Άγιος Στέφανος 05/01/2026
Ερωτήματα Δημοτικής Παράταξης «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο» στο πλαίσιο της Ειδικής Συνεδρίασης Λογοδοσίας Δημοτικής Αρχής που θα πραγματοποιηθεί στις 08/01/2026
1ο Ερώτημα για την απαράδεκτη εικόνα χωματερής σκουπιδιών που εμφάνισαν οι περιοχές μας κατά την εορταστική περίοδο παρά τις μεγάλες δυνατότητες που διαθέτει σήμερα ο Δήμος (Ερωτών Σύμβουλος: Ιωάνννης Καλαφατέλης. Αναπληρωτής του, ο Μανώλης Κόκκαλης).
Εισαγωγή στο 1ο ερώτημα
Είναι γνωστόν ότι η Δημοτική μας Αρχή αξιοποιώντας είτε ίδιους πόρους, είτε προγράμματα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ και της Περιφέρειας, έχει εξασφαλίσει σύγχρονο εξοπλισμό στον τομέα καθαριότητας, από 21 οχήματα και μηχανήματα. Συγκεκριμένα εξασφαλίσαμε 7 απορριμματοφόρα τύπου πρέσσας διαφόρων χωρητικοτήτων μεταξύ των οποίων και 1 για πλύση κάδων, 1 διαξονικό ελκυστήρα, 1 ημιρυμουλκούμενο συμπίεσης απορριμμάτων, 1 σάρωθρο, 1 νταλίκα με ανατροπή και 1 φορτηγό 19 τόνων με ανατροπή, 2 φορτηγά αρπάγες και δύο ακόμη υπό προμήθεια, 1 σάρωθρο, 1 τεμαχιστή βιοαποβλήτων, 1 ερπυστριοφόρο εκσκαφέα (τσάπα), 1 καλαθοφόρο, καθώς και 4 απορριμματοφόρα βιοαποβλήτων.
Μάλιστα δε μεγάλο μέρος από την προμήθεια των αποριμματοφόρων έγινε με τη μέθοδο leasing συμπεριλαμβανομένης και της συντήρησής τους.
Παραπέρα δημιουργήσαμε αρκετές σχετικές υποδομές (γωνιές ανακύκλωσης, συστήματα υπογείων κάδων, πολύκεντρα ανακύκλωσης κ.λπ.), ενώ παράλληλα εξασφαλίσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για την εφαρμογή της συλλογής βιοαποβλήτων (πλαστικούς κάδους διαφόρων μεγεθών, πλαστικές σακκούλες, κ.λπ.), καθώς και πόρους για την κατάλληλη εκστρατεία ενημέρωσης των Δημοτών μας. Και βέβαια να επισημάνουμε ότι σήμερα ο Δήμος μπορεί να αξιοποιήσει επί πλέον προσωπικό από το πρόγραμμα 55+
Η διατύπωση του ερωτήματός μας
κ. Δήμαρχε
Ο Δήμος, λοιπόν με τις δικές μας ενέργειες, έχει πλέον περισσότερες δυνατότητες, για να μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στις υποχρεώσεις του στον τομέα της καθαριότητας. Ένα κρίσιμο τομέα για την ποιότητα ζωής, την υγεία αλλά ακόμη και για την πολιτική προστασία μας. Όμως όχι μόνον δεν βελτιώθηκε η κατάσταση, όχι μόνον δεν προωθήθηκε η διαχείριση και των βιοαποβλήτων, ως είχαμε υποχρέωση για να μην υποστούμε χρηματικές κυρώσεις, αλλά αντίθετα η κατάσταση δυστυχώς παρουσιάζει την σημερινή απαράδεκτη εικόνα, όπως αυτή κορυφώθηκε μέσα στις γιορτές, με τις χωματερές των σκουπιδιών να απλώνονται παντού.
Ερωτούμε λοιπόν
- Πού ακριβώς οφείλεται η απαράδεκτη εικόνα ειδικά των τελευταίων εορταστικών ημερών;
- Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την διαχείριση των οικιακών βιοαποβλήτων, αφού όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός είναι εξασφαλισμένος; Να επισημάνουμε δε για πολλοστή φορά, ότι εάν τα βιοαπόβλητα εξακολουθούν να οδηγούνται στον χώρο υγειονομικής ταφής, οι συμπολίτες μας σύντομα θα επιβαρυνθούν με πρόσθετα τέλη.
Ερώτημα 2ο: Αφορά τη συνεχιζόμενη μη αποκομιδή των μπάζων από τη θέση “Πηγαδάκι” στο Διόνυσο, τη θέση “Κόκκινο Χωράφι” στη Δροσιά, καθώς και την μη αντιμετώπιση των προβλημάτων στον Κ/Χ έναντι της Κοινότητας Διονύσου (Ερωτών Σύμβουλος: Ιωάννης Φωτάκης. Αναπληρωτής του, ο Χρήστος Μπαλάφας).
Εισαγωγή στο 2ο ερώτημα
Ως γνωστόν ο Κ/Χ στη θέση “Πηγαδάκι” έχει χρησιμοποιηθεί από τον ανάδοχο του έργου της αποχέτευσης για την προσωρινή εναπόθεση των μπαζών των σχετικών εκσκαφών.
Η Δημοτική μας Αρχή περί το τέλος της θητείας της και προκειμένου να διευθετηθεί αυτή η εκκρεμότητα, προχώρησε σε “ειδική πρόσκληση”, δηλ. κατά τη νομοθεσία, στην πιο αυστηρή επιλογή για την υλοποίηση των υποχρεώσεων ενός αναδόχου αφού σε περίπτωση μη ανταπόκρισής του μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην έκπτωσή του. Με βάση το έγγραφο αυτό ο ανάδοχος ανταποκρίθηκε και ο όγκος των επίμαχων μπαζών ελαχιστοποιήθηκε.
Με την ανάληψη όμως των καθηκόντων σας ως νέας Δημοτικής Αρχής, ο όγκος των μπάζων πάλι διογκώθηκε, με αποτέλεσμα σήμερα να ανέρχεται σε χιλιάδες μ3, την ώρα που ο χρόνος περαίωσης του έργου εξαντλήθηκε.
Επίσης ο Κ/Χ έναντι της Κοινότητας, εμφανίζει επίσης απαράδεκτη εικόνα, αφού εδώ και καιρό έχει καταληφθεί από:
- Υλικά του έργου της αποχέτευσης,
- Μεγάλους όγκους τρίμματος από αποξηλώσεις ασφαλτικών οδοστρωμάτων.
- Μεγάλους όγκους μπάζων από εκσκαφές αποκατάστασης των βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης.
- Μεγάλο αριθμό κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης, πέριξ των οποίων δημιουργούνται οι γνωστές χωματερές.
Η διατύπωση του ερωτήματός μας
κ. Δήμαρχε
Και τα δύο παραπάνω προβλήματα η “ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ” έχει φέρει στα συλλογικά όργανα του Δήμου αναζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις.
1) Για την περίπτωση των μπάζων στη θέση “Πηγαδάκι”, οι απαντήσεις σας ήταν με συνεχείς παλινωδίες. Συγκεκριμένα το χρονοδιάγραμμα έναρξης απομάκρυνσης ήταν αρχές Νοεμβρίου, στη συνέχεια περί τα τέλη του ίδιου μήνα, η έναρξη μεταφέρθηκε σε 2-3 ημέρες, από υπεργολάβο χωματουργικών του Άκτορα. Όταν ούτε αυτό υλοποιήθηκε, λόγω όπως μας ανακοινώσατε, υπαναχώρησης του εν λόγω υπεργολάβου, το χρονοδιάγραμμα έναρξης μεταφέρθηκε άμεσα μετά τις 20 Δεκεμβρίου, αυτή τη φορά από άλλο υπεργολάβο του Άκτορα.
Σημασία έχει ότι μέχρι σήμερα οι τεράστιοι όγκοι των μπάζων παραμένουν, ενώ η εργολαβία αποχέτευσης έχει περαιωθεί.
Μην ξεχνάμε ότι με τις παρεμβάσεις μας για το πρόβλημα, παράλληλα έχουμε ζητήσει ο Δήμος να προχωρήσει στη σύνταξη διαχειριστικής μελέτης πλήρους αποκατάστασης του Κ/Χ, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που καθορίζονται με την υπ’ αριθμ. ΦΕΚ Β2828/23-12-2015 ΥΑ. Σημειωτέον ότι αυτή η Διαχειριστική μελέτη πρέπει να εγκριθεί από το Δασαρχείο.
2)Για το πρόβλημα του Κ/Χ έναντι της Κοινότητας Διονύσου, απάντηση δεν λάβαμε ούτε αντιληφθήκαμε καμιά σχετική ενέργεια Δημοτικών Υπηρεσιών.
Πέραν αυτών εμφανίσθηκε από καιρό και μεγάλος όγκος μπάζων, αγνώστου προέλευσης, στον περιβάλλοντα χώρο του αθλητικού κέντρου στο “Κόκκινο Χωράφι”, δηλ. σε ένα χώρο που προσελκύει καθημερινά 100άδες αθλουμένων Δημοτών μας.
Μετά από αυτά ερωτούμε:
Σε ποια μέτρα θα προχωρήσετε, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ώστε να απομακρυνθούν τα μπάζα από τη θέση “Πηγαδάκι”, σύμφωνα επιτέλους με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και το οποίο να μας γνωστοποιήσετε; Θα προχωρήσετε παράλληλα στη σύνταξη της διαχειριστικής μελέτης για την αποκατάσταση του χώρου, την οποία ζητά η τοπική κοινωνία επιτακτικά μέσω των Φορέων της;
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα αντιμετώπισης των πολλαπλών προβλημάτων που περιγράψαμε για τον Κ/Χ έναντι της Κοινότητας Διονύσου;
Από πού προέρχεται ο όγκος μπάζων στο “Κόκκινο Χωράφι” και ανάλογα ποιο είναι πάλι το χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσής των;
Ερώτημα 3ο για το πρόβλημα της κατάστασης του φωτισμού σε σχέση και με την ανεπάρκεια του εορταστικού διακόσμου (Ερωτών Σύμβουλος Στέφανος Κριεμάδης. Αναπληρωτής του, η Γεωργία Κριεμάδη).
Εισαγωγή στο 3ο ερώτημα
κ. Δήμαρχε
Επανειλημμένα έχουμε αναφερθεί στα συλλογικά όργανα του Δήμου, ότι κεντρικές αρτηρίες του οδικού Δημοτικού δικτύου μας, όπως για παράδειγμα η Λεωφ. Κρυονερίου, η Λεωφ. Καϊρη και Αιολίδος στο Διόνυσο, καθώς και αρκετοί άλλοι δρόμοι σε όλες τις Κοινότητες, παραμένουν σκοτεινές και γενικά σε απαράδεκτη κατάσταση Δημοτικού φωτισμού.
Δυστυχώς παρά το ότι έχει περάσει αρκετό διάστημα, το πρόβλημα παραμένει.
Παράλληλα δε με αυτό εφέτος και ύστερα από πολλά χρόνια εμφανίσθηκε και το φαινόμενο της μεγάλης ανεπάρκειας του εορταστικού διακόσμου σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, καθώς και με την αντίστοιχη πλούσια εικόνα των γειτονικών Δήμων και όχι μόνον.
Και όμως ο εορταστικός διάκοσμος στους δρόμους και τις πλατείες μας θα μπορούσε να φωτίσει όχι μόνον την πόλη αλλά και τις καρδιές των δημοτών μας και ειδικά των πιο αδύναμων από αυτούς, δημιουργώντας αίσθηση ζεστασιάς, ελπίδας, χαράς και τονώνοντας την ψυχολογία τους. Παράλληλα συμβάλλει στην εμπορική δραστηριότητα της περιοχής.
Δυστυχώς απ’άκρου εις άκρον του Δήμου, έχει εδραιωθεί πλέον η αίσθηση ότι επικρατεί μια χαοτική κατάσταση. Ειδικά δε αυτή την περίοδο, που συσχετίζεται και με το πρόβλημα των αμάζευτων σκουπιδιών, συνοψίζεται με τη φράση:
“Στο Δήμο μας κυριολεκτικά, αντί για εορταστικά στολίδια, γεμίσαμε με σκουπίδια”…….
Η διατύπωση του ερωτήματός μας
κ. Δήμαρχε
Θα μας απαντήσετε επιτέλους, για το ποιος είναι ο λόγος που ο Δημοτικός Φωτισμός είναι σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση και για το πότε και πώς συγκεκριμένα θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα;
Γιατί φέτος ο εορταστικός διάκοσμος ήταν τόσο ελλιπής και ανεπαρκής;
Περαιτέρω στην τοποθέτησή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Παράταξης “ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ”
Γιάννης Καλαφατέλης





