logo


Από δυο επισημάνσεις συνοδεύεται η οριστική έκθεση, μετά από τον έλεγχο που διενήργησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στο Δήμο Διονύσου. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι πως δεν αφορούν σε οικονομικές διαπιστώσεις, αλλά σε έλλειμμα θεσμών!

Πιο συγκεκριμένα, και όπως τουλάχιστον ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Ιω. Αμπαρτζίδης κατά τη χθεσινή (4/6) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το Γενικό Λογιστήριο επισημαίνει πως στο Δήμο Διονύσου δεν έχει εκλεγεί ακόμη Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, ούτε έχει συγκροτηθεί Συμβούλιο Μεταναστών και Προσφύγων. Δίνει, τέλος περιθώριο 4 μηνών, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, στη Διοίκηση και στο Δημοτικό Συμβούλιο για να συμμορφωθεί ο Δήμος με τις δυο αυτές υποχρεώσεις.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ο έλεγχος, που διενεργείται περιοδικά και είναι δειγματοληπτικός οικονομικός και διαχειριστικός, πραγματοποιήθηκε στο Δήμο στο τέλος της περασμένης χρονιάς, οπότε και Κλιμάκιο του Λογιστηρίου προχώρησε στον έλεγχο τόσο των οικονομικών στοιχείων όσο και των διαδικασιών που ακολουθούνται στο Δήμο και αφορούσαν στο 2022.

Η παραπάνω ανακοίνωση του Προέδρου εκτιμάται πως χτύπησε το καμπανάκι στους εννέα δημοτικούς συμβούλους της Δημοτικής Αρχής, που στις 27 Φεβρουαρίου είχαν διαφωνήσει με την ανάγκη εφαρμογής του θεσμού και στην πόλη μας, καθιστώντας τότε φανερή την ύπαρξη μπλοκ στους κόλπους της Διοίκησης. Υπενθυμίζεται ότι τότε το θέμα για την κατάρτιση της προκήρυξης εκλογής του Συμπαραστάτη είχε εγκριθεί με τις ψήφους των υπόλοιπων παρισταμένων μελών της Δημοτικής Αρχής, καθώς και με αυτές των τριών από τις τέσσερις μειοψηφίες (σ.σ. απουσίαζε η Λαϊκή Συσπείρωση). Λίγο καιρό αργότερα, και στην κατεύθυνση της ευρύτερης ενημέρωσης γύρω από το θεσμό, είχε πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του κ. Αμπαρτζίδη εκδήλωση γύρω από το ρόλο του Συμπαραστάτη, τα οφέλη από το θεσμό αλλά και τις προκλήσεις και τις αγκυλώσεις πoυ συχνά τον συνοδεύουν.

Μετά και από την επισήμανση του Γενικού Λογιστηρίου, πάντως, αναμένεται να επιταχυνθούν, αναγκαστικά πλέον, οι διαδικασίες και για το Συμπαραστάτη και για το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων, το οποίο είχε συγκροτηθεί στο Δήμο Διονύσου για πρώτη φορά το 2013, εν συνεχεία ατόνησε και μόλις το 2019 το επανέφερε με αίτημά της η Λαϊκή Συσπείρωση.