logo


Χθες Τρίτη 21 Νοεμβρίου στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Διονύσου συζητήθηκε, με εισήγηση του Δημάρχου Δ. Ζαμάνη, η πρόταση περί υποβολής μήνυσης και αγωγής εναντίον της Οδού Διονύσου και της εκδότριας Μαρίας Χαζάπη για συκοφαντική δυσφήμιση του Δήμου, και μάλιστα με δημοτικό χρήμα. Για την αγωγή ο κ. Ζαμάνης στην εισήγησή του ζητούσε ως αποζημίωση το ποσόν των 400.000 ευρώ. Στην ίδια εισήγηση ο δικηγόρος του Δήμου προέτρεπε τα μέλη της Επιτροπής, πριν προχωρήσουν σε δικαστική διαμάχη, να τεκμηριώσουν πολύ καλά την πρόκληση βλάβης στο Νομικό Πρόσωπο του Δήμου εξαιτίας συγκεκριμένων δημοσιευμάτων της εφημερίδας.

Πώς φτάσαμε όμως μέχρι εδώ- ο Δήμαρχος προσωπικά, να κινεί δικαστική διαδικασία εναντίον ενός τοπικού Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης, ζητώντας μάλιστα εξοντωτικές ποινές;

-Στις 28 Αυγούστου 2017 η Οδός Διονύσου δημοσίευσε άρθρο στη στήλη Η άποψή μας με τίτλο Η Δημοτική Αρχή και τα αυγά του φιδιού (εδώ……). Εκεί περιγράφαμε αναλυτικά την αδυναμία της Διοίκησης του Δήμου να στήσει επίσημους, δημοτικούς, επικοινωνιακούς διαύλους για τη γνωστοποίηση του έργου της, με αποτέλεσμα να στραφεί σε άλλους, ανώνυμους, δρόμους. Επισημαίναμε μάλιστα πως ένας από αυτούς τους ανώνυμους δρόμους χρησιμοποιούσε επί μήνες τον επίσημο λογότυπο του Δήμου ανενόχλητος.

-Δυο ημέρες αργότερα, στις 30/8, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Σπ. Γιαννουλάτος κατέθετε έγγραφη αναφορά στο Δήμο σχετικά με τη χρήση αυτού του λογότυπου, ο οποίος ελάχιστη ώρα αργότερα αντικαταστάθηκε. Το γεγονός περιγράφηκε σε νέο άρθρο της Οδού Διονύσου με τίτλο Για όποιον ακόμη αμφιβάλλει για τις αθλιότητες…. (εδώ…). Σημειώναμε στο εν λόγω άρθρο μια σειρά ανεξήγητων παραλείψεων εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου, που οδηγούσαν στο αβίαστο συμπέρασμα πως η λειτουργία του blog μόνο αθώα δεν ήταν.

-Την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι ήλθε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μας επιστολή του Δημάρχου, που εστάλη από το γραφείο του:

Η απάντηση της Οδού Διονύσου κατατέθηκε και πρωτοκολλήθηκε στο Δήμο μερικές ημέρες αργότερα, στις 8 Σεπτεμβρίου. Το περιεχόμενό της είναι το παρακάτω:

 

Στην παραπάνω απάντησή μας αναφέρουμε ονομαστικά δυο δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας που αν και γνώριζαν την παράνομη χρήση του λογότυπου του Δήμου από το ανώνυμο blog, έσπευδαν να επικροτήσουν ή και να διαδώσουν τις εμπρηστικές κατά περίπτωση απόψεις του:

Μαζί με την πρωτοκόλληση της επιστολής ζητήσαμε και το “εν είδει εξωδίκου” που η Δημοτική Αρχή, μέσω του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Γ. Πετρουλάκη, έστειλε στους ανώνυμους διαχειριστές του επίμαχου blog. Το “εν είδει” είναι μια κακή φωτογραφία οθόνης, όπου αχνοφαίνεται το μήνυμα των 51 λέξεων, και που προωθήθηκε για πρωτοκόλληση από το κινητό του Γενικού Γραμματέα:

Την Παρασκευή 17/11 δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου η πρόσκληση για τη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Κανένα όμως από τα κρίσιμα στοιχεία και τα συνημμένα έγγραφα της εισήγησης Δημάρχου δεν είχε επίσης αναρτηθεί, ώστε να μπορούν να λάβουν γνώση όλοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες. Ούτε η επιστολή του κ. Ζαμάνη, ούτε η απάντηση της εφημερίδας, ούτε το έγγραφο του δικηγόρου του Δήμου, ούτε το «εν είδει εξωδίκου». Κι αυτό για μια υπόθεση που κατά το Δήμαρχο θα απέδιδε μονομιάς και πανηγυρικά στο Δήμο 400.000 ευρώ. Για να μην αναφερθούμε στην αναγκαία εν προκειμένω διαφάνεια για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Στην ίδια αυτή συνεδρίαση της Τρίτης, παρίσταντο εκπρόσωποι από όλες ανεξαιρέτως τις παρατάξεις της μειοψηφίας. Όχι στηρίζοντας την Οδό Διονύσου. Αλλά το δικαίωμα της ελευθεροτυπίας που πρέπει να ασκείται ελεύθερα από επώνυμους δημοσιογράφους, οι οποίοι με κάθε φράση που γράφουν, γνωρίζουν ότι βάζουν το κεφάλι τους στη γκιλοτίνα. Ιδιαιτέρως αν αυτά που γράφουν δεν είναι αρεστά στην κάθε εξουσία.

Θα αποφύγω σκόπιμα κάθε περαιτέρω σχόλιο. Και θα αφήσω τους αναγνώστες να κρίνουν αν, πού και κατά πόσο ό, τι έγραψα, συκοφαντεί ή βλάπτει καθ’οιονδήποτε τρόπο το Δήμο, την πόλη μου, ώστε ο Δήμαρχος εξ ονόματός του να καταφύγει στα δικαστήρια εναντίον μου.