logo


Εξαιρετικά απαισιόδοξος και ανήσυχος, αναφορικά με την ψήφιση του χωροταξικού νομοσχεδίου που αναμένεται να ψηφισθεί από τη Βουλή αυτή την εβδομάδα, εμφανίστηκε ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού του Δήμου Διονύσου Γ. Φωτάκης στη χθεσινή (1/12) συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Και τούτο γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο της σχετικής ενημέρωσης των μελών της Επιτροπής, παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλαμε, τα άρθρα όπως εισήχθησαν στη Βουλή όχι μόνο δεν επιλύουν, αλλά αντιθέτως δημιουργούν τεράστια προβλήματα για τις περιοχές μας, ειδικά στο θέμα της οριοθέτησης των οικισμών. Τις ανησυχίες και την απαισιοδοξία του Αντιδημάρχου μοιράστηκαν και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του που χτες παρενέβησαν στη συζήτηση- ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Χ. Παπαβασιλείου, ο δημοτικός σύμβουλος Θ. Κρητικός και ο επικεφαλής της παράταξης “Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου” Κ. Κουριδάκης. Τα πυρά τους συγκέντρωσαν και οι βουλευτές της περιοχής, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, λόγω διαρρεόμενης κυβερνητικής υπόσχεσης για πιθανή επίλυση του προβλήματος με επόμενο νομοσχέδιο, που μάλλον ως υπεκφυγή φαντάζει αφού, “μια τέτοια υπόσχεση μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει είτε με αλλαγή προσώπου είτε με αλλαγή κυβέρνησης”. Και βέβαια η κατάσταση αναμένεται να επιβαρυνθεί δραματικά από την επικείμενη ανάρτηση των δασικών χαρτών, αφού- όπως επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος- χωρίς τακτοποίηση του θέματος των ορίων, οι οικισμοί του Διονύσου θα βρεθούν κυριολεκτικά έρμαια των δασαρχών.

Σύμφωνα με τον κ Φωτάκη, τα επίμαχα άρθρα του Νομοσχεδίου παραπέμπουν σε αντίστοιχα άρθρα της Πολεοδομικής Νομοθεσίας που αφορούν σε οικισμούς προ του 1923 με πληθυσμό κάτω των 2000, για να αντλήσουν από εκεί τα κριτήρια για τους οικισμούς που στερούνται οριοθέτησης. Όμως τα κριτήρια είναι τέτοια, που στην ουσία διαιωνίζουν τα προβλήματα που αφορούν το Δήμο Διονύσου.

Ειδικότερα, το Νομοσχέδιο προβλέπει οριοθέτηση για τους οικισμούς προ του 1923, με βάση απογραφικά κ.λπ. στοιχεία. Σύμφωνα όμως με τα παραπάνω κριτήρια,  οι περιοχές που ρυθμίζονται και οριοθετούνται δεν πρέπει να είναι εντός ορίων Προεδρικών Διαταγμάτων Προστασίας (σ. σ. και όπως είναι γνωστό, στο Δήμο Διονύσου εφαρμογή έχουν τέσσερα τέτοια Διατάγματα- του Πεντελικού, της Πάρνηθας, του Κηφισού και της Λίμνης Μαραθώνα, άρα αμέσως τίθεται ένα μεγάλο ζήτημα για το Πευκόφυτο και την περιοχή Σπάτα- Παλαιοσταμάτα, υπογράμμισε ο κ. Φωτάκης), καθώς και να μην είναι δασικές. Συνεπώς, με την άμεση ανάρτηση των δασικών χαρτών, οι δασάρχες θα κληθούν να τοποθετηθούν με τα δικά τους κριτήρια (αεροφωτογραφίες του 1945 κ.λπ.) ωσάν οι επίμαχες περιοχές  να ήσαν εκτός Σχεδίου. Και τότε βέβαια τα προβλήματα θα είναι τεράστια για τον Άγ. Στέφανο, την Άνοιξη και τη Ραπεντώσα. «Με λίγα λόγια επιστρέφουμε στο αρχικό αδιέξοδο: Ιδιοκτησίες 2 ή περισσότερων ταχυτήτων, ρυθμίσεις για όσους πρόλαβαν να χτίσουν- οι άλλοι πάνε στα Τάρταρα, τα βάρη των πολεοδομήσεων για την εξασφάλιση κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων θα πέσουν στις ιδιοκτησίες που θα χαρακτηριστούν δασικές, είτε μεμονωμένα οικόπεδα είτε ευρύτερες εκτάσεις, και όχι κατ’ αναλογία σε όλες τις ιδιοκτησίες, όπως είναι το δίκαιο. Τελικά, θα έχουμε τραγική οπισθοχώρηση στα ζητήματα των περιοχών μας».

Με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, η Δημοτική Αρχή ήρθε σε επαφή με όλο το πολιτικό σύστημα, ενώ παράλληλα επεξεργάστηκε συγκεκριμένες απόψεις, με επιχειρήματα επί των άρθρων και επανέφερε τις τροπολογίες που είχε προτείνει και σε παλαιότερες συναντήσεις. Ειδικά απευθύνθηκε στους 10 βουλευτές της Ανατολικής Αττικής, θέτοντάς τους μπροστά στις ευθύνες τους, με βασικό αίτημα, που κρίνεται εκ των ων ουκ άνευ, στο οποίο και επέμεινε ιδιαιτέρως ο Αντιδήμαρχος, να αναβληθεί η επικείμενη ανάρτηση των δασικών χαρτών μέχρι να ρυθμισθούν τα προβλήματα των οικισμών μας. Κι αυτό, διότι, όπως προαναφέρθηκε, ο Διευθυντής Δασών Αν. Αττικής Τ. Καλπαξίδης, επανήλθε με νέο έγγραφό του, με το οποίο ζητεί και πάλι να του ορίσει ο Δήμος τι επιτέλους ισχύει και πώς χαρακτηρίζει τα όρια των οικισμών του με βάση τα χρώματα που ορίζει η Δασική νομοθεσία (πορτοκαλί, κίτρινα ή ίώδη, ανάλογα με το πολεοδομικό καθεστώς τους). Η εξέλιξη αυτή, προϊδεάζει για την επικείμενη ανάρτηση των χαρτών, χωρίς εντωμεταξύ να έχει επιλυθεί το πρόβλημα με τους οικισμούς, το οποίο μάλιστα έτσι παγιώνεται.

Το μόνο που μας μένει είναι να γίνει προσφυγή κατά του νόμου στο ΣτΕ, συμπέρανε ο έτερος Αντιδήμαρχος, Πολεοδομίας Χ. Παπαβασιλείου, που εδώ και καιρό είχε προβλέψει αυτή την αρνητική εξέλιξη: “Καλά είναι τα ευχολόγια αλλά τελικά αυτή η αντιμετώπιση των περιοχών μας από πλευράς κεντρικής εξουσίας είναι απαράδεκτη. Και δεν αξίζει ούτε να συζητάμε με τους πολιτικούς του τόπου μας που υποτίθεται πως μας εκπροσωπούν”, δήλωσε ο κ. Παπαβασιλείου.

Αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος πως δικαιολογημένα ήμουν επιφυλακτικός, ήδη από το καλοκαίρι που κάναμε τις σχετικές συναντήσεις, υπογράμμισε ο Κ. Κουριδάκης από τον Εύπολι: “Η κεντρική Διοίκηση κωφεύει στο πρόβλημά μας, γενναίες αποφάσεις δεν παίρνονται και αφήνουν δυστυχώς το θέμα να διαιωνίζεται. Βέβαια θα μας θυμηθούν προεκλογικά, τα κόμματα εξουσίας. Οπότε θα πρέπει να αναζητήσουμε ριζικές λύσεις για να μπορέσουμε να πολεμήσουμε, με πραγματική ενότητα και με πραγματική επιθετική στάση- όλων των παρατάξεων και όλων των κοινωνικών φορέων, για να δείξουμε πως δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε τους κυβερνώντες ούτε τους βουλευτές”, τόνισε ο κ. Κουριδάκης, βρίσκοντας απολύτως σύμφωνους τους συναδέλφους του.

Τέτοιες ριζικές λύσεις πρότεινε αμέσως μετά ο Θ. Κρητικός, φορτισμένος με την απογοήτευση από τους εκπροσώπους βουλευτές, από την κεντρική Διοίκηση αλλά και από την άκαρπη προσπάθεια τριάντα και παραπάνω χρόνων να λυθούν τα προβλήματα των οικισμών: “Να πάμε στο ΣτΕ, αλλά να πάμε τώρα και στη Βουλή, στο Υπουργείο, παντού, όλοι μαζί, και ό, τι ήθελε προκύψει. Η απαξίωση από πλευράς Υπουργείου είναι υποτιμητική και προσβλητική, σε σημείο κοροϊδίας και εξαπάτησης. Είναι προσβλητικό να μιλάνε αυτοί για οικισμούς που υπάρχουν εδώ και 200 χρόνια, που έδωσαν νεκρούς σε πολέμους της χώρας, και να μας πηγαίνουν από αναβολή σε αναβολή. Είναι δικαίωμα των πολιτών να ζήσουν στη χώρα όπου γεννήθηκαν. Το νομοσχέδιο είναι ταφόπλακα για μας, οπότε καλύτερα να φύγουμε από εδώ, να πάμε αλλού να μείνουμε! Έστω και την ύστατη στιγμή πριν ψηφισθεί το νομοσχέδιο, να αναγκάσουμε τους βουλευτές να πατήσουν στα πόδια τους και να αντιδράσουν. Προτείνω λοιπόν τώρα συντονισμένη αντίδραση από όλο το Δημοτικό Συμβούλιο με επικεφαλής το Δήμαρχο, και ένα έγγραφο- καταπέλτη προς τους βουλευτές για να αναλάβουν τις ευθύνες τους”.

Από δω και πέρα: Η εβδομάδα που διανύουμε είναι μάλλον περίοδος αναμονής μέχρι την τελική ψήφιση του Νομοσχεδίου. Από την επόμενη εβδομάδα, λοιπόν, με απαρέγκλιτο στόχο την οριοθέτηση των οικισμών, ξεκινά η προσπάθεια αναθεώρησης και αλλαγής στρατηγικής και τακτικής του Δήμου, με τη συνδρομή ειδικών νομικών, και με το μυαλό στη δικαστική προσβολή του νέου, πλέον νόμου, ενώπιον του ΣτΕ, με μεγάλες πιθανότητες ευνοϊκής εξέλιξης, μια που εν προκειμένω μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί στους λόγους δημοσίου συμφέροντος: Όπως είναι γνωστό, “η τελμάτωση στην πολεοδομική ανάπτυξη του Δήμου σημαίνει, πρώτο μεταξύ πολλών, πως χιλιάδες κάτοικοι κινδυνεύουν να καταστραφούν. Ήδη, εξαιτίας της εκκρεμότητας με την οριοθέτηση των οικισμών, έχουν καταρρεύσει δυο πολύ μεγάλες πολεοδομικές μελέτες στον Άγ. Στέφανο και στην Άνοιξη, όπου επιπλέον ο Δήμος υποχρεώθηκε να επιστρέψει 800.000 ευρώ. Και αν αυτό δεν φτάνει, υπενθυμίζεται πως εκατοντάδες από αυτούς τους κατοίκους μένουν σε δρόμους δύσκολα προσβάσιμους, επεσήμανε ο κ. Φωτάκης, παραπέμποντας στην περίπτωση στο Μάτι, όπου η Πολιτεία έλυσε το πολεοδομικό αδιέξοδο, δυστυχώς μετά την εκατόμβη των νεκρών, γεγονός που απ΄ ό,τι προκύπτει δεν φάνηκε να λαμβάνουν υπόψη υπουργοί και βουλευτές μέχρι τώρα. «Εκτίμησή μου είναι πως μια ενδεχόμενη προσφυγή στο ΣτΕ, με επίκληση του δημοσίου συμφέροντος, είναι πολύ δύσκολο να αγνοηθεί από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο», ολοκλήρωσε τη συζήτηση ο Αντιδήμαρχος.