logo


Με 4 ψήφους υπέρ, και 3 παρών, ψηφίστηκε ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, σε μια διαδικασία που διήρκεσε μετά βίας 9 λεπτά(!), ο Προϋπολογισμός του Δήμου Διονύσου για το 2020, ισοσκελισμένος στα 66,5 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Όπως, όμως, ανέφερε ο Δήμαρχος Διονύσου και Πρόεδρος της Επιτροπής Γ. Καλαφατέλης, το πραγματικό ποσόν που καλείται να διαχειριστεί ο Δήμος ανέρχεται στα 11 εκατομμύρια ευρώ περίπου, με τα 3-5 από αυτά να προορίζονται για παραγωγή έργου. Άλλα 10,2 εκατομμύρια προβλέπονται για τη μισθοδοσία του προσωπικού των 364 ατόμων, που αντιστοιχούν στο 15% επί του Προϋπολογισμού, αλλά στο 37% επί του πραγματικού Προϋπολογισμού. “Επομένως πρέπει να στραφούμε στην ανάπτυξη και τη διεύρυνση του Δήμου μέσω χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και στην εξωστρέφεια κάθε μορφής, είτε ανακύκλωση, είτε περιβάλλον, είτε ενέργεια, είτε τεχνολογία LED, με άλλα λόγια στην κυκλική οικονομία”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Την απορία του επειδή προηγήθηκε η συζήτηση του Προϋπολογισμού, αντί να προταχθεί, ως είθισται, αυτή για το Τεχνικό Πρόγραμμα, “κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στον καλλικρατικό Δήμο Διονύσου” εξέφρασε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δ. Ζαμάνης, διερωτώμενος αν έχει αλλάξει κάτι στη σχετική νομοθεσία αλλά και αν αυτό το- άγνωστο ακόμη- Τεχνικό Πρόγραμμα περιέχεται στον Προϋπολογισμό.

Απαντώντας στο συνάδελφό του ο κ. Καλαφατέλης, τον διαβεβαίωσε πως τόσο το Τεχνικό Πρόγραμμα όσο και ο Προϋπολογισμός έχουν περάσει από την έγκριση της Εκτελεστικής Επιτροπής (σ.σ. η οποία αποτελείται από το Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους) και θα έρθει κανονικά, πρώτα αυτό, για έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο, περιέχεται δε στον Προϋπολογισμό στον οικείο κωδικό, με πρόβλεψη περίπου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως περιέχεται και κονδύλι 173.600 ευρώ, στον κωδικό Γενικές Υπηρεσίες, με τίτλο “∆απάνες βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών, αυξάνοντας το βαθμό εξυπηρέτησης των πολιτών μέσω των αποκεντρωμένων ∆ημοτικών Ενοτήτων”, που προβλέπεται ως τοπικός προϋπολογισμός για το σύνολο των των 7 Κοινοτήτων, επιμεριζόμενο ανάλογα με τις ανάγκες τους, συμπλήρωσε αμέσως μετά ο Δήμαρχος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου.

Ο Προϋπολογισμός του Δήμου για το 2020 ψηφίσθηκε ομόφωνα με θετική ψήφο από τα 4 παρόντα μέλη της Διοίκησης, ενώ “παρών” δήλωσαν ο κ. Ζαμάνης και ο Π. Τσούκας από τη μείζονα μειοψηφία, καθώς και ο Δ. Αλεξανδρής από την παράταξη “Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου”, επιφυλασσόμενοι να τοποθετηθούν λεπτομερώς όταν το θέμα έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο (σ.σ. Υπενθυμίζεται εδώ πως για την ψήφιση ενός θέματος στα συλλογικά όργανα των Δήμων λαμβάνονται πλέον, και μετά από την εφαρμογή του Κλεισθένη, υπόψη μόνον οι θετικές και οι αρνητικές ψήφοι, ενώ δεν συνοπολογίζονται καθόλου η άρνηση ψήφου και οι λευκές ψήφοι).

Αξίζει να σημειωθεί πως το σχέδιο του Προϋπολογισμού, που ψηφίσθηκε προχθές από την Οικονομική Επιτροπή, θα σταλεί για έλεγχο στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας, θα επιστρέψει με τυχόν παρατηρήσεις, θα ξαναπεράσει από την Οικονομική Επιτροπή και εντέλει θα έρθει προς συζήτηση και ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο.