logo


Τους 10 λόγους, για τους οποίους δεν πρέπει να ανοίξουν λατομεία στην Πεντέλη, συνοψίζει σε ανακοίνωσή του ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διονύσου:

Διόνυσος 27 Οκτωβρίου 2022

Αρ. Πρωτοκόλλου: 013 / 2022

Email: epsillogosdionisou@gmail.com

Δέκα λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να ανοίξουν νέα λατομεία στην Πεντέλη.

Αγαπητοί συμπολίτες

ο σύλλογός μας κρίνει ότι θα είναι καταστροφικό για την περιοχή, το περιβάλλον και τους κατοίκους της η επιχειρούμενη αδειοδότηση για την λειτουργία 5 νέων λατομείων στην περιοχή μας.

Κατόπιν διαβούλευσης παραθέτουμε τους δέκα σπουδαιότερους λόγους γιατί η λειτουργεία των λατομείων είναι ενάντια στην ποιότητα ζωής, στην ασφάλεια των δημοτών και των περιουσιών τους.

1. Σκόπιμα και παραπλανητικά ζητούνται πέντε τμηματικές άδειες λατομείου για έναν ενιαίο χώρο με σκοπό της παράκαμψη των αυστηρών αδειοδοτικών διαδικασιών. Ομοίως ζητείται άδεια λατομείου μάρμαρου ενώ πρόκειται για λατομείο αδρανών.

2.Για τα επόμενα 70 χρόνια θα διέρχονται καθημερινά 150 δρομολόγια βαρέως τύπου οχήματα από την λεωφόρο Διονύσου για την μεταφορά αδρανών υλικών επιβαρύνοντας περαιτέρω την ήδη βεβαρυμμένη κυκλοφορία της λεωφόρου.

3.Σοβαρότατοι κίνδυνοι κατολισθήσεων, λόγω του υψομέτρου, των χαραδρών, των κρημνών και των ασταθών εδαφών.

4.Θα δημιουργηθεί τεράστια τρύπα στο βουνό που θα είναι αδύνατον να αποκατασταθεί, αφού όλα τα αδρανή υλικά θα πουληθούν, αλλά ούτε να αναδασωθεί, λόγω του μεγάλου βάθους.

5.Τεράστια περιβαλλοντική όχληση λόγω σκόνης και θορύβου. Πρόσθετη σοβαρότατη όχληση από την επεξεργασία των αδρανών υλικών, δηλ. των εγκαταστάσεων θραύσης, λειοτρίβησης και κοσκίνισης.

6.Ο χώρος που θα υλοποιηθεί το Λατομείο έχει κηρυχτεί αναδασωτέος και μέσα στην ΜΠΕ ζητείται άρση Αναδάσωσης. Γειτνιάζει με τον Αρχαιολογικό Χώρο του βωμού Διονύσου.

7.Ο χώρος βρίσκεται εντός του Καταφυγίου Άγριας Ζωής και απειλεί άμεσα την βιοποικιλότητα του περιβάλλοντος.

8.Επιβάρυνση της υγείας μας από την σκόνη και τον θόρυβο.

9.Μόνιμη και μη αναστρέψιμη διαταραχή του μικροκλίματος της κοινότητάς μας.

10.Απαξίωση των περιουσιών μας λόγω όλων των παραπάνω

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος Μαίρη Σοφού

Ο Αντιπρόεδρος Μάκης Πατσώνης

Η Γραμματέας Δέσποινα Ιατρού