logo


Το ερώτημα αυτό κυριάρχησε στη χθεσινή (18/11) συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Διονύσου, κατά τη συζήτηση που αφορούσε στην αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων. Εκτός από την εισήγηση του Προέδρου Τ. Μπάση, για την εξασφάλιση οχημάτων, εξοπλισμού και ντόπιου ανθρώπινου δυναμικού για το χειρισμό οχημάτων και μηχανημάτων, που να γνωρίζει την περιοχή και να δρα αποτελεσματικά, προτάσεις κατέθεσαν και οι  τοπικοί σύμβουλοι Δ. Ιατρού, Κ. Μπομπής και Θ. Κατσανεβάκης, που θα συμπεριληφθούν στην τελική απόφαση και θα σταλούν στη Δημοτική Αρχή. Σήμερα μάλιστα, Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, επίκειται συνάντηση του Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη με τους Προέδρους των 7 Κοινοτήτων, στην οποία ο κ. Μπάσης ανέλαβε να μεταφέρει το επιτακτικό αίτημα του Τοπικού Συμβουλίου για επάρκεια γεννητριών αλλά και για τον εξοπλισμό ειδικά του Κοινοτικού Καταστήματος με γεννήτρια, ώστε να μην κινδυνεύει η λειτουργία του από φαινόμενα όπως η “Μήδεια” πριν από μερικούς μήνες.

Το πάθημα της “Μήδειας” να γίνει μάθημα, υπογράμμισαν όλοι οι τοπικοί σύμβουλοι, ζητώντας αυτή τη φορά να εξασφαλιστούν για τους κατοίκους τρία πράγματα, όπως τα συνόψισε η κ. Ιατρού: Ρεύμα, νερό και επικοινωνίες.

Προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι η προμήθεια ή/και ενοικίαση αρκετών γεννητριών, εξοπλισμός που έλειπε πέρυσι το Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα μεγάλα κομμάτια της πόλης και χιλιάδες κάτοικοι να μείνουν χωρίς ρεύμα και νερό επί πολλές ημέρες.

Φέτος τα πράγματα φαίνονται λίγο καλύτερα, όπως παραδέχτηκαν οι τοπικοί σύμβουλοι, μια που έχουν σημειωθεί βήματα στην κατεύθυνση αυτή (αυτοματισμός στη γεώτρηση της Ρέας, επισκευή αυτής στη Ραπεντώσα, πίνακες έτοιμοι να δεχτούν τις γεννήτριες κ.λπ.). Προβληματισμός εντούτοις εκφράστηκε για τον τρόπο έγκαιρης εξασφάλισης επαρκών γεννητριών, και μάλιστα διαφορετικού τύπου, αλλά και για το- εκπαιδευμένο- προσωπικό που θα κληθεί σε ώρα ανάγκης να τις συνδέσει.

Όσον αφορά, ειδικότερα, στις προτάσεις των τοπικών συμβούλων:

Τη δημιουργία Συντονιστικού Κέντρου στην Κοινότητα, με επικεφαλής τον Πρόεδρο, που θα συντονίζει όσες Υπηρεσίες επιχειρούν στην περιοχή, ζήτησαν και ο κ. Μπομπής και ο κ. Κατσανεβάκης.

Επιπλέον, ο κ. Μπομπής πρότεινε τον προληπτικό έλεγχο όλων των μηχανημάτων και των οχημάτων που θα  επιχειρήσουν, καθώς και τον καθορισμό των απαραιτήτων βαρδιών του προσωπικού για την κίνησή τους, αλλά και τη συνεχή ενημέρωση των πολιτών μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου, τόσο προληπτικά, όσον και κατά την εξέλιξη των φαινομένων, με συγκεκριμένες οδηγίες για την προφύλαξή τους.

Ενώ ο συνάδελφός του υπενθύμισε την έγκαιρη προμήθεια αλατιού, που θα τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της Κοινότητας με εύκολη πρόσβαση για τους κατοίκους, τον εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας της Κοινότητας με τα συνεργεία μέσω VHF, για την περίπτωση που διακοπούν οι τηλεφωνικές γραμμές, τη σύνταξη δεκάλογου προστασίας και αντιμετώπισης φαινομένων κακοκαιρίας, καθώς και το κλάδεμα από τον ΔΕΔΔΗΕ των επικίνδυνων δέντρων που ακουμπούν σε καλώδια, εργασία που πάντως έχει ήδη ξεκινήσει, όπως ενημέρωσε το Σώμα ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου.

Τέλος, έλεγχο και αυτοψία για την καλή λειτουργία όλων των αντλιοστασίων που υδροδοτούν την Κοινότητα Διονύσου, αλλά και εκ των προτέρων προσομοίωση της λειτουργίας τους, ζήτησε η κ. Ιατρού. Η ίδια προσέθεσε και την αντικεραυνική θωράκιση της περιοχής, που είναι μάλλον ακάλυπτη στο κομμάτι της προς τη Ροδόπολη, με αποτέλεσμα στη διάρκεια της πρόσφατης κακοκαιρίας να σημειωθούν πολλές ζημιές στον οικιακό ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Και επειδή όλα τα παραπάνω, ή τα περισσότερα, επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, κάποια παραμένοντας πλήρως ανικανοποίητα, όπως δείχνουν και οι παλαιότερες αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου, αποφασίσθηκε στην επόμενη συνεδρίαση- και αφού τεθούν υπόψη της Δημοτικής Αρχής- να κληθεί ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μ. Κόκκαλης ώστε να δώσει μια ακριβή αποτίμηση των ενεργειών της Διοίκησης.