Χωρίς άδειας λόγω καθεστώτος Ζώνης Προστασίας, χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση, χωρίς πιστοποιητικό πυρασφάλειας, με τρία πρόστιμα από το 2018 και μετά, και αποτελώντας διαχρονικό κίνδυνο εκδήλωσης φωτιάς, λειτουργεί από το 2016, επί Διοίκησης Ζαμάνη, ο κλαδοφάγος, και πλέον και ο λειοτεμαχιστής σύμμεικτων απορριμμάτων, στη θέση Αχλαδούλα, στον Άγ. Στέφανο. Ο χώρος είχε κατ’ αρχάς επιλεγεί, όταν ο πρώτος κλαδοφάγος του Δήμου είχε μεταφερθεί εκεί από την αρχική του θέση στη Ραπεντώσα της Κοινότητας Διονύσου, μετά από διαμαρτυρίες των περιοίκων και με εντολή απομάκρυνσης από το Δασαρχείο. Το 2018 αγοράστηκε και δεύτερος κλαδοφάγος, με τα δυο μηχανήματα να λειτουργούν συμπληρωματικά, ενώ το 2023 αγοράστηκε ο λειοτεμαχιστής από τη Διοίκηση Καλαφατέλη.
Στη διάρκεια αυτών των 9 χρόνων η ενοικίαση και χρήση της εν λόγω έκτασης, στην οποία βρίσκεται μόνιμα σταθμευμένη υδροφόρα του Δήμου για ευνόητους λόγους, έχει αποτελέσει ουκ ολίγες φορές σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην εκάστοτε Δημοτική Αρχή και τις παρατάξεις της μειοψηφίας για μια σειρά λόγους: Η Αχλαδούλα βρίσκεται στη Ζώνη Α του Διατάγματος Προστασίας της Πεντέλης, με αποτέλεσμα η Περιφέρεια να αρνηθεί την αδειοδότηση για τη χρήση που εξυπηρετεί το Δήμο, η εικόνα που κατά καιρούς παρουσίαζε ήταν αυτή της χωματερής, με σωρούς τρίμματος από τα κλαδέματα, σωρούς σκουπιδιών, σωρούς μπάζων, σωρούς κάδων, εξυπηρετούσε και γειτονικούς Δήμους στην αποκομιδή των βιοαποβλήτων τους, δεν τηρούνταν περιβαλλοντικοί όροι, ο χώρος δεν διαθέτει τις στοιχειώδεις εγκαταστάσεις για τους εργαζόμενους.
Τόσο, που το θέμα είχε αναδείξει με ερώτησή της το 2020 η παράταξη “Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής” στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Την απάντηση της Περιφέρειας είχε φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου ο Κ. Κουριδάκης, επικεφαλής του Εύπολι, που παρακολουθούσε το θέμα στενά κατά τις δυο προηγούμενες θητείες, επιμένοντας ιδιαιτέρως στην καταστροφή του δημόσιου περιβάλλοντος. Τότε γνωστοποιήθηκε και το πρώτο πρόστιμο που το 2018 είχε επιβληθεί στο Δήμο, ύψους 8.000 ευρώ, από την Περιφέρεια Αττικής λόγω παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και πιο συγκεκριμένα: Μη σύννομη διαχείριση στερεών αποβλήτων- Λειτουργία χώρου τεμαχισμού άνευ περιβαλλοντικής αδειοδότησης και Μη σύννομη μεταφορά και παράδοση αποβλήτων.
Δεύτερο πρόστιμο, ύψους 11.000 ευρώ, επιβλήθηκε στο Δήμο για τους ίδιους ακριβώς λόγους το 2020, όταν η αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής πραγματοποίησε νέα αυτοψία. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η εν λόγω Υπηρεσία της Περιφέρειας είχε απορρίψει όλες τις εξηγήσεις που έδωσε για τις παραπάνω παραβάσεις η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου, ενώ σημείωνε πως δεν της απεστάλησαν- αν και εγγράφως τα ζήτησε- σειρά στοιχείων.
Μια χρονιά αργότερα, το 2021, ο Δήμος Διονύσου χτυπήθηκε από τη ΜΗΔΕΙΑ που εκτός από τις μεγάλες καταστροφές στις υποδομές, άφησε πίσω της χιλιάδες κυβικά καύσιμης ύλης, που οδηγούνταν στον κλαδοφάγο και στην Αχλαδούλα. Ο όγκος ήταν τέτοιος που η Διοίκηση Καλαφατέλη ξεκίνησε το 2022 συνεργασία με την εταιρεία ΑΓΕΤ Ηρακλής, για τη σταδιακή απομάκρυνσή του. Η σύμβαση που είχε υπογραφεί τότε ανάμεσα στα δυο μέρη προέβλεπε πως η εταιρεία θα προσέφερε ως δωρεά προς το Δήμο την αδάπανη μεταφορά των βιοαποδομήσιμων απορριμμάτων (κλαδεμάτων κ.λπ.) με δικά της μέσα προς το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης στο ΧΥΤΑ, απ’ όπου- μετά από σχετική περαιτέρω επεξεργασία- προορίζονταν για ενεργειακή αξιοποίηση. Η συνεργασία αυτή συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, είχε μάλιστα αποτελέσει θέμα καταγγελτικού Δελτίου Τύπου από το Νέο Διόνυσο πέρυσι, με το αιτιολογικό ότι “στέρησε από το δήμο το δικαίωμα να έχει έσοδα από την διαχείριση του βιοαποδομήσιμου υλικού χαρίζοντας ουσιαστικά τα κλαδέματα στην Α.Γ.Ε.Τ. ΗΡΑΚΛΗΣ με ομόφωνη απόφαση της Ο.Ε. (ΑΔΑ:9ΝΕ0Ω93- ΞΕ9) βαπτίζοντάς το «ανακύκλωση»”.
Το τρίτο πρόστιμο, ύψους 5.800 ευρώ περίπου, για έλλειψη μέτρων σε χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας (9/2024 Πυροσβεστική Διάταξη), ήταν αυτό που επεβλήθη προχτές, Παρασκευή 18 Ιουλίου, με τη φωτιά που ξεκίνησε από την Αχλαδούλα και ευτυχώς δεν πήρε διαστάσεις. Εκτός από το πρόστιμο, πάντως, είχαμε και τη σύλληψη ενός ατόμου για εμπρησμό σε δασική περιοχή, που σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος θα οδηγείτο χτες Κυριακή 20 Ιουλίου στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, πολύωρη κατάθεση έδωσε στην Πυροσβεστική ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Στ. Δημητριάδης.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως στην Αχλαδούλα έχουν πραγματοποιηθεί διαχρονικά αρκετές δενδροφυτεύσεις, με πιο πρόσφατη αυτή του περασμένου Μαρτίου με τη συνεργασία του Δήμου Διονύσου, του “Όλοι Μαζί μπορούμε”, του ΣΠΑΠ, της Ομάδας Go For Dionysos και πολλών κατοίκων.
Στο διάστημα πάντως των τελευταίων 7 χρόνων έχει καταβληθεί προσπάθεια να εξευρεθεί νέος χώρος, σε περιοχή όπου η χρήση γης να επιτρέπει τη δραστηριότητα, όπως σήμερα πραγματοποιείται στην Αχλαδούλα, χωρίς μέχρι σήμερα η οποιαδήποτε προσπάθεια να έχει κάποιο αποτέλεσμα, ενώ οι σχετικές διαδικασίες έχουν αποβεί άγονες.