logo


«Στόχος είναι ο Δήμος να οργανωθεί με τέτοιο τρόπο που για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων να μην απαιτείται η παρέμβαση των αιρετών, που δεν είναι αυτός ο ρόλος τους και που μπορεί να δημιουργεί και την αίσθηση της μεροληπτικής αντιμετώπισης. Δυστυχώς δεν είμαστε στο σημείο αυτό. Για προβλήματα που πρέπει να λυθούν άμεσα, ο τρόπος επίλυσης δεν είναι προγραμματισμένος. Έτσι, πράγματι βρεθήκαμε στη θέση να προχωρήσουμε σε απευθείας αναθέσεις, που όμως συνεχώς θα δείτε να μειώνονται».

Αυτή την απάντηση είχε δώσει ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης πριν από 4 χρόνια, το Δεκέμβριο του 2014, τέσσερις μήνες αφότου είχε ξεκινήσει η θητεία του, σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που είχε παραχωρήσει στην Οδό Διονύσου, ερωτώμενος για τις απευθείας αναθέσεις που ως αντιπολίτευση στηλίτευε αλλά ως Δημοτική Αρχή συνέχιζε να πραγματοποιεί.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, μια πρώτη έρευνα στις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου μάλλον σοκάρει- και αποδεικνύει πως η απερχόμενη Διοίκηση του Δήμου δεν μπόρεσε να κάνει τη διαφορά ούτε στον τομέα αυτόν. Η έρευνα αφορά στην καταγραφή όλων των αποφάσεων για απευθείας αναθέσεις υπηρεσιών και προμηθειών για το 2018, με την υπενθύμιση πως σε αυτού του είδους τις αναθέσεις προχωρούν οι φορείς για την αντιμετώπιση έκτακτων και επειγουσών αναγκών. Τα ποσά που καταγράφονται παρακάτω συμπεριλαμβάνουν και τον ΦΠΑ, που συνήθως ανέρχεται στο 24% της εκάστοτε δαπάνης.

Πιο συγκεκριμένα, το 2018, εν αντιθέσει με το 2017, ήταν πλούσιο σε συνεδριάσεις: Η Οικονομική Επιτροπή συνεδρίασε 42 φορές και το Δημοτικό Συμβούλιο 28. Το ποσόν που διατέθηκε για τις απευθείας αναθέσεις είναι αστρονομικό και ξεπερνάει το 1,4 εκατομμύριο ευρώ! Πράγμα που σημαίνει πως για πολλές υπηρεσίες και προμήθειες, η απερχόμενη Δημοτική Αρχή δεν προέβη σε κανέναν απολύτως προγραμματισμό. Και πως, αντίθετα με όσα υποσχόταν ο κ. Ζαμάνης το 2014, για προβλήματα που πρέπει να λυθούν άμεσα, ο προγραμματισμένος τρόπος επίλυσης εξακολουθεί να είναι το ζητούμενο.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι 3 απευθείας αναθέσεις για την προμήθεια πλαστικών καθισμάτων στη διάρκεια των εκδηλώσεων για τα ΔΙΟΝΥΣΙΑ, συνολικού ύψους 13.000 ευρώ, η συναυλία με την Πρωτοψάλτη που στοίχισε 24.000 ευρώ, ο εξωραϊσμός του περιπτέρου στην πλατεία Σταμάτας δαπάνης 20.000 ευρώ, ενώ οι δαπάνες για τη συντήρηση και την επισκευή οχημάτων με απευθείας αναθέσεις, ξεπερνούν τις 170.000 ευρώ! Ειδικά για το τελευταίο, η Υπηρεσία διαφωνώντας για τον τρόπο ανάθεσης των επισκευών, δεν υπογράφει τα σχετικά εντάλματα πληρωμής, οπότε τα συνεργεία καταφεύγουν στη δικαστική διεκδίκηση των αμοιβών τους, το δικαστήριο τους δικαιώνει και εν συνεχεία η Οικονομική Επιτροπή εγκρίνει την πληρωμή τους.

Ακόμη πιο χαρακτηριστικές είναι οι απευθείας αναθέσεις που αφορούν σε γνωστές εκ των προτέρων περιστάσεις, όπως είναι οι εκδηλώσεις για τις εθνικές επετείους, όπου για παράδειγμα πέρυσι δόθηκαν 5500 ευρώ για τις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου. Το σύνολο, μάλιστα της δαπάνης για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στα ΔΙΟΝΥΣΙΑ και των Χριστουγέννων ανέρχεται σε πάνω από 140.000 ευρώ.

Η παραπάνω έλλειψη προγραμματισμού, που δείχνει πως τα πάντα αντιμετωπίζονται εκ των ενόντων και δυστυχώς εκ των υστέρων, είχε φέτος και μια ακόμη σοβαρότατη συνέπεια: Μετά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι τον περασμένο Ιούλιο, ο Δήμος Διονύσου, που εντωμεταξύ είχε εκδώσει ανακοίνωση περί μη αποκομιδής των κηπαίων για το δίμηνο 1/7-31/8, μη μπορώντας να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή του να μαζέψει τον όγκο των κηπαίων που αποτελούσαν δυνητική πυριτιδαποθήκη, ανέθεσε εσπευσμένα την αποκομιδή τους σε εργολάβους για το ποσόν των 120.000 ευρώ περίπου. Όταν χρειάστηκε και πάλι τη βοήθειά τους, στη χιονόπτωση του Ιανουαρίου, δεν προσήλθε κανείς γιατί δεν είχαν πληρωθεί για τη δουλειά τού Ιουλίου. Και αυτό δεν είναι απλή πληροφορία. Είναι η δημόσια παραδοχή της Αντιδημάρχου Πολεοδομίας και Πολιτικής Προστασίας Π. Ταουξή, όταν πριν από ένα μήνα κλήθηκε στο Τοπικό Συμβούλιο Διονύσου για να διευκρινίσει γιατί επί ημέρες μετά την κακοκαιρία οι περισσότερες γειτονιές και στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου και σε όλη την πόλη ήταν ακόμη αποκλεισμένες, μια που οι δρόμοι θύμιζαν- επικίνδυνα- παγοδρόμια.