logo


Ένταση επικράτησε χτες  Δευτέρα 30 Ιουνίου στο Δημαρχείο Διονύσου, όπου γονείς  και εκπαιδευτικοί από τα Νηπιαγωγεία του Αγ. Στεφάνου, μαζί με συναδέλφους τους από τα σχολεία της Σταμάτας, θα συναντούσαν τη Δήμαρχο Κ. Μαϊχόσογλου και την Αντιδήμαρχο Παιδείας Β. Βιθυνού, με θέμα συζήτησης τα όρια των σχολικών μονάδων. Υπενθυμίζεται πως το θέμα, που έχει πολλές παραμέτρους, επανήλθε στην τοπική επικαιρότητα, μια που με απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κλείνει το ένα από τα 7 τμήματα στα Νηπιαγωγεία Αγ. Στεφάνου. Την ίδια στιγμή οικογένειες που κατοικούν στον Άγ. Στέφανο καλούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο Δημοτικό της Σταμάτας, με αποτέλεσμα τη δική τους ταλαιπωρία αλλά και το γραφειοκρατικό αλαλούμ. Για το ίδιο θέμα, τέλος, γονείς φαίνονται αποφασισμένοι να προσφύγουν στο Συνήγορο του Πολίτη.

Η ένταση ξεκίνησε νωρίς νωρίς, όταν έγινε φανερό πως η συνάντηση με τη Διοίκηση δεν θα περιελάμβανε και τους γονείς, αλλά μόνο τους εκπαιδευτικούς: Από τη μια πλευρά οι Σύλλογοι Γονέων των Νηπιαγωγείων Αγ. Στεφάνου, που είχαν προσέλθει με πολλά μέλη τους, υποστήριζαν πως εκείνοι ήταν που με αίτημά τους είχαν προκαλέσει τη συνάντηση. Από την άλλη πλευρά η Δήμαρχος και η Αντιδήμαρχος τόνιζαν πως η χθεσινή θα ήταν η πρώτη προσέγγιση στο πρόβλημα, μόνο με τις Προϊστάμενες και τους Διευθυντές των σχολείων, και από παρανόηση θεωρήθηκε πως θα αφορά και στους γονείς.

Ενώ παράπλευρη αντιπαράθεση, που όξυνε περισσότερο τα πράγματα, σημειώθηκε ανάμεσα σε εκπαιδευτικό της Σταμάτας και τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Διονύσου Τ. Παντελόγλου. Όπως ο ίδιος είχε καταγγείλει σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αν και κάτοικος Αγ. Στεφάνου, λίγες  μόνο εκατοντάδες μέτρα από το 1ο Δημοτικό της περιοχής, κλήθηκε με προσωπικό τηλεφώνημα, κατά παράβαση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, να στείλει το παιδί του στο Δημοτικό της Σταμάτας.

Οι γονείς τελικά, και εν μέσω έντονων διαμαρτυριών, στη συνάντηση δεν συμμετείχαν, ενώ σύμφωνα με τη δέσμευση της Δημάρχου, τόσο επί τόπου όσο και λίγες ώρες αργότερα στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα ακολουθήσει δεύτερη, ενημερωτική, συνάντηση μαζί τους μέσα στην εβδομάδα.

Αξίζει εδώ να σημειωθούν και τα παρακάτω:

*Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γονιών που- προκειμένου να αποφύγουν τον παραλογισμό να μένουν δίπλα σε ένα σχολείο και να τους στέλνουν σε άλλο, πολύ μακρύτερα- καταφεύγουν στη λύση των εικονικών μισθωτηρίων και στη βοήθεια γνωστών και φίλων: Δηλώνουν δηλαδή ψεύτικη διεύθυνση για να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο της γειτονιάς τους.

*Όπως ανέφεραν γονείς, κάτοικοι Αγ. Στεφάνου, στην Οδό Διονύσου, μετά και τον επανακαθορισμό των ορίων των σχολικών μονάδων το 2022, υποχρεούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο στη Σταμάτα. Εντούτοις, όταν επιχειρούν να τα εγγράψουν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, εκεί βλέπουν ότι ανήκουν στο σχολείο του Αγ. Στεφάνου που τους δίνεται και ως η μοναδική επιλογή!

*Καλύτερη ποιότητα ζωής ψάχναμε όταν μετακομίσαμε στον Άγ. Στέφανο, κι αυτό περιλαμβάνει και σχολείο κοντά στο σπίτι μας, λένε οι ίδιοι, και δηλώνουν αποφασισμένοι να προσφύγουν ως θιγόμενοι στο Συνήγορο του Πολίτη.