logo


Περιορισμένη ορατότητα, κίνδυνοι από σταθερές παρεμβάσεις, κατάληψη του συνόλου σχεδόν του πεζοδρομίου, διαμαρτυρίες κατοίκων και διερχόμενων οδηγών- όλα τα παραπάνω σωρευτικά οδήγησαν τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Δροσιάς Χ. Ποτίδη να φέρει το θέμα του περίπτερου στην κεντρική πλατεία της περιοχής στην πρόσφατη (27/9) συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Ποτίδη, “Το περίπτερο με όλα τα γύρω του αντικείμενα, ψυγεία, καταψύκτες, προθήκες με προϊόντα (σταντ), τέντες κ.λπ., καταλαμβάνει μεγάλο μέρος, αν όχι όλο το πλάτος του ήδη μικρού πεζοδρομίου, με αποτέλεσμα οι πεζοί να μην έχουν χώρο να περπατήσουν, αναγκάζοντάς τους να κατέβουν στο οδόστρωμα της Λεωφόρου με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας. Οι τέντες του περιπτέρου που είναι πιασμένες με κρίκους και σκοινιά στην άκρη του πεζοδρομίου, δημιουργούν επίσης μεγάλο εμπόδιο, τόσο για τους πεζούς που δεν μπορούν να τις προσπεράσουν και πολλές φορές μπλέκουν στα πόδια τους εκεί, πέφτουν και τραυματίζονται, όσο και για τους διερχόμενους οδηγούς που δεν έχουν ορατότητα στα φανάρια ρύθμισης της κυκλοφορίας”.

Το συγκεκριμένο περίπτερο, λειτουργεί με αδειοδότηση αναπήρου “από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας” είπαν όλοι οι τοπικοί σύμβουλοι, με συνεχείς ανανεώσεις της άδειας από τον πρώτο δικαιούχο μέχρι και σήμερα. Εντούτοις στη χθεσινή συνεδρίαση, παρά τις ερωτήσεις τόσο του Π. Συμεωνίδη από τη Διοίκηση όσο και της Ρ. Ιατρίδου από την Ενωτική Πρωτοβουλία, δεν έγινε σαφές με ποιο καθεστώς έγινε η αδειοδότηση αλλά και η συνεχής ανανέωσή της, κάτι που θα πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς, ενώ όλοι συμφώνησαν πως το περίπτερο και πρέπει να αλλάξει θέση- με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από γνώμη της Δημοτικής Κοινότητας και εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής- αλλά και να λειτουργεί πλέον σύμφωνα με τις προδιαγραφές του νέου Κανονισμού περί κατάληψης Κοινοχρήστων Χώρων του Δήμου Διονύσου.

Υπενθυμίζεται πάντως εδώ πως τον περασμένο Ιούλιο σε συνεδρίασή της (11/7) η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής είχε συζητήσει το θέμα των περιπτέρων της πόλης- ανάμεσά τους και πρώτο πρώτο αυτό της πλατείας Εθν. Αντίστασης- με βάση εγκύκλιο του ΥΠΕΣ από το 2014, που ζητούσε “να καθοριστεί ο αριθμός των περιπτέρων (30% επί του συνόλου των περιπτέρων του ∆ήμου μας) τα οποία θα δοθούν στις κατηγορίες του άρθρου 76 παρ.4 του Ν.4257/2014 (ΑμεΑ, πολύτεκνοι, πολεμιστές στην Κύπρο) και ποια θα τα εκμεταλλεύεται ο ∆ήμος (70% επί του συνόλου των περιπτέρων του ∆ήμου μας) καθώς και η θέση αυτών, η οποία θέση θα πρέπει να είναι σύμφωνη με την ισχύουσα νομοθεσία και τον Ενιαίο Κανονισμό Κατάληψης Κοινοχρήστων Χώρων ∆ήμου ∆ιονύσου”.

Το θέμα εν συνεχεία είχε έρθει και στο Δημοτικό Συμβούλιο, λίγες ημέρες αργότερα, όπου κατά πλειοψηφία είχε εγκριθεί η εκμίσθωση των δημοτικών περιπτέρων και η λειτουργία τους, σύμφωνα πάντα με το σχετικό Κανονισμό.