Την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης Ελλάδος ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου Άνοιξης Διονύσου (ΑΣΑΔ) Μ. Λουκάτος, δίνοντας παράλληλα και το στίγμα της γραμμής που θα ακολουθήσει, εφόσον εκλεγεί, επιδιώκοντας την ανασυγκρότηση του αθλήματος:
Αγαπητά μέλη της αθλητικής κοινότητας και των σωματείων χειροσφαίρισης,
Με γνώμονα την πολυετή εμπειρία μου στον χώρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού, ως Πρόεδρος του ΑΣ Άνοιξης Διονύσου και την επιστημονική μου κατάρτιση, ως πτυχιούχος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού, με αίσθημα ευθύνης και διάθεση προσφοράς, θέτω την υποψηφιότητά μου για την προεδρία της ΟΧΕ στις επικείμενες εκλογές της 17ης Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Μετά τη χαρτογράφηση του ελληνικού ερασιτεχνικού αθλητισμού και τα πολύτιμα στοιχεία που αναδείχθηκαν μέσω της πλατφόρμας e-kouros, η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ της ΟΧΕ αποτελεί μονόδρομο. Η διαδικασία αυτή πρέπει να βασιστεί σε μια καθαρά αθλητική στρατηγική προσέγγιση, με όραμα, γνώση και σαφές σχέδιο, το οποίο θα αξιολογείται συνεχώς και θα επαναπροσδιορίζεται σύμφωνα με τις εξελίξεις. Οι εμπειρίες του παρελθόντος αποτελούν τα εργαλεία ανάπτυξης για το μέλλον, γι’ αυτό η κομβική έννοια για τη διοίκηση της ΟΧΕ την τετραετία 2024-2028 είναι η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ.
Αναγνωρίζοντας τη σημασία της συλλογικής προσπάθειας και της συμμετοχικής διοίκησης, θεωρώ ότι η εμπειρία όλων των συναδέλφων στην ΟΧΕ, σε συνδυασμό με μια σύγχρονη αντίληψη, που βασίζεται σε τεχνοκρατική προσέγγιση και καινοτόμες πρακτικές, αποτελούν θεμέλια για την ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ του χώρου, με στόχο την ανάπτυξη του χάντμπολ σε όλη την Ελλάδα.
Η διοίκηση της ΟΧΕ χρειάζεται ανοιχτές διαδικασίες και συνεργασία με όλα τα σωματεία-μέλη, καθώς η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ του αθλήματος δεν μπορεί να επιτευχθεί από μία μικρή ομάδα ή ένα μόνο άτομο. Είναι καθήκον κάθε διοίκησης να αξιοποιεί τις ιδέες, τις προτάσεις και την ενεργό εμπλοκή όλων των σωματείων, μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες διαλόγου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο σεβασμός και η τιμή προς όσους έχουν προσφέρει στο άθλημα, καθώς και προς όσους προσφέρουν αδιάκοπα την υποστήριξή τους, αποτελούν προτεραιότητα.
Όραμα και Αποστολή
Το όραμα της ΟΧΕ για το χάντμπολ είναι να καθιερωθεί ως ένα διαρκώς αναπτυσσόμενο άθλημα, εδραιωμένο πανελλαδικά με δυναμική παρουσία και αναγνωρισιμότητα. Απαραίτητη για αυτό, είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας, η υιοθέτηση σύγχρονων πρακτικών για την προσέλκυση νέων αθλητών και αθλητριών, η διασφάλιση της βιωσιμότητας των σωματείων, και η συνεχής συνεργασία με φορείς αθλητικής διακυβέρνησης και τους ΟΤΑ.
Ο στόχος της ΟΧΕ πρέπει να είναι, η διαρκής διεύρυνση της αθλητικής βάσης του χάντμπολ και η απρόσκοπτη πρόσβαση όλων στις νέες αθλητικές υποδομές για τη διεξαγωγή του αθλήματος πανελλαδικά, με σκοπό να αναδειχθεί ως ένα από τα κύρια αθλήματα της χώρας, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Κύριοι Άξονες Δράσης
Οι άξονες του Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΟΧΕ, για την επόμενη τετραετία, αναφέρονται ενδεικτικά στις παρακάτω επιδιώξεις:
• Εξάπλωση του αθλήματος πανελλαδικά με τη δημιουργία νέων σωματείων, με στόχο να ξεπεράσουν τα μέλη της ΟΧΕ τα 120.
• Αύξηση του αριθμού των αθλητών και αθλητριών, με στόχο να ξεπεράσει το 2,5% του αθλητικού δυναμικού της χώρας.
• Αύξηση του αριθμού των γυναικών που ασχολούνται με το χάντμπολ, με στόχο να ξεπεραστούν οι 3.000 αθλήτριες.
• Εκπόνηση και εφαρμογή εθνικής αναπτυξιακής προπονητικής πολιτικής, με αντίστοιχη εκπαίδευση/επιμόρφωση των προπονητών που εργάζονται στις ακαδημίες.
• Αναδιοργάνωση των Ενώσεων με την αντίστοιχη οικονομική ενίσχυση με σκοπό την χρηματοδότηση δράσεων ανάπτυξης .
• Πάγια οικονομική ενίσχυση όλων των σωματείων και καθιέρωση κινήτρων για νέες εγγραφές.
• Ψηφιοποίηση και πλήρη μηχανογράφηση των διαδικασιών, όπως οι μεταγραφές, με σκοπό αφενός την ταχύτερη εξυπηρέτηση των σωματείων και αφετέρου την δυνατότητα συλλογής χρήσιμων στατιστικών για τη χάραξη στρατηγικών.
• Εξωστρέφεια και συμμετοχική διοίκηση, με την καθιέρωση θεσμοθετημένων συζητήσεων/συνεδρίων και κοινών δράσεων με τα σωματεία-μέλη.
• Καταξίωση του ελληνικού χάντμπολ σε όλες τις κατηγορίες στον ευρωπαϊκό χώρο, ενισχύοντας περαιτέρω τις εθνικές ομάδες και προωθώντας τις, σε διεθνείς διοργανώσεις.
• Εδραίωση του Μπιτς Χάντμπολ, ως ξεχωριστό κλάδο άθλησης, οργανώνοντας εθνικά και αναπτυξιακά πρωταθλήματα, με ξεχωριστή δομή και οργάνωση.
• Συνεχή πίεση, με θεσμοθετημένη επίδραση αυτής, προς την Πολιτεία και τους ΟΤΑ, ώστε σε κάθε νέο σχεδιασμό κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων, να περιλαμβάνονται οι προδιαγραφές που επιτρέπουν τη χρήση τους και για το άθλημα του χάντμπολ.
• Εξασφάλιση μόνιμης τηλεοπτικής παρουσίας σε εθνικά ΜΜΕ και δημιουργία προγραμμάτων επικοινωνίας & προώθησης, για την προσέλκυση νέου κοινού.
• Δημιουργία ανοιχτών διαδικασιών διοίκησης, με στόχο τη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων και την προώθηση της ισότητας των φύλων στον αθλητισμό.
• Μέριμνα για την οργανωτική βιωσιμότητα των αθλητικών σωματείων σε όλη τη χώρα.
• Υιοθέτηση πρακτικών και προγραμμάτων για την διαρκή και πιστοποιημένη εκπαίδευση των στελεχών διοίκησης των σωματείων.
• Ενίσχυση του διαλόγου με την Πολιτεία και τους ΟΤΑ, για την καλύτερη χρηματοδότηση και στήριξη του αθλήματος.
Βιογραφικό
Ο Μάριος Λουκάτος είναι αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, με 35 χρόνια υπηρεσίας, και πτυχιούχος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Έχει αναπτύξει ενεργή παρουσία στον χώρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού, διατελώντας Πρόεδρος του ΑΣ Άνοιξης Διονύσου (ΑΣΑΔ) από την ίδρυσή του το 2014, έως σήμερα. Παράλληλα, είναι Α’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Σωματείων Χειροσφαίρισης Αττικής (ΕΣΧΑ) και έχει διατελέσει μέλος της επιτροπής Μπιτς Χάντμπολ της Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης Ελλάδος (ΟΧΕ), συμβάλλοντας στη διαμόρφωση του ελληνικού Μπιτς Χάντμπολ. Από το 2016, είναι Εθνικός Παρατηρητής Αγώνων Μπιτς Χάντμπολ.