logo


Ομόφωνα εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Διονύσου, στη σημερινή (Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου) σύντομη- μόλις 20 λεπτών- συνεδρίασή της, το προσχέδιο Προϋπολογισμού για το 2021. Παρόλο που οι Δ. Ζαμάνης (Ανοιχτοί Ορίζοντες) και Δ. Αλεξανδρής (Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου) στάθηκαν με αρνητική ψήφο, εντούτοις αυτές, σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν υπολογίζονται, μια που δεν κατατέθηκε άλλη εναλλακτική πρόταση προϋπολογισμού από κάποια παράταξη της μειοψηφίας.

Αξίζει εδώ να καταγραφούν οι δυο επισημάνσεις τού επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, αναφορικά με τον Προϋπολογισμό και την κατάρτισή του.

Η πρώτη αφορούσε στα δημοτικά τέλη για το 2021, για τα οποία το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει ακόμη λάβει καμιά απόφαση: “Πρώτα λαμβάνουμε απόφαση για τα τέλη, ακόμη κι αν είναι να επικαιροποιήσουμε του προηγούμενου έτους, και μετά εγκρίνουμε το προσχέδιο του Προϋπολογισμού. Διαφορετικά, και αν το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίσει εν συνεχεία μείωση τελών για παράδειγμα, τότε θα είχαμε ένα εντελώς διαφορετικό προσχέδιο. Άρα η διαδικασία που ακολουθείτε είναι πρωθύστερη”, υποστήριξε ο κ. Ζαμάνης. Ο ίδιος επεσήμανε επιπλέον πως η αύξηση κατά περίπου 10% που προβλέπεται στα τακτικά έσοδα για το 2021 δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, παρά μόνο αν τα δημοτικά τέλη- για τα οποία δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση, παρά, αντιθέτως, μόνο αυτή για τα μέτρα ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας με απαλλαγή των επιχειρήσεων από την καταβολή τελών για το 2021- αυξηθούν. Και αν δεν αυξηθούν, όπως άλλωστε διαβεβαίωσε επί τόπου ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, τότε πρόκειται περί έωλης πρόβλεψης, υποστήριξε ο κ. Ζαμάνης, που χαρακτηρίζοντας τον Προϋπολογισμό υπερεκτιμημένο και λανθασμένο, έδωσε τη μια από τις δυο αρνητικές ψήφους. Επιφυλάχθηκε πάντως για πολλές παρατηρήσεις επί της σκοπιμότητας ανά κωδικό όταν επιστρέψει το σχέδιο από το Παρατηρητήριο και έλθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Την ίδια στάση τήρησε και ο κ. Αλεξανδρής, ψηφίζοντας κι εκείνος αρνητικά στο σχέδιο του Προϋπολογισμού και παραπέμποντας τις αναλυτικότερες παρατηρήσεις της παράταξής του στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Απαντώντας στα παραπάνω, ο Δήμαρχος διευκρίνισε πως υποχρεωτικό δεν είναι να προηγείται του Προϋπολογισμού η απόφαση για τα τέλη, αλλά η σχετική ενημέρωση της ΔΕΗ, και μάλιστα μέχρι το φθινόπωρο, ενώ ξεκαθάρισε πως η Διοίκησή του δεν προτίθεται, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, να προχωρήσει σε αύξηση των δημοτικών τελών για το 2021 παρά μόνο σε διόρθωση του Φόρου Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων, ειδικά για την Άνοιξη, “για να διορθώσουμε μια αδικία που κρατά από το 2016, που αν και την γνωρίζατε, δεν την διορθώσατε”. Στην Άνοιξη, ειδικότερα, ο ΦΗΧ είναι κοντά 0,70 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, όταν η Σταμάτα και η Δροσιά δεν πληρώνουν ούτε σεντ! Έτσι μέλημα της Δημοτικής Αρχής, όπως δήλωσε στην Οδό Διονύσου ο κ. Καλαφατέλης, είναι να εξισορροπήσει τη διαφορά, μειώνοντας τον ΦΗΧ στην Άνοιξη και αυξάνοντάς τον στις άλλες δυο Κοινότητες. Από αυτή την εξισορρόπηση υπολογίζεται πως θα εξοικονομηθούν 80.000 ευρώ, που σύμφωνα με το νόμο διατίθενται στις Σχολικές Επιτροπές.

Όσο για τον ίδιο τον Προϋπολογισμό, που είναι ισοσκελισμένος στα 57.421.827,47 ευρώ, το 19,56% αφορά στα τακτικά έσοδα, το 29,74% στα έκτακτα, το 15,61% στα δάνεια κ.λπ. παρελθόντων οικονομικών ετών, το 7,28% στις επιστροφές υπέρ Δημοσίου κ.λπ. και το υπόλοιπο σε έσοδα από παρελθόντα έτη που βεβαιώνονται για πρώτη φορά.

Το χρηματικό υπόλοιπο ανέρχεται στα 12,8 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 11,3 εκατομμυρίων για το 2019.

Στον τομέα των δαπανών, αυτές που αφορούν στα έξοδα χρήσης ανέρχονται στα 25,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στα 20,6 εκατομμύρια ανέρχονται οι δαπάνες για επενδύσεις.

Ο Προϋπολογισμός του Δήμου Διονύσου για το 2021 παρουσιάζει μείωση κατά 9 εκατομμύρια περίπου σε σχέση με αυτόν για το 2020. Τη μείωση αυτή ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Γ. Τσουδερός απέδωσε σε δυο λόγους: Στον εξορθολογισμό των εγγραφών για τα κονδύλια που προέρχονται από χρηματοδότηση (ΕΣΠΑ, προγράμματα ΥΠΕΣ κ.λπ.), με την πραγματική πλέον εικόνα τής απορρόφησής τους, αλλά και στην ανάπτυξη σειράς ηλεκτρονικών εφαρμογών και αυτοματοποίησης των δημοτικών υπηρεσιών λόγω της πανδημίας. Αυτά οδήγησαν στη μείωση των λειτουργικών δαπανών, που με τη σειρά της οδηγεί στην εξοικονόμηση πόρων. “Αυτοί οι πόροι θα διατεθούν σε δράσεις εξυπηρέτησης των δημοτών, που θα ανακοινωθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα”, ανακοίνωσε ο κ. Τσουδερός.

Όσο για τη δημόσια διαβούλευση, στην οποία έχει τεθεί Προϋπολογισμός και Τεχνικό Πρόγραμμα από την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου, ο Δήμαρχος απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου, παραδέχτηκε μεν πως το διάστημα για παρατηρήσεις από μέρους των πολιτών ήταν εξαιρετικά περιορισμένο, προσέθεσε εντούτοις πως θα εξεταστεί η δυνατότητα ενσωμάτωσής τους.