logo


Ο Π. Γεωργιάδης είναι Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)- Ιδρυτικό μέλος της παράταξης “Νέος Διόνυσος”

Η Ρόδος (το νησί των Ιπποτών) έχει μια πλούσια παράδοση  σε πολλούς τομείς. Τοπική ανάπτυξη και οικονομία με διάφορα γεωργικά προϊόντα ποιότητας, πρότυπες υποδομές και διατηρητέα ιστορικά μνημεία, αθλητικά σωματεία, γιορτές Πρωτομαγιάς με παρέλαση ανθοστόλιστων οχημάτων (Ανθεστήρια τα λέγαμε) έως ταπητουργία και κεραμική βιοτεχνία. Η υπερανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος εδώ και δεκαετίες προκάλεσε αλλοιώσεις στο τοπίο και εξαφάνιση παραδοσιακών δραστηριοτήτων υπέρ μιας απότομης ανάπτυξης, η οποία επηρέασε αρνητικά και τις κοινωνικές αντιλήψεις των κατοίκων για διαβίωση σε ένα νησί με μοναδικά πλεονεκτήματα.

Τύχη αγαθή να έχω γονείς από τα Δωδεκάνησα και εγώ να δω το πρώτο φως του ήλιου στη γη της Ρόδου. Έζησα τα παιδικά μου και εφηβικά μου χρόνια με τις πλούσιες αναμνήσεις που ακόμα κυριαρχούν μέσα μου, μέχρι που τελείωσα το εξατάξιο πρακτικό τμήμα στο Γυμνάσιο της πόλης. Παρά τις συχνές επισκέψεις μου στα πάτρια εδάφη, στην πορεία που ακολούθησα για λόγους σπουδών και ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας κυριαρχεί η διαδρομή μεταξύ Αθήνας και Αγγλίας. Η μικρή αυτή εισαγωγική ανάμνηση οφείλεται στην ευχάριστη έκπληξη που εισέπραξα όταν διάβασα σε εφημερίδα το παρακάτω κείμενο με τίτλο:.

Η Ρόδος ριζώνει στο μέλλον με το πρώτο Μητρώο Δέντρων

Η πρωτοβουλία της δημοτικής Αρχής Ρόδου στοχεύει στη συστηματική καταγραφή 

και διαχείριση του αστικού και περιαστικού πρασίνου.”

https://www.in.gr/2025/07/14/politics/aftodioikisi/rodos-rizonei-sto-mellon-proto-mitroo-dentron/

Στην αρχή παραξενεύτηκα και διερωτήθηκα τι είναι αυτή… η φαντασία και ποιος τρελός την πρότεινε. Μετά σκέφτηκα πιο ήρεμα και μονολόγησα: Εδώ έχουμε μητρώα και μητρώα όπως πολιτών, οχημάτων, κτηρίων, ζώων  και τόσα άλλα, γιατί όχι και ένα μητρώο δένδρων, τώρα μάλιστα που η κλιματική κρίση είναι προ των πυλών και ειδικά για το πράσινο όπου γης; Με αυτή τη σκέψη διάβασα τα παρακάτω και κατέληξα πως μόνο με όραμα και πρωτοτυπία, όσο και αν φαίνεται ουτοπική, θα οικοδομήσουμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Συνοψίζω από το κείμενο της εφημερίδας για να αιφνιδιάσω και ίσως να αφυπνίσω και άλλους. Αξίζει να το μελετήσετε για τα  ουσιαστικά μηνύματα που εκπέμπει με σαφήνεια το κείμενο:

 “Ο Δήμος Ρόδου, μέσω της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Πρασίνου, ανακοινώνει την έναρξη της διαδικασίας για τη δημιουργία του πρώτου Μητρώου Δέντρων στην ιστορία του Δήμου– μιας σημαντικής και καινοτόμας πρωτοβουλίας για τη συστηματική καταγραφή και διαχείριση του αστικού και περιαστικού πρασίνου.

Για πρώτη φορά, γίνεται πλήρης και οργανωμένη αποτύπωση των δέντρων που βρίσκονται σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους, όπως δρόμους, πλατείες, πάρκα, σχολικά συγκροτήματα και δημοτικά κτήματα. Η δράση αυτή θέτει τις βάσεις για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης που ενισχύει τη διαφάνεια, την τεκμηρίωση και τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό στον τομέα του πρασίνου.

Τι θα περιλαμβάνει το Μητρώο Δέντρων; Αναλυτικά στοιχεία για κάθε δέντρο, όπως:

  • Επιστημονική και κοινή ονομασία
  •  Τοποθεσία με χρήση γεωχωρικών δεδομένων (GIS)
  •  Ηλικία, ύψος και κατάσταση υγείας
  •  Ιστορικό φροντίδας ή παρεμβάσεων
  •  Τεχνικές ή περιβαλλοντικές παρατηρήσεις

«Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί τομή για τη διαχείριση του πράσινου στο νησί και εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο της Δημοτικής Αρχής του Αλέξανδρου Κολιάδη για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι στην κλιματική αλλαγή και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δήμου.”

Για λόγους απλής και μόνο σύγκρισης, ιδού η Ρόδος ιδού και ο Διόνυσος. Η πρώτη πατρίδα και η δεύτερη. Ο καθείς με το δικό του όραμα!