logo


Με το ποσόν των 70.000 ευρώ θα επιχορηγηθεί εκτάκτως η καθεμία από τις δυο Σχολικές Επιτροπές του Δήμου Διονύσου, σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη εκτός Ημερησίας Διατάξεως στην πρόσφατη (Τρίτη 17 Δεκεμβρίου) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι έκτακτες αυτές επιχορηγήσεις περιέχονταν στην 4η αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του 2019, που επίσης ήρθε προς συζήτηση εκτός Ημερησίας Διατάξεως, ώστε να καλυφθούν νέες ανάγκες του Δήμου που δεν είχαν προβλεφθεί κατά τη σύνταξη του Προϋπολογισμού ή άλλες, για τις οποίες οι αρχικές εγγεγραμμένες πιστώσεις δεν επαρκούσαν, σύμφωνα με την εισήγηση του Αντιδημάρχου Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Γ. Τσουδερού.

Αντιδράσεις εντούτοις υπήρξαν από τη μείζονα μειοψηφία και τον επικεφαλής της Δ. Ζαμάνη, για την εκτός Ημερησίας Διατάξεως που ακολουθήθηκε για την 4η αυτή αναμόρφωση του Προϋπολογισμού, τόσο στην Οικονομική Επιτροπή λίγες ώρες νωρίτερα, όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν μάλιστα η προηγούμενη, τρίτη, αναμόρφωση είχε εγκριθεί μόλις ένα μήνα νωρίτερα. Όπως ο ίδιος τόνισε, έχει ήδη δοθεί ακόμη μια πίστωση στις Σχολικές Επιτροπές, συνεπώς οξύ πρόβλημα δεν υπάρχει. Ο κ. Ζαμάνης, τέλος, διατύπωσε ρητά την πρόθεσή του να αποκρούσει αυτές τις πρακτικές χρησιμοποιώντας το όπλο που διαθέτουν οι μειοψηφίες, δηλαδή να μην παρίστανται και να μη δίνουν απαρτία στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου “και λυπάμαι που το λέω από μικροφώνου”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Εύπολις από την πλευρά του με τον Κ. Κουριδάκη σημείωσε πως θα υπερψηφίσει μεν την αναμόρφωση και τις σχολικές επιχορηγήσεις, για τελευταία όμως φορά, εφόσον συνεχιστεί η πρακτική να έρχονται τέτοια θέματα εκτός Ημερησίας Διατάξεως και χωρίς επαρκή τεκμηρίωση, όπως συμπλήρωσε ο Σπ. Γιαννουλάτο από την ίδια παράταξη, ζητώντας επίσης πλήρη οικονομικό απολογισμό από τις Σχολικές Επιτροπές για τις οποίες “τα λεφτά από το κράτος επαρκούν”.

Ναι στις επιχορηγήσεις, όχι όμως στην έκτακτη αναμόρφωση του Προϋπολογισμού, για την οποία ζήτησε να αποσυρθεί και να επανέλθει κανονικά και εντός Ημερησίας Διατάξεως, ώστε το Δημοτικό Συμβούλιο να έχει το χρόνο να ενημερωθεί, δήλωσε ο Π. Πανάγος από τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Στη συζήτηση παρενέβη ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Στ. Μιχιώτης που επιβεβαίωσε τη δεινή οικονομική κατάσταση των Σχολικών Επιτροπών, προσθέτοντας πως ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο των οικονομικών υποχρεώσεών τους.

Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης υπογράμμισε πως η αναμόρφωση του Προϋπολογισμού γίνεται αφενός για την ενίσχυση των δυο Σχολικών Επιτροπών και αφετέρου για λογιστικές τακτοποιήσεις. Ο κ. Καλαφατέλης υπενθύμισε μάλιστα πως αιτία της οικονομικής δυσπραγίας των Επιτροπών είναι η απραξία της απελθούσας Διοίκησης, μετά από την απόφαση του Επιτρόπου τον περασμένο Ιούλιο που έκρινε τις καθιερωμένες δημοτικές σχολικές επιχορηγήσεις μη σύννομες, με αποτέλεσμα οι Σχολικές Επιτροπές να στερηθούν συνολικά των 250.000 ευρώ που δίνονταν από το Δήμο ετησίως επί 9 χρόνια.

Την αιτίαση αυτή απέκρουσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, επιμένοντας πως από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε η νέα Διοίκηση για την εξέλιξη εκείνη, εντούτοις άφησε να περάσει ένα τρίμηνο χωρίς να προβεί σε καμιά ενέργεια, παραγνωρίζοντας εντούτοις, όπως αντέκρουσε ο κ. Καλαφατέλης, το γεγονός πως για να γίνει μια αναμόρφωση του Προϋπολογισμού, πρέπει προηγουμένως να έχει εγκριθεί η προηγούμενη, κάτι που καθυστέρησε εν προκειμένω.