logo


Το πρόβλημα με τον Παιδικό Σταθμό της Άνοιξης, που βρίσκεται  στην περιοχή του οικισμού Αγίων Αγγέλων, μέσα στο δάσος, χωρίς δρόμο διαφυγής, επανήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αυτή τη φορά με συντονισμένη πρωτοβουλία του τοπικού Εξωραϊστικού Συλλόγου και του Τοπικού Συμβουλίου Άνοιξης. Το τελευταίο, πριν από δυο μήνες περίπου, είχε προχωρήσει σε ομόφωνο ψήφισμα προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς και στην υποβολή αιτήματος για λύση στο πρόβλημα:

Μετά από κοινή πρόταση από τον Πρόεδρο του Περιβαλλοντικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου των Αγίων Αγγέλων Κου Χατζηχρηστίδη Νικόλαου και από εμένα τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Άνοιξης η διασύνδεση της οδού Κίρκης με την οδό Νιόβης αποτελεί ένα μόνιμο και διαχρονικό αίτημα από το 2010 του συλλόγου, της Δημοτικής Κοινότητας Άνοιξης, των κατοίκων του οικισμού των Αγίων Αγγέλων, αλλά και των γονέων – κηδεμόνων των νηπίων που καθημερινά προσέρχονται στον εκεί ευρισκόμενο 1ο βρεφονηπιακό σταθμό Άνοιξης. Ο Δήμος Διονύσου, η Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, το τμήμα Πολεοδομίας του Δήμου πρέπει να μας ακούσουν επιτέλους και να διακρίνουν την ευθύνη που προκύπτει ώστε να δράσουν άμεσα. Είναι βέβαιο ότι σε ενδεχόμενη πυρκαγιά τα μικρά παιδιά του σταθμού, το προσωπικό, οι γονείς, και οι κάτοικοι του οικισμού μας κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν και να καούν στο αδιέξοδο της οδού Κίρκης αφού η διαφυγή τους είναι σχεδόν αδύνατη λόγω του παρακείμενου ρέματος αλλά και της κατάφυτης με θάμνους και υψηλό πράσινο έκτασης που περιβάλλει την περιοχή αυτή. Η υπογραφή σας εδώ αποτελεί καίρια ανάγκη ώστε να προωθήσουμε δυναμικά τις κοινές ενέργειες μας για την λύση σε αυτό το χρόνιο και ζωτικό θέμα από τις αρχές. Η ευθύνη που προκύπτει για τις αρμόδιες Δημοτικές ή και Περιφερειακές αρχές στην περίπτωση μιας ατυχούς έκβασης πυρκαγιάς ή άλλου φυσικού φαινομένου πρέπει να κινητοποιήσει για τις άμεσες και δραστικές ενέργειές σας.

Επίσης το Τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Άνοιξης εισηγείται όπως γίνει από την Περιφέρεια Αττικής μια γέφυρα ή μια πεζογέφυρα για να ενώνει την Κίρκης με την Νιόβης επειδή τα ρέματα είναι μόνο αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες της Δημάρχου του Δήμου Διονύσου καθώς και του Αντ/ρχου Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Διονύσου παραπέμποντας το συγκεκριμένο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για την λήψη απόφασης.

Σημειώνεται εδώ πως ο Παιδικός Σταθμός βρίσκεται επί της οδού Κίρκης, που καταλήγει σε ρέμα. Η σύνδεση του δρόμου με την κεντρικότερη οδό Νιόβης, που θα διασφαλίζει την ασφαλή κυκλοφορία των γονιών και περιοίκων, αλλά πολύ περισσότερο τη διαφυγή όλων, και των παιδιών, σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων και ο μη γένοιτο φωτιάς, μπορεί να γίνει μέσα από ιδιωτική έκταση. Στο παρελθόν οι Διοικήσεις του Δήμου δεσμεύονταν ότι θα λύσουν το πρόβλημα είτε ερχόμενες σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη είτε με οποιονδήποτε “νόμιμο και ασφαλή τρόπο”: Το 2014 ο πρώην Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης, σε συνάντησή του με τον Σύλλογο είχε υποσχεθεί πως πριν από την επόμενη επίσκεψή του το πρόβλημα θα είχε λυθεί. Αυτή η επίσκεψη ουδέποτε πραγματοποιήθηκε και το πρόβλημα παρέμεινε, ακόμη ένα από τα πολλά που αντιμετωπίζει ο οικισμός των Αγ. Αγγέλων. Η τέως Δημοτική Αρχή, από την άλλη πλευρά, εμφανίστηκε μεν στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο με προτάσεις, τις οποίες εντούτοις όπως φάνηκε δεν είχε διερευνήσει μέχρι τέλους. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως το 2020 ο επικεφαλής του Εύπολι Κ. Κουριδάκης είχε καταθέσει στο Τοπικό Συμβούλιο Άνοιξης πρόταση με κυκλοφοριακή ρύθμιση, που θα έλυνε, έστω και προσωρινά, το πρόβλημα, η οποία όμως ουδέποτε ελήφθη υπόψη από την απελθούσα Δημοτική Αρχή. Το 2021, πάντως, με πρωτοβουλία του Ν. Κοκκαλά που εκείνη την εποχή ήταν πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ, διανοίχθηκε αντιπυρική ζώνη και τοποθετήθηκε αυτοματοποιημένο σύστημα πυρόσβεσης γύρω από τον Παιδικό Σταθμό.  Ενώ η νέα Διοίκηση, δια χειλέων Στ. Ουσταμπασίδη, δεσμεύθηκε προχθές πως θα είναι αυτή που θα λύσει το πρόβλημα, προχωρώντας σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες.

Τα παραπάνω όμως αποτελούν νηπιακά βήματα, συγκριτικά με την ανάγκη να ανοίξει δρόμος που θα επιτρέπει την άμεση και ασφαλή απομάκρυνση παιδιών και περιοίκων σε περίπτωση ανάγκης.

Στην πρόσφατη (4/6) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία συζητήθηκαν και δυο από τα σχέδια αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, ο εκ νέου Πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Ν. Χατζηχρηστίδης έδωσε την εικόνα για το πρόβλημα που σέρνεται 13 χρόνια τώρα: “Από το 2012 στέλνουμε επιστολές, γίνονται συζητήσεις και αναρτήσεις, μιλάμε με την Περιφέρεια, το Δασαρχείο και το Δήμο. Και κάθε καλοκαίρι ανησυχούμε και παρακαλούμε πότε θα έρθει ο Οκτώβριος.Πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση και το αδιέξοδο της Κίρκης να συνδεθεί με τη Νιόβης, ώστε να απεγκλωβιστούν, πέρα από το Σταθμό με τα 50 παιδιά και τους δασκάλους, και  25 κατοικίες με 75 κατοίκους, χωρίς βέβαια να θίγονται περιουσίες και να διαταραχθεί η φυσική ροή χειμάρρου που περνάει δίπλα” τόνισε ο κ. Χατζηχρηστίδης, απευθύνοντας έκκληση αυτή να είναι η τελευταία φορά που ανακινείται το πρόβλημα.

Για δυνάμει εγκληματική αμέλεια των Δημοτικών Αρχών, μίλησε από την πλευρά του ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Δήμου Στ. Μιχιώτης, κάτοικος της περιοχής και ο ίδιος. Ο κ. Μιχιώτης υπογράμμισε πως η συζήτηση δεν γίνεται γύρω από κάποια αδιέξοδα γενικώς και αορίστως, αλλά για ένα συγκεκριμένο αδιέξοδο σε δημοτικό Παιδικό Σταθμό που ο Δήμος τοποθέτησε στο σημείο και φέρει τεράστια ευθύνη. Κάλεσε τέλος τη Διοίκηση να εξετάσει σοβαρά όλες τις προτάσεις που ακούστηκαν, αλλά άμεσα, επειδή “είναι ζήτημα ασφάλειας και σαν πολίτης απαιτώ να το δείτε έτσι”.

Νομικό κατά βάση, χαρακτήρισε το θέμα ο τέως Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδης, που πρότεινε στη Διοίκηση να απευθυνθεί σε δικηγόρο, ειδικευμένο στα αστικά ακίνητα, καθώς και σε συμβολαιογράφο, ώστε σε συνεργασία με την Περιφέρεια, στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει το ρέμα, να ανοίξει ο δρόμος.

Την πρότασή του για τη σημειακή κυκλοφοριακή ρύθμιση γύρω από τον Παιδικό Σταθμό, αυτήν που ουδέποτε αξιοποιήθηκε αν και η υλοποίησή της είχε αποφασισθεί από το Τοπικό Συμβούλιο, υπενθύμισε ο επικεφαλής του Εύπολι, προσθέτοντας πως μια ακόμη λύση θα ήταν η εκτροπή της κοίτης του ρέματος και η διάνοιξη δρόμου πάνω στη μετατοπισμένη κοίτη, όπως και πάλι είχε προτείνει στο πρόσφατο παρελθόν, ή ακόμη και η αγορά της ιδιοκτησίας που “μπλοκάρει” την έξοδο διαφυγής, ώστε με την κατάλληλη αξιοποίησή της να δημιουργηθεί στο σημείο εκείνο ένας πυρήνας πολιτισμού και παιδείας.

Αναφανδόν υπέρ της διάνοιξης αδιεξόδων, ανεξάρτητα με το κόστος, τάχθηκε ο Τ. Παντελόγλου από τη Λαϊκή Συσπείρωση, υπενθυμίζοντας πως παλιότερα, τη δεκαετία του 1970 υπήρχε εκεί δρόμος με γέφυρα που γκρεμίστηκε και έκτοτε δεν έχει αποκατασταθεί. «Και σήμερα γείτονας έχει προσφερθεί να ανοίξει την πόρτα του για να φύγουν τα παιδιά μέσα από το οικόπεδό του σε περίπτωση ανάγκης. Εδώ χρειάζεται μια γενναία πολιτική απόφαση, ακόμη και πριν ολοκληρωθεί το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, που θα απεγκλωβίσει τους κατοίκους και το Σταθμό”, τόνισε ο κ. Παντελόγλου.

Στην απουσία πολεοδομικού σχεδιασμού και στο συγκεκριμένο οικισμό, όπως και σε πολλές περιοχές της πόλης, απέδωσε το πρόβλημα ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Α. Κουκάς, ενώ ο συνάδελφος του στην Αντιδημαρχία Πολιτισμού Γ. Κομνηνάκης πρότεινε τη συνεργασία με το στρατό, ώστε στο σημείο να χτισθεί γέφυρα.

Το πρόβλημα απασχολεί, πάντως, και τη νυν Δημοτική Αρχή, μια που όπως ανακοίνωσε η Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου, εξετάζονται και θα εξαντληθούν όλες οι λύσεις: Έχει προγραμματισθεί επίσκεψη της Αντιπεριφερειάρχη Β. Καβαλλάρη με κλιμάκιο της Περιφέρειας, ώστε να πραγματοποιηθεί αυτοψία στο ρέμα και να αναζητηθούν λύσεις κατ’ εξαίρεση, εξετάζονται νομικά θέματα όπως για παράδειγμα η δουλεία διόδου, η απαλλοτρίωση ή και η αγορά της επίμαχης ιδιοκτησίας, ενώ δεν αποκλείονται και ριζοσπαστικές λύσεις. Παράλληλα εντείνονται τα μέτρα πυρασφάλεια και πυροπροστασίας στην περιοχή.

Το ψήφισμα του Τοπικού Συμβουλίου Άνοιξης εγκρίθηκε τελικά ομόφωνα, με τον Πρόεδρο του Σώματος Ιω. Αμπαρτζίδη να καλεί τις παρατάξεις να καταθέσουν προτάσεις, ώστε να συνεξεταστούν και να διαμορφωθεί η βέλτιστη λύση.