Δημοσιεύθηκε η Κοινή Απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Εσωτερικών για την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) στις σχολικές μονάδες της χώρας για την περίοδο 2025-2026, μετά από τα σχετικά αιτήματα των οικείων Δήμων.
Το αντίστοιχο αίτημα του Δήμου Διονύσου μιλούσε για συνολικά 51 καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης, δηλαδή με ωράριο 6,5 ωρών- σε έγγραφό της, όμως, η οικονομική υπηρεσία δήλωνε, από φέτος για του χρόνου, ότι δεν υπάρχουν οι πιστώσεις για να καλυφθεί η πληρωμή του παραπάνω προσωπικού καθαριότητας, εφόσον αφορά σε πλήρη απασχόληση, παρά μόνο αν το προσωπικό αυτό προσληφθεί με όρους μειωμένου ωραρίου.
Το έγγραφο αυτό αποτέλεσε ακόμη ένα σημείο αντιπαράθεσης στη Δημοτική Επιτροπή, κατά τη συνεδρίασή της στις 19 Ιουνίου, όταν- και με αφορμή τον ετήσιο προγραμματισμό του Δήμου για προσλήψεις προσωπικού το 2026- η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας Λ. Κανακάρη υπογράμμισε πως “ερχόμαστε και ψηφίζουμε άλλα, αδιανόητα, πράγματα αντί να κόψουμε τα πάντα και να βάλουμε προτεραιότητα στις καθαρίστριες των σχολείων”, μιλώντας μάλιστα για “ηθική εκτροπή”, ενώ η συνάδελφός της από την ίδια παράταξη Αγγ. Πέππα μίλησε για “κινήσεις εκ του πονηρού”!
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι, όπως υπενθύμισε ο επικεφαλής της μείζονος, Δήμαρχος εκείνη την εποχή, Γ. Καλαφατέλης, από το 2020 και την επέλαση του covid οι σχολικές καθαρίστριες που απασχολούνται στο Δήμο διπλασιάστηκαν φτάνοντας στις 51. Από αυτές, οι 41 είναι με πλήρες ωράριο 6,5 ωρών (σ.σ. το επάγγελμα συμπεριλαμβάνεται στα βαρέα και ανθυγιεινά) και οι άλλες 10 με μειωμένο ωράριο 3 ωρών, ο δε αριθμός τους υπολογίζεται με βάση τις σχολικές αίθουσες διδασκαλίας που δηλώνει ο Δήμος σε σχετική πλατφόρμα. Παρά την αύξηση αυτή, πάντως, ο αριθμός τους κρίνεται οριακός για τις 38 σήμερα σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων (σ.σ. ας μη λησμονούμε πως αργά ή γρήγορα θα παραδοθούν προς χρήση ακόμη τρεις νέες σχολικές μονάδες). Για τη μισθοδοσία τους ο Δήμος επιχορηγείται από το ΥΠΕΣ με το σταθερό ποσόν των 300.000 ευρώ περίπου, που αντιστοιχεί σε ωράριο τριών ωρών, και τα υπόλοιπα καταβάλλει ο Δήμος από Ίδιους Πόρους, οπότε- και ανάλογα με τις ανάγκες των σχολείων- μπορεί να αποφασίσει πόσο προσωπικό θα απασχολείται με πλήρες και πόσο με μειωμένο ωράριο.
Με βάση το έγγραφο της οικονομικής υπηρεσίας, που συνόδευε την εισήγηση στις 19 Ιουνίου η εκτίμηση της σχετικής δαπάνης για το 2025, ανέρχεται στις 608.000 ευρώ, ενώ για το 2026 στις 651.000 ευρώ λόγω μισθολογικών αυξήσεων.
“Για την κάλυψη της διαφοράς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το έσοδο του Δήμου από το Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων, που έτσι κι αλλιώς προορίζεται για τα σχολεία”, υπογράμμισε ο κ. Καλαφατέλης, ενώ η πλειονότητα των μελών της Δημοτικής Επιτροπής αντέδρασε έντονα στις επισημάνσεις της οικονομικής υπηρεσίας, η οποία «δεσμεύει το Δήμο, προεξοφλώντας, προκαταβάλλοντας και προαποφασίζοντας” δεδομένα, που όμως θα γίνουν γνωστά σε μερικούς μήνες, όταν εκπονηθεί ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2026.
Μετά και τις παραπάνω αντιδράσεις, η εισήγηση που τελικά ψηφίστηκε, διαφοροποιημένη από την αρχική, μιλούσε για τη δέσμευση του Δήμου να προβλέψει και να εξασφαλίσει στον προϋπολογισμό για το 2026 τις αναγκαίες πιστώσεις, ώστε να προσληφθούν 51 εργαζόμενοι πλήρους απασχόληςης στην καθαριότητα των σχολείων.