Με εκπροσώπους από δυο παρατάξεις- της Διοίκησης και της Δύναμης Ευθύνης- και προτάσεις από το Νέο Διόνυσο, πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 19 Μαΐου η συνάντηση της διαπαραταξιακής επιτροπής, με στόχο να προσαρμόσει τον Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, που έχει εκπονηθεί από το ΥΠΕΣ, στα δεδομένα του Δήμου Διονύσου.
Από πλευράς Δημοτικής Αρχής παρίσταντο ο Πρόεδρος του Σώματος Ιω. Αμπαρτζίδης, με πρωτοβουλία του οποίου δρομολογήθηκε η σχετική διαβούλευση από τον περασμένο Μάρτιο, η Λ. Κανακάρη και η Σ. Μανδάλακα (σ.σ. Οι τελευταίες αντικαθιστούσαν τους Στ. Δημητριάδη και Ν. Βενέτη) και από τη μείζονα ο επικεφαλής Γ. Καλαφατέλης και οι συνάδελφοί του Γ. Φωτάκης και Γ. Κριεμάδη. Οι Κ. Κουριδάκης και Ε. Αλεξίου από τον Εύπολι είχαν ήδη ενημερώσει πως δεν θα μπορούσαν να παρευρεθούν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ενώ για την ίδια αδυναμία είχε ενημερώσει και ο Ν. Καρυστινός από το Νέο Διόνυσο, που είχε εγκαίρως αποστείλει τις προτάσεις του (σ.σ. τόσο με γενικές επισημάνσεις όσο και με κατ’ άρθρο). Τέλος, η Λαϊκή Συσπείρωση, παρόλο που ο επικεφαλής της Τ. Παντελόγλου είναι μέλος της διαπαραταξιακής επιτροπής, δεν έχει εξαρχής συμμετάσχει καθόλου στη σχετική διαδικασία.
Η προ Ημερησίας Διατάξεως διαδικασία, την οποία καταργεί ο Πρότυπος Κανονισμός του Υπουργείου, καθώς και η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας, ήταν τα δυο κεντρικότερα θέματα που απασχόλησαν τη χθεσινή δίωρη συνάντηση.
Στην πρώτη περίπτωση, η εμπειρία δεκαετιών δείχνει πως η συγκεκριμένη διαδικασία των ερωτήσεων (από τις μειοψηφίες) και των απαντήσεων (από τη Δημοτική Αρχή) πολλές φορές είναι αυτή που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Εκτίμηση πολλών από τους παρευρισκόμενους χτες ήταν πως ο νομοθέτης, καταργώντας την εν λόγω διαδικασία, επιδίωξε να ενισχύσει την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας: Η τελευταία, εντούτοις, πραγματοποιείται όπως είναι γνωστό κάθε δυο μήνες, εκτός επικαιρότητας, και εξελίσσεται σιγά σιγά σε παρωδία, όπως όλοι συμφώνησαν, με όλο και μεγαλύτερη αποχή συμβούλων. Αντιθέτως η προ Ημερησίας Διατάξεως διαδικασία, μεταφέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο μικρότερα και μεγαλύτερα θέματα της τρέχουσας καθημερινότητας των πολιτών και συνήθως αποτελεί το πιο ζωντανό κομμάτι της συνεδρίασης. Αλλά και αυτό, του οποίου η χρονική διάρκεια συνεχώς καταστρατηγείται. Χτες, λοιπόν, καταβλήθηκε προσπάθεια ώστε αυτό το ζωντανό κομμάτι να οργανωθεί χρονικά, δίνοντας τη δυνατότητα τόσο στις παρατάξεις- στους επικεφαλής για 5 λεπτά και στα μέλη για 3 λεπτά- να αναπτύξουν τις ερωτήσεις τους όσο και στη Διοίκηση να δώσει τις απαραίτητες απαντήσεις και διευκρινίσεις, μη ξεπερνώντας πάντως τα 75 λεπτά συνολικά (σ.σ. Με τον ισχύοντα Κανονισμό, η διαδικασία αυτή έχει- θεωρητικά και μόνο…- διάρκεια μιας ώρας). Δίδεται, επιπλέον, στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου η δυνατότητα να τοποθετείται για κάποιο θέμα, εφόσον το επιθυμεί, για όσο χρόνο προβλέπεται για τους δημοτικούς συμβούλους (3 λεπτά). Τέλος, απαλείφεται ο περιορισμός της μιας ώρας για τη συζήτηση θεμάτων που έρχονται κατεπειγόντως και εκτός Ημερήσιας Διάταξης: Ο κατεπείγων χαρακτήρας ενός θέματος, εφόσον επιβεβαιωθεί, δικαιολογεί μεγαλύτερη άνεση χρόνου στη συζήτηση.
Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτέλεσε η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής, που μέσα σε ενάμιση μόλις χρόνο πρόλαβε να εκφυλιστεί σε μια “στημένη διαδικασία όπου ο καθένας απαγγέλλει το ποίημά του”, όπως συχνά πυκνά λέγεται και διαπιστώνεται, χωρίς κανένα ενδιαφέρον ούτε για τους αιρετούς ούτε και για τους πολίτες. Η ρητή περιγραφή των παραμέτρων της στη νομοθεσία άφηνε λίγα περιθώρια στη διαπαραταξιακή επιτροπή να επεξεργαστεί εναλλακτικούς τρόπους διεξαγωγής της, διατηρήθηκε εντούτοις η διατύπωση ερωτήσεων κατ’ αναλογία της εκλογικής εκπροσώπησης της κάθε παράταξης. Θα επιδιωχθεί επιπλέον, με τη ρητή συναίνεση του Σώματος, να επιτρέπεται η παρέμβαση εφόσον κατά τη συζήτηση γίνεται μνεία ή αναφορά σε αποφάσεις ή πρακτικές παλαιότερων Δημοτικών Αρχών.
Όλα τα παραπάνω, και όσα ακόμη ακουστούν ή/και προστεθούν κατά τη σημερινή (20/5) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οπότε και θα συζητηθεί ο Νέος Κανονισμός, τελούν υπό την αίρεση ότι δεν έρχονται σε αντίθεση με τα όσα ρυθμίζονται περιοριστικά και εξαντλητικά από τον Πρότυπο Κανονισμό του ΥΠΕΣ, και θα αποτελέσουν τον μπούσουλα τόσο του σημερινού όσο και των μελλοντικών Δημοτικών Συμβουλίων. Τελούν, ακόμη, υπό την αίρεση, πως εφόσον εγκριθούν από το Σώμα, θα πρέπει γίνουν σεβαστά από τα μέλη του, με αυτοπεριορισμό και αυτοσυγκράτηση, αλλά και με αυστηρό έλεγχο εκ μέρους του Προέδρου.
Η χτεσινή συνάντηση επιταχύνθηκε- και εν πολλοίς δεν ολοκληρώθηκε με την επεξεργασία και των υπολοίπων άρθρων του Κανονισμού- επειδή εκείνη την ώρα ξεκινούσε και η συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας της Διοίκησης, ενόψει του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου. Έτσι η συζήτηση δεν επεκτάθηκε σε άλλες πιθανές προβλέψεις, εναρμονισμένες με τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, όπως τις επιδιώκει ο νομοθέτης, αλλά και όπως τις έχει εξαγγείλει προεκλογικά η Δημοτική Αρχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ώρα του δημότη: Αντί να γίνεται με τηλεδιάσκεψη και μόνο με τη Δήμαρχο, θα μπορούσε να δρομολογηθεί- έστω και πιλοτικά- σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Έτσι οι πολίτες, αντί για τη θέση του παρατηρητή από τις οθόνες του YouTube ή περιμετρικά και σιωπηλά στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, μπορούν έστω για μια μέρα κάθε τόσο να αναδειχθούν στους πραγματικούς πρωταγωνιστές. Άλλωστε όλα όσα συζητούνται και αποφασίζονται, στο όνομά τους γίνονται.