logo


Χθες Τρίτη (18/5) πραγματοποιήθηκε η κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου με μοναδικό θέμα συζήτησης την επαπειλούμενη έναρξη λατομικής δραστηριότητας στο Διόνυσο από την εταιρεία ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ. Η εισήγηση του Αντιδημάρχου Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκη, που συμπληρώθηκε με στοιχεία και από τους ομιλητές όλων των παρατάξεων, αλλά και το μεταλλειολόγο Σ. Τρυποσκούφη, περιείχε συγκεντρωμένα τα τεχνικά στοιχεία που προκύπτουν από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αυτή που έχει έρθει στο Δήμο για να γνωμοδοτήσει- και τρομάζουν, και με τα μεγέθη τους και με τις μεθοδεύσεις που όπως προκύπτει υποκρύπτονται:

*Για ένα λατομικό χώρο, έκτασης 243 στεμμάτων, έχει εκπονηθεί η Μελέτη αυτή- αλλά σε 5 λατομικούς χώρους, συνολικής έκτασης 912 στρεμμάτων, σκοπεύει να εξαπλώσει την εξορυκτική της δραστηριότητα η ενδιαφερόμενη εταιρεία. Ο λόγος του κατακερματισμού αυτού αναλύθηκε από όλους: Άλλη η διαδικασία και οι προϋποθέσεις και οι προδιαγραφές και οι αδειοδοτήσεις για μια έκταση σχεδόν 1000 στρεμμάτων, και άλλη- πολύ πιο εύκολη και σύντομη- για πολύ μικρότερες εκτάσεις.

*Με τρεις αποφάσεις του ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης ενέκρινε τις ερευνητικές εργασίες για τη διαπίστωση μαρμάρου σε τρία σημεία, σε τρεις από τους λατομικούς χώρους που αναφέρονται στη ΜΠΕ, έκτασης ο καθένας γύρω στα 200 στρέμματα ή λίγο παραπάνω. Από τρεις πλευρές ήρθαν και οι ξεχωριστές ειδικές διοικητικές προσφυγές κατά των αποφάσεων αυτών: Δήμος Διονύσου, Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος, και από κοινού τρεις παρατάξεις της μειοψηφίας.

*1000 μέτρα απέχει ο λατομικός χώρος από τον αστικό ιστό της Κοινότητας Διονύσου, 1055 από τον αρχαιολογικό χώρο και 1660 από τη Ραπεντώσα. Ο αρχικός- γιατί σε πλήρη ανάπτυξη των πέντε λατομικών χώρων, η απόσταση εκμηδενίζεται και φτάνει στα 267(!) μέτρα από τα πρώτα σπίτια της Αιολίδας στην Κοινότητα Διονύσου.

*180.000 μ3 μαρμάρου υπολογίζει να εξορύξει η ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ από τον ένα λατομικό χώρο, που θα συνοδεύονται από 3,5 εκατομμύρια (σ.σ. το νούμερο δεν είναι δική μας εκτίμηση, το αναφέρει η ίδια η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) κυβικά αδρανών υλικών, ποσοστό εικοσαπλάσιο της αποληψιμότητας, δηλαδή του χρήσιμου υλικού, του μαρμάρου. Τα παραπάνω νούμερα θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν επί πέντε- γιατί τόσοι θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη οι λατομικοί χώροι όπου θα δραστηριοποιείται η εταιρεία. Άγνωστο παραμένει πώς θα κυκλοφορούν και πού θα γίνεται. Η επεξεργασία αυτών των αδρανών υλικών, μια που αναφέρεται αόριστα η ύπαρξη μονάδας επεξεργασίας σε παρακείμενο λατομικό χώρο, χωρίς απολύτως κανένα περαιτέρω στοιχείο. 

*Σε δυο σημεία του πρώτου λατομικού χώρου θα αναπτυχθεί εξορυκτική δραστηριότητα- βόρεια, στη θέση όπου προϋπήρχε λατομείο, ανενεργό σήμερα, και, νότια. Η εξόρυξη θα είναι επιφανειακή, φθάνει στα 110 μέτρα βάθος και θα δημιουργήσει 6 βαθμίδες με 18 μέτρα πλάτος η καθεμιά. Σε πλήρη ανάπτυξη και των πέντε λατομικών χώρων, η επέμβαση στο Πεντελικό- περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, υπενθυμίζεται, και με τη βούλα- το τοπίο των εξορύξεων θα είναι ορατό από παντού, συνηγόρησαν χθες οι πάντες- όχι μόνο από περιοχές του Δήμου, αλλά και από το Μαραθώνα, τη Νέα Μάκρη, ακόμη και από τα διόδια των Αφιδνών!

*Με 70 δρομολόγια φορτηγών το χρόνο υπολογίζεται στη Μελέτη πως θα επιβαρύνεται η κυκλοφορία στη Λεωφόρο Διονύσου- αλλά μιλάει για το φορτίο από ένα λατομικό χώρο μόνο, όχι από τους πέντε μαζί.

*Αποκατάσταση του ήδη υπάρχοντος δικτύου εσωτερικών δρόμων για τη μεταφορά των υλικών, προτείνει η Μελέτη. Διάνοιξη, εξαρχής, δικτύου τουλάχιστον 5 χιλιομέτρων μέσα στη δασική περιοχή, για την εξυπηρέτηση της εξορυκτικής δραστηριότητας, υποστήριξε από την πλευρά του ο μεταλλειολόγος Σ. Τρυποσκούφης, που είχε κληθεί από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας να συνεισφέρει με τις εξειδικευμένες γνώσεις του.

*44 χρόνια θα διαρκέσει η δραστηριότητα της εταιρείας- και βλέπουμε. Γιατί στο μεταλλευτικό κώδικα η διάρκεια εκμετάλλευσης φτάνει στα 70 χρόνια. Στα 25 χρόνια θα ξεκινήσει η διαδικασία ανάπλασης του τοπίου, με την αποκατάσταση της φύτευσης που κατά τις εκτιμήσεις της εταιρείας θα στοιχίσει 80.000 ευρώ.

*Αναστρέψιμες θα είναι οι επιπτώσεις στη χλωρίδα και την πανίδα, υποστηρίζεται στη Μελέτη- που μιλάει για τον ένα λατομικό χώρο, όχι και για τους πέντε μαζί.

*12 Υπηρεσίες κρατικές έπρεπε κανονικά να δώσουν άδειες, γνωμοδοτήσεις, εγκρίσεις κ.λπ., υπογράμμισε ο Τ. Παντελόγλου από τη Λαϊκή Συσπείρωση. Εν προκειμένω μία, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης, ήταν αρκετή.

*Πολύπλευρο είναι το καθεστώς που διέπει την περιοχή: Ανήκει στο Διάταγμα Προστασίας του Πεντελικού, βρίσκεται μέσα στα όρια του Καταφυγίου Άγριας Ζωής Ραπεντώσας, έχει κηρυχθεί αναδασωτέα με αλλεπάλληλες αποφάσεις του Δασαρχείου, ανήκει σε Λατομική Ζώνη- που όμως, κατά τον Αντιδήμαρχο, αφορά σε ενργά και όχι ανενενργά Λατομεία, όπως αυτό που η εταιρεία σκοπεύει να εκμεταλλευθεί.

*Δυο Δήμοι θίγονται άμεσα- ο Δήμος Διονύσου και ο Δήμος Πεντέλης- Μελισσίων. Αυτοί μαζί με το Σύνδεσμο Προστασίας του Πεντελικού και την Περιφέρεια, πρέπει να οργανωθούν άμεσα και να αντιδράσουν δυναμικά στο έγκλημα που επιχειρείται να συντελεσθεί στην περιοχή.

Το έγκλημα αυτό συνοψίσθηκε σε λίγες λέξεις: Νταμάρι αδρανών υλικών πάει να γίνει στο Πεντελικό. Ποτέ και για κανένα λόγο.