Βροχή ερωτήσεων από τις παρατάξεις της μειοψηφίας στη χθεσινή, Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου, τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά την προ Ημερησίας Διατάξεως διαδικασία που διήρκεσε ούτε λίγο ούτε πολύ κοντά δυο ώρες. Αν και είχε ανοίξει λίστα με τους δημοτικούς συμβούλους που ήθελαν να υποβάλουν ερωτήσεις, εντούτοις ούτε αυτές οι δυο ώρες αποδείχθηκαν αρκετές, μια που στη διάρκειά τους οι ίδιοι που διαμαρτύρονταν, οι ίδιοι καταστρατηγούσαν και τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου που προβλέπει τους κανόνες για την εν λόγω διαδικασία, ανάμεσά τους και το χρόνο ερωτήσεων (από τους συμβούλους) και απαντήσεων (από τη Δημοτική Αρχή). Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως στα μέσα του περασμένου Μαΐου συζητήθηκε και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο ο νέος ο Κανονισμός Λειτουργίας του και απεστάλη κανονικά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για έλεγχο και τελική έγκριση. Από την ημέρα της αποστολής του έχουν παρέλθει χωρίς απάντηση οι 2 μήνες προθεσμίας, με αποτέλεσμα ο Κανονισμός, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, να θεωρείται ότι έχει εγκριθεί σιωπηρά. Μια από τις διατάξεις του προβλέπει και τη διάρκεια της προ Ημερησίας Διατάξεως διαδικασία στη μία ώρα κι ένα τέταρτο, με περιθώριο παράτασής της κατά ένα τέταρτο.
Χτες η διαδικασία αυτή, παρά τις εκκλήσεις του Προέδρου Ιω. Αμπαρτζίδη καταστρατηγήθηκε- ούτε αυτορρύθμιση υπήρξε, ούτε αυτοσεβασμός, ούτε αυτοσυγκράτηση – και η καταστρατήγηση αυτή οδήγησε τελικά την Αγγ. Πέππα από την πλειοψηφία να αποχωρήσει διαμαρτυρόμενη (σ.σ. αν και είχε εγγραφεί στη λίστα, η κ. Πέππα δεν πρόλαβε επί δυο ώρες να υποβάλει τις ερωτήσεις της), για να την ακολουθήσει αμέσως μετά η Λ. Κανακάρη, επίσης από την πλειοψηφία, συντασσόμενη με τη διαμαρτυρία της συναδέλφου της.
Σ’ αυτές τις δυο ώρες το θέμα που κυριολεκτικά κυριάρχησε στις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις- όσων πρόλαβαν να τις υποβάλουν…- ήταν η εναπόθεση μπάζων από το έργο της αποχέτευσης στη θέση Πηγαδάκι της Κοινότητας Διονύσου: Όλες οι παρατάξεις, πλην Λαϊκής Συσπείρωσης, ασχολήθηκαν με πλευρές του προβλήματος, που έχει επιδεινωθεί χαρακτηριστικά το τελευταίο διάστημα, ζητώντας την άμεση αντιμετώπισή του.
Επιπλέον των μπάζων, ενημέρωση για την πορεία του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου που αφορά στο Κτήμα Τατοΐου, για το οποίο ο Δήμος Διονύσου έχει ζητήσει συγκεκριμένα αντισταθμιστικά οφέλη καθώς και λόγο στο φορέα διαχείρισης του Κτήματος, ζήτησε ο επικεφαλής της μείζονος Γ. Καλαφατέλης.
Ερώτηση επιπλέον υπήρξε, από τον επικεφαλής του Εύπολι Κ. Κουριδάκη, για το μέλλον της αναβάθμισης του οδοστρώματος στην πλατεία της Άνοιξης, που πρέπει να συνοδεύεται από σειρά συμπληρωματικών παρεμβάσεων.
Σε τρία θεσμικά ζητήματα τα οποία απαιτούν από τη Δημοτική Αρχή, και ειδικά τη Δήμαρχο, να πάρει θέση, αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Νέου Διόνυσου Ν. Καρυστινός– και ειδικότερα για τις καταγγελίες που στην ίδια αίθουσα έχουν ακουστεί σε σχέση με τις προμήθειες οικοδομικών υλικών η πρώτη, σε σχέση με την υπερκοστολόγηση εκδηλώσεων για να εξοικονομηθούν μαύρα χρήματα στην Αντιδημαρχία Πολιτισμού η δεύτερη, σε σχέση με τη χτεσινή παραίτηση της Αντιδημάρχου Καθημερινότητας Μ. Θεοδωρίδου- Πέππα η τρίτη.
Σε καταγγελία για τις επιφανειακές εργασίες που έχουν γίνει στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Στεφάνου, αλλά και για την καθυστέρηση μηνών στις αποζημιώσεις των περυσινών πυρόπληκτων, προχώρησε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τ. Παντελόγλου.
Και όταν ολοκλήρωσαν τις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις τους οι επικεφαλής των παρατάξεων, ήρθε η σειρά των δημοτικών συμβούλων:
Διευκρινίσεις και επιπλέον στοιχεία γύρω από την έκταση όπου εναποτίθενται τα μπάζα στην Κοινότητα Διονύσου, έδωσε ο Γ. Φωτάκης από τη μείζονα.
Στην επιβάρυνση του Δήμου με τόκους υπερημερίας πολλών χιλιάδων ευρώ, επειδή ελήφθη(;) η απόφαση να μην πληρωθούν δόσεις προς την ΕΥΔΑΠ στο πλαίσιο σχετικής ρύθμισης, αλλά και στις βραχυπρόθεσμες αδειοδοτήσεις των αθλητικών χώρων, αναφέρθηκε η κ. Κανακάρη.
Την εξεύρεση καταλληλότερου χώρου για τη Μουσική Σχολή Διονύσου, που φέτος είδε τις αιτήσεις σπουδαστών να εκτοξεύονται, ζήτησε η Σ. Μανδάλακα από την πλειοψηφία.
Στα μπάζα στο Πηγαδάκι αναφέρθηκε και ο Δ. Αλεξανδρής από τον Εύπολι.
Σε όλα τα παραπάνω θέματα απάντησαν, άλλοτε επαρκώς και άλλοτε όχι, η Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Α. Κουκάς, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κ. Βαφειάδης.
Υπήρξε όμως και μια ερώτηση, που ήρθε από τον Στ. Κριεμάδη, τέως Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών επί Διοίκησης Καλαφατέλη, στην οποία δεν δόθηκε καμιά μα καμιά απάντηση:
“Οι ασφαλτοστρώσεις που έγιναν και θα γίνονται είναι δικό μας έργο. Η σύνδεση της Σταμάτας με την ΕΥΔΑΠ είναι δικό μας έργο. Τα ψηφιακά υδρόμετρα είναι δικό μας έργο. Η αποχέτευση στην Άνοιξη είναι δικό μας έργο. Η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στην Αναγέννηση είναι δικό μας έργο. Οι εργασίες στα σχολεία κάθε καλοκαίρι γίνονται με δικό μας διαγωνισμό. Το Δημοτικό στο Κρυονέρι και το ΕΠΑΛ είναι δικό μας έργο. Η μελέτη για τα μέτρα πυροπροστασίας στα σχολεία είναι δικό μας έργο. Η αναβάθμιση των Παιδικών Χαρών και των γηπέδων είναι δικά μας έργα. Εκτός από αυτά σας παραδώσαμε, αλλά δεν έχετε ξεκινήσει ακόμη, τη βιοκλιματική ανάπλαση της Δροσιάς, την αποχέτευση στον Άγ. Στέφανο, την αξιοποίηση του ΤΥΠΕΤ Αγ. Στεφάνου, το αντιπλημμυρικό στη Λ. Δροσιάς- Σταμάτας, τα ψηφιακά υδρόμετρα στην Κοινότητα Διονύσου, την ενεργειακή αναβάθμιση στα αντλιοστάσια της ύδρευσης, όπως και το master plan της ύδρευσης. Σας ρωτώ: Στους 19 μήνες της θητείας σας ποιο νέο έργο έχετε προγραμματίσει, ποια νέα μελέτη έχετε ετοιμάσει και καταθέσει ώστε να περιμένει τη χρηματοδότησή της είτε από πρόγραμμα είτε από Ίδιους Πόρους;”