logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας καταγγέλλει τη νέα αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης, που αφορά ιδιαίτερα τις μητέρες εργαζόμενες, και έρχεται με την τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Εκσυγχρονισμός του δικαίου ανταγωνισμού για τη ψηφιακή εποχή…». Πρόκειται για βάρβαρη διάταξη με βάση την οποία οι εργαζόμενες και οι  εργαζόμενοι “που νοσούν με COVID -19  θα υποχρεώνονται να εργάζονται εξ αποστάσεως εφόσον ο εργοδότης κρίνει ότι αυτό είναι εφικτό”. Επίσης οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που έχουν παιδιά που νοσούν και πρέπει να τα φροντίζουν στο σπίτι θα υποστούν περικοπή μισθού 50% (!) για τις πρώτες 4 ημέρες για την άδεια “ειδικού σκοπού που θα λάβουν” και η 5η θα καλύπτεται με κάποια άλλη άδεια που δικαιούνται. Μάλιστα η 4η μέρα της “ειδικής άδειας” θα πληρώνεται από τον ΕΦΚΑ  κι όχι από τον εργοδότη, που σημαίνει στην πράξη από τους ίδιους τους εργαζόμενους  μέσα από το ασφαλιστικό τους ταμείο. Ενώ αντίστοιχα στο δημόσιο η ειδική άδεια των 5 ημερών δίνεται με την προϋπόθεση ότι οι δύο εργάσιμες μέρες θα θεωρούνται κανονική άδεια και θα αφαιρούνται από αυτή.

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της τροπολογίας η οποία έχει στόχο το ξεζούμισμα των εργαζόμενων ακόμα και τις μέρες που νοσούν. Μάλιστα μετά την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής στη διαχείριση της πανδημίας στα σχολεία με τα πρωτόκολλα – λάστιχο, φορτώνουν για άλλη μια φορά τα βάρη στους εργαζόμενους γονείς, ιδιαίτερα στις μητέρες, για να πληρώσουν ακόμα μια φορά για την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Ισοπεδώνουν τις ζωές μας και τις ανάγκες των οικογενειών μας γιατί έχουν στόχο να κάνουν πιο ανταγωνιστικές τις επιχειρήσεις πατώντας πάνω στα τσάκισμα των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων. Ο “εκσυγχρονισμός στην ψηφιακή εποχή” που προωθούν περνάει μέσα από το τσάκισμα των δικών μας δικαιωμάτων μας.

Οι εργαζόμενες γυναίκες, οι νέες μητέρες με οργή και αγανάκτηση απαιτούμε να παρθεί πίσω αυτό το αίσχος! Με εκατοντάδες νεκρούς, με τα νοσοκομεία φρακαρισμένα και εκτεταμένη διασπορά, με υποβαθμισμένη έως ανύπαρκτη ΠΦΥ η οργή μας έχει ξεχειλίσει. Διεκδικούμε ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες τις δικές μας και των οικογενειών μας.

Απαιτούμε:

– Κανένας και καμία εργαζόμενη να μην εργάζεται εφόσον νοσεί.

– Να εξασφαλισθούν άδειες ειδικού σκοπού σε όλους τους εργαζόμενους που βγαίνουν θετικοί, νοσούν, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να φροντίζουν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και τις επιχειρήσεις.