logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

05-06-2024

Στο χθεσινό (4-6-2024) Δημοτικό Συμβούλιο (ΔΣ) παίχθηκε για μια ακόμα φορά, με κύρια ευθύνη του προέδρου του ΔΣ, μια κακοσκηνοθετημένη παράσταση «θεάτρου του παραλόγου» για ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά τα Σχέδια Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών από Δασικές Πυρκαγιές – Οργανωμένης Απομάκρυνσης του Πληθυσμού και Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών του Δήμου Διονύσου. Πιο συγκεκριμένα:

Πράξη 1η «Οι παλινωδίες του προέδρου»: Ο πρόεδρος του ΔΣ, στην αποτυχημένη συνεδρίαση της 28-5-2024 μπροστά στην αδυναμία λήψης απόφασης έγκρισης των πιο πάνω σχεδίων, απέσυρε το θέμα και ζήτησε να υποβάλλουν άμεσα οι παρατάξεις γραπτώς τις παρατηρήσεις τους και να εισαχθεί ξανά το θέμα σε νέα συνεδρίαση την Παρασκευή 31/5. Όλως αιφνιδίως άλλαξε την προθεσμία υποβολής προτάσεων και όρισε την έκτακτη σύγκληση του ΔΣ για τις 4/6. Η μόνη παράταξη που κατέθεσε γραπτό και τεκμηριωμένο υπόμνημα μέσω Δελτίου τύπου στις 29/6, το οποίο και στάλθηκε και σε όλα τα μέλη του ΔΣ, ήταν η παράταξή μας, Νέος Διόνυσος.

Πράξη 2η  «Η επικαιροποίηση της αβεβαιότητας»: Το Σχέδιο που εισήγαγε εκ νέου η δημοτική αρχή ήταν το ίδιο με το προγενέστερο και δεν έλαβε καθόλου υπόψη το υπόμνημα της παράταξης. Στην πρωτολογία του ο επικεφαλής της παράταξης μας, Νίκος Καρυστινός, κατέθεσε πλήθος πρόσθετων παρατηρήσεων που αποδείκνυαν ότι το Σχέδιο δεν ήταν επικαιροποιημένο και συγχρονισμένο με την ισχύουσα νομοθεσία, με σοβαρά και επικίνδυνα λάθη σε δρόμους διαφυγής – σημεία συγκέντρωσης των κατοίκων εντός δασικών περιοχών και ότι είναι αισθητή η απουσία μέριμνας για τα άτομα ευπαθών ομάδων. Όλοι οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης και οι ομιλητές δημοτικοί σύμβουλοι κατέθεσαν τις ισχυρές ενστάσεις κατά του σχεδίου που δεν είχε στοιχειωδώς επικαιροποιηθεί. Σε απάντηση των ερωτημάτων και παρατηρήσεων ο αρμόδιος αντιδήμαρχος με αοριστολογίες και οδεύοντας τη συζήτηση σε άσχετα θέματα, δεν μπόρεσε να απαντήσει επί της ουσίας.

Πράξη 3η «Η λογική του παραλόγου»: Ο πρόεδρος του ΔΣ έβαλε για μια ακόμα φορά το «κάρο μπροστά από το άλογο». Έκανε το ακριβώς αντίθετο από αυτό που η λογική και η δεοντολογία αλλά και ο κανονισμός του ΔΣ επιβάλλει, ώστε να εξασφαλιστεί συναίνεση και ριζική βελτίωση του σχεδίου. Φανερά εκνευρισμένος, σε μια επίδειξη δημοκρατικής επίφασης ζητούσε επίμονα να ψηφιστούν τα σχέδια ως έχουν και να κατατεθούν οι γραπτές παρατηρήσεις για να τις επεξεργαστεί η δημοτική αρχή και να τις εντάξει εκ των υστέρων στο Σχέδιο. Αντιστροφή της διαδικασίας ψηφοφορίας δηλαδή.

Πράξη 4η «Ποιοι κυβερνούν αυτό τον Δήμο»: Η αμήχανη δημοτική αρχή με τους ομιλητές της αδιάβαστους, έδειχνε αιφνιδιασμένη από την σφοδρή κριτική και αντιδρούσε σπασμωδικά και αναγκαστικά παραδεχόταν μεν την ανυπαρξία επικαιροποίησης, αλλά αδυνατούσε να χαράξει μια πορεία με ηγετικά αντανακλαστικά . Κατ’ ουσίαν ακολουθούσε τις παλινωδίες και αντιφάσεις του Προέδρου με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αρνητικές εντυπώσεις για την επάρκεια των δημοτικών αξιωματούχων να διαχειριστούν αποτελεσματικά κρίσεις και σύνθετα προβλήματα.

Πράξη 5η «Οι παλινωδίες της μείζονος αντιπολίτευσης»: Τα επιχειρήματα όλων των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης συνέκλιναν σε πολλά σημεία με κυριότερο ότι τα σχέδια είχαν συνταχθεί το 2021, ήταν ανεπίκαιρα και ανεφάρμοστα με αντιφάσεις και ουσιώδη λάθη που οδηγούν σε συγχύσεις και αποπροσανατολισμούς. Παρακολουθώντας κανείς τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων Δύναμη Ευθύνης και Ευπολις αβίαστα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η τελική στάση των δυο αυτών παρατάξεων θα ήταν πλήρως αρνητική ή στην καλύτερη των περιπτώσεων στάση αναμονής με λευκή ψήφο. Όμως με έκπληξη μας, συνέβη το εντελώς αντίθετο. Υπερψήφισαν τα σχέδια αποδεχόμενοι την εσφαλμένη και αντιδεοντολογική πρόταση του προέδρου, στην κατά τη γνώμη μας διαδικαστική παγίδα που εντέχνως είχε στηθεί.

Πράξη 6η «Η αβλεψία»: Ενώ υπερψηφίστηκε το θέμα Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών από Δασικές Πυρκαγιές – Οργανωμένης Απομάκρυνσης του Πληθυσμού ο πρόεδρος, διαπίστωσε ότι το Σχέδιο Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών αποτελούσε ενιαία εισήγηση με το πρώτο και ότι δεν συζητήθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης. Οπότε, συνεπής στις παλινωδίες του, ακύρωσε την πρώτη ψηφοφορία και ζήτησε εκ νέου την ψήφιση και των δύο σχεδίων.

Ο επικεφαλής της παράταξης Νέος Διόνυσος, παρά τις ενοχλητικές συχνές διακοπές από τον πρόεδρο του ΔΣ και στην τελική του τοποθέτηση δήλωσε ότι, με βάση όλες τις επισημάνσεις που έχει εκθέσει, η παράταξη ψηφίζει λευκό. Η παράταξη Νέος Διόνυσος επιφυλάσσεται να μελετήσει τα τελικά σχέδια στα οποία θα καταλήξει η δημοτική πλειοψηφία, ώστε να αξιολογήσει αν συντρέχει σοβαρός λόγος να ζητηθούν ακόμη και παραιτήσεις αιρετών.

Η πολιτική προστασία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για προχειρότητες και ερασιτεχνισμούς. Το να έχεις ένα τυπικά εγκεκριμένο αλλά κατά τα άλλα προβληματικό επιχειρησιακό Σχέδιο δεν λύνει τα προβλήματα αλλά τα περιπλέκει.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ