logo


Διακόσιες σαράντα (240) χιλιάδες ευρώ. Τόσα δόθηκαν για δυο απ’ευθείας αναθέσεις, και μάλιστα σε διάστημα 15 λεπτών, όσων δηλαδή διήρκεσε η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου- της τελευταίας πριν από την εκλογή νέων μελών- σήμερα Πέμπτη 2 Μαρτίου.

Στην εν λόγω συνεδρίαση συνέβησαν σωρευτικά τα εξής:
*Προσήλθε ασθμαίνουσα η Ε. Καγιαλή, ώστε- μετά και από την ανεξαρτητοποίηση της τέως Αντιδημάρχου Οικονομικών Στ. Μαγγίνα– να εξασφαλιστεί η απαρτία. Την κ. Καγιαλή, δευτερόλεπτα μετά από τη διαπίστωση της απαρτίας, αποδέσμευσε εκτός μικροφώνου ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης, εντούτοις η δημοτική σύμβουλος προτίμησε να παραμείνει. Η συνεδρίαση εξάλλου, όπως ήδη ειπώθηκε, διήρκεσε μόνο λίγα λεπτά.

*Απόντες για τα δεκαπέντε λεπτά του “ακαδημαϊκού τετάρτου” άπαντες οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της μειοψηφίας- ακόμη και όσοι παρίστανται συνήθως ως παρατηρητές- ενώ ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλης προσήλθε στην αποφώνηση του τελευταίου θέματος. Ενώ δεν πρόλαβε να ανεβεί τις σκάλες του Δημαρχείου ο Κ. Κοντάκης από την ίδια παράταξη, που εν συνεχεία δήλωνε πως «στα Δημοτικά Συμβούλια η Διοίκηση καθυστερεί μισή και παραπάνω ώρα μέχρι να μαζέψει τους συμβούλους της, ενώ σήμερα δεν μπορούσε να περιμένει πέντε λεπτά».

*Ήδη είχαν συζητηθεί- τρόπος του λέγειν- και ψηφισθεί ομόφωνα τα δυο θέματα που αφορούσαν σε απ’ ευθείας αναθέσεις και πιο συγκεκριμένα:

Η επείγουσα απ’ ευθείας ανάθεση προμήθειας ανταλλακτικών- συντήρησης και επισκευής μεταφορικών μέσων του Δήμου, καθώς και η επίσης επείγουσα απευθείας ανάθεση για τη μεταφορά ογκωδών απορριμμάτων.

Στο πρώτο θέμα, και μετά από διόρθωση στην εισήγηση, το αρχικό ποσόν των 250.000 ευρώ για ανταλλακτικά και επισκευές των οχημάτων του Δήμου έπεσε στις 220.000 ευρώ, τα οποία θα δοθούν σε μια σειρά συνεργείων.

Σύμφωνα με την εισήγηση, την οποία υπογράφει η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου Α. Πέππα, οι παραπάνω απ’ ευθείας αναθέσεις κρίθηκαν αναγκαίες αφενός γιατί ο περυσινός διαγωνισμός των 960.000 ευρώ για τριετή συμφωνία- πλαίσιο με εταιρεία που θα αναλάμβανε όλες τις επισκευές και τα ανταλλακτικά κρίθηκε άγονος, αφετέρου ο στόλος του Δήμου είναι γηρασμένος, ενώ και τα χρηματικά υπόλοιπα από τις συμβάσεις που σήμερα ισχύουν με τις επιμέρους εταιρείες και επαγγελματίες έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Αναμένεται εξάλλου η προκήρυξη νέου διαγωνισμού για την τριετή συμφωνία-πλαίσιο, μετά από τη σύνταξη μελέτης και αφού εγκριθεί η σχετική σκοπιμότητα από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Μέχρι τότε, για να καλυφθούν οι ανάγκες του στόλου του Δήμου για τους επόμενους έξι μήνες, “διάστημα στο οποίο δεν προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η έγκριση, διεξαγωγή και κατακύρωση του αποτελέσματος του νέου ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού”, η Οικονομική Επιτροπή, στην τελευταία συνεδρίαση με την παλαιά σύνθεσή της, ουσιαστικά κατένειμε σε 8 συνεργεία το ποσόν των 220.000 ευρώ “ειδάλλως ο στόλος θα ακινητοποιείται με την παραμικρή εκδήλωση βλάβης”.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως τέσσερα από τα παραπάνω συνεργεία συμμετείχαν στο διαγωνισμό του 2016 για τη συμφωνία-πλαίσιο. Και τα τέσσερα αποκλείσθηκαν είτε γιατί δεν είχαν επίσημη εξουσιοδότηση των κατασκευαστικών εταιρειών, είτε γιατί δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν πως τα ανταλλακτικά θα ήταν γνήσια ή τουλάχιστον εφάμιλλα, είτε γιατί δεν είχαν ισχύουσα πιστοποίηση με ISO.

Άλλες 20.500 ευρώ δόθηκαν, επίσης με απευθείας ανάθεση, για τη μεταφορά ογκωδών απορριμμάτων, αυτών που εναποτίθεντο στο χώρο του κλαδοφάγου στη Ραπεντώσα και εν συνεχεία και μετά από καταγγελίες περιοίκων στο Δασαρχείο μεταφέρονταν στο οικόπεδο της Πειραιώς real estate επί της Τραπεζούντος, που έχει γίνει πλέον εστία μόλυνσης και κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με την εισήγηση της ίδιας Αντιδημάρχου, με την παρουσία τρωκτικών και υλικών εύφλεκτων και επικίνδυνων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.

Επιπλέον: Μέχρι και αυτή τη στιγμή, Πέμπτη απόγευμα, στην ιστοσελίδα του Δήμου εμφανίζεται μόνον η πρόσκληση για τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, χωρίς να συνοδεύεται από τις σχετικές εισηγήσεις- κάτι που μέχρι τώρα συνήθιζαν και η τέως και η νυν Δημοτική Αρχή, αν και δεν είναι υποχρεωμένες εκ του νόμου.

Εν κατακλείδι: Η πρακτική να ολοκληρώνει μέσα σε λίγα λεπτά τις συνεδριάσεις της η Οικονομική Επιτροπή, το σημαντικότερο μετά από το Δημοτικό Συμβούλιο, συλλογικό όργανο του Δήμου, μια που διαχειρίζεται δημοτικό χρήμα, μόνο χτεσινή δεν είναι: Επί Διοίκησης Καλαφατέλη, και με Αντιδήμαρχο Οικονομικών τον Ν. Πέππα, υπήρχε άτυπο στοίχημα για τη διάρκεια κάθε συνεδρίασης. Το ρεκόρ δυστυχώς έσπασε η παρούσα Δημοτική Αρχή, πριν από σχεδόν δυο χρόνια, τον Απρίλιο του 2015, όταν η ίδια Επιτροπή, χωρίς να περιμένει τις μειοψηφίες ούτε για το ακαδημαϊκό τέταρτο, είχε συζητήσει 33 θέματα μέσα σε λίγα λεπτά- γεγονός που είχε τότε καταγγελθεί σε όλους τους τόνους από όλες τις παρατάξεις.