται όλο και περισσότερο. Εμείς προτείνουμε την ανάθεση της φύλαξης σε εταιρεία, με το κόστος, που είναι μκρό, να περνάει με τη μορφή τέλους στους λογαριασμούς του νερού”, είπε ο κ. Μπομπής.

Ο Γ. Φωτάκης, από την πλευρά της Νέας Πνοής για το Διόνυσο, τόνισε πως η παραπάνω πρόταση θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο Διόνυσο πιλοτικά, λειτουργώντας συμπληρωματικά και προς τα ατομικά μέτρα προστασίας του καθένα (συναγερμό, σκύλο κ.λπ.) αλλά και προς τη φύλαξη εκ μέρους της πολιτείας. Όπως ο ίδιος, μάλιστα, τόνισε στην Οδό Διονύσου, από το 1989 υπάρχει νόμος που επιτρέπει την επιβολή τοπικού δυνητικού τέλους από τους Δήμους μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου
“για υπηρεσίες ή τοπικά έργα της περιοχής τους, που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην ανάπτυξη της περιοχής και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Τα τέλη αυτά ή οι εισφορές αυτές έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα. Το ύψος των τελών ή εισφορών, οι υπόχρεοι στην καταβολή τους και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια ορίζονται με την ίδια απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου” (Ν.1828/89).

«Ο Δήμος Διονύσου έχει εξετάσει το θεσμικό πλαίσιο για τη φύλαξη ζωής και περιουσίας και υπεύθυνη είναι η Ελληνική Αστυνομία και μόνο», απάντησε ο κ. Ζαμάνης προσθέτοντας πως σε άλλους Δήμους η φύλαξη επεκτείνεται σε ευρύτερες περιοχές με αφορμή την ύπαρξη δημοσίων κτηρίων. Επιπλέον, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από το νόμο, δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων, εκτός και αν τους παρέχεται ανταποδοτική και κοινωνική υπηρεσία: “Ανήκει η φύλαξη σ’ αυτή την κατηγορία; Επίσης, από έρευνα που κάναμε, προέκυψε ένα κόστος 300.000 ευρώ για 10 οχήματα που θα περιπολούν στην πόλη. Το ποσόν είναι μεγάλο. Και θεωρώ πως αποτελεί θέμα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο- αν υπάρχει η βούληση, αν μπορούμε να επωμιστούμε το κόστος, αν νομιμοποιούμαστε, και πώς, να χρεώσουμε τους δημότες. Η ασφάλεια της πόλης είναι μείζονος σημασίας και αντικείμενο συλλογικής δουλειάς και διαβούλευσης”, υπογράμμισε ο Δήμαρχος, πρσθέτοντας πως ήδη καταβάλλεται προσπάθεια να πυκνώσουν οι περιπολίες των ομάδων ΔΙΑΣ στην περιοχή, ώστε να αποτρέπονται κατά το δυνατόν οι επίδοξοι ληστές.