logo


Η Β. Ρηγοπούλου ήταν η τρίτη κατά σειρά Αντιδήμαρχος που ανεξαρτητοποιήθηκε προσφάτως από τις γραμμές της Διοίκησης, μετά από δυόμιση χρόνια θητείας στην Αντιδημαρχία των Διοικητικών Υπηρεσιών και Ανθρώπινου Δυναμικού του Δήμου Διονύσου. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Οδό Διονύσου καταγράφει το χρονικό και την αλληλουχία των γεγονότων που την οδήγησαν στην αποχώρησή της, καταθέτει σύντομο απολογισμό του έργου της, ενώ ρητά τονίζει πως για το υπόλοιπο της θητείας δεν πρόκειται να ασκεί στείρα αντιπολίτευση, παρά θα ψηφίζει όπως μέχρι σήμερα, κατά συνείδηση:

Οδός Διονύσου: Είχατε κρατήσει ένα πολύ χαμηλό προφίλ, τόσο μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στη διάρκεια της θητείας σας. Οι λόγοι που σας οδήγησαν στην απόφαση να ανεξαρτητοποιηθείτε ξεκινούν από παλιότερα ή προέκυψαν το τελευταίο διάστημα;
Βάνα Ρηγοπούλου: Είναι γεγονός ότι και πιο παλιά πολλές φορές δε συμφωνούσα με ορισμένες αποφάσεις. Προσπάθησα λοιπόν, πάντα μετά από κουβέντα που έκανα με τον Δήμαρχο ή με διάλογο στη δημοτική ομάδα, να μεταφέρω τις απόψεις μου και τις διαφωνίες μου. Αν πάλι δεν μπορείς να αλλάξεις κάτι, προχωράς από μόνος σου σε κάποιες ενέργειες. Θα πρέπει να σας πω πως είμαι πολύ υπομονετικός άνθρωπος και δεν θα έφτανα σ’ αυτή την ενέργεια αν δεν ένιωθα πως είμαι ανεπιθύμητη. Οι λόγοι λοιπόν για να φύγω ήρθαν πρόσφατα και κυρίως με τις δημαιρεσίες.

Ο.Δ. Ας μιλήσουμε λοιπόν για τις Δημαιρεσίες και την πρώτη Κυριακή.
Β.Ν.: Το τι έγινε τότε, είναι λίγο έως πολύ γνωστό. Συνάντηση της δημοτικής ομάδας στον πρώτο όροφο του Πολιτιστικού και μια συμπεριφορά του Δημάρχου που τη θεώρησα ξένη για το Διονύση Ζαμάνη που ήξερα. Πραγματικά δεν πίστευα αυτά που άκουγα. Τον γνωρίζω πολλά χρόνια και έχουμε υπάρξει και συνάδελφοι στο Δήμο Δροσιάς. Παρακολουθώ την πορεία του όλα αυτά τα χρόνια- αλλά τώρα βλέπω έναν άλλο άνθρωπο, που καμιά σχέση δεν έχει με αυτόν που γνωρίζαμε κάποτε. Και μάλιστα όταν εξερράγη, προσπάθησα να τον σταματήσω λέγοντάς του πως παρεκτρέπεται και θα το μετανιώσει. Βέβαια δεν με άκουσε γιατί ήταν εκτός εαυτού. Και δεν με είχε συνηθίσει να συμπεριφέρεται έτσι. Δεν ξέρω τι τον υποχρέωσε σ’ εκείνη τη συμπεριφορά.

Ο.Δ. Εσείς απουσιάζατε από την πρώτη συνάντηση της δημοτικής ομάδας, όταν ο Δήμαρχος ζήτησε από τους συμβούλους της παράταξής σας να υπογράψουν την περίφημη δήλωση, ότι θα αρνηθούν να αναλάβουν την προεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου μέχρι να έρθει η σειρά της κ. Ζώτου.
Β.Ν.: Ναι, είχα εγκαίρως ενημερώσει το γραφείο Δημάρχου ότι δεν θα μπορούσα να παραστώ στη συνάντηση αυτή, λόγω ιατρικού ραντεβού. Ήταν εξάλλου από τις ελάχιστες φορές που απουσίασα- πάντα ήμουν συνεπής και στη δημοτική ομάδα και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Την επομένη λοιπόν από τη συνάντηση της ομάδας δέχτηκα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα για να υπογράψω την υπεύθυνη δήλωση που ζητούσε ο Δήμαρχος. Κάτι που θεώρησα και θεωρώ φοβερό λάθος- να ζητάει ένας Δήμαρχος από τους δημοτικούς του συμβούλους ή τους Αντιδημάρχους του να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση και σε αντίθετη περίπτωση να απειλεί με διαγραφή.

Ο.Δ. Ασχολείστε με τα κοινά στην περιοχή από το 2002. Το είχατε ξανασυναντήσει αυτό;
Β.Ν.: Όχι, ποτέ. Δεν έχω βάλει ποτέ την υπογραφή μου σε τέτοια υπεύθυνη δήλωση. Γνωρίζω πολύ καλά τον Κώδικα- όπως όφειλα και εκ της θέσης μου- και πουθενά δεν αναφέρει την υποχρέωση ενός δημοτικού συμβούλου να υπογράψει τέτοια δήλωση πριν από τις Δημαιρεσίες. Αυτό άλλωστε αποδείχθηκε λίγες ημέρες αργότερα: Όταν κλήθηκα στη δημοτική ομάδα για να δώσω εξηγήσεις για τη στάση μου, ο Δήμαρχος έδωσε πίσω τις υπεύθυνες δηλώσεις λέγοντας πως δεν έχουν καμιά βαρύτητα και ισχύ. Αν είχαν εξελιχθεί οι Δημαιρεσίες ομαλά και φτάναμε στην αποδοχή ή όχι της Προεδρίας, θα είχα αρνηθεί και θα είχα υπογράψει επιτόπου δήλωση- αλλά μόνο για να διευκολύνω τις Υπηρεσίες του Δήμου. Η Προεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου εξάλλου δεν με ενδιέφερε ποτέ, δεν μου ταιριάζει, δεν τη ζήλεψα, δεν τη διεκδίκησα.

Ο.Δ. Και φτάνουμε στη δεύτερη Κυριακή των Δημαιρεσιών και στη συνάντηση της δημοτικής ομάδας που έγινε ακριβώς πριν από την αναβληθείσα τελικά συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Β.Ρ.: Από πριν όμως είχα πληροφορηθεί πως ο Δήμαρχος βολιδοσκοπεί τους συναδέλφους μου σχετικά με τη διαγραφή μου. Έτσι ένιωσα ανεπιθύμητη από το Δήμαρχο που στήριξα. Όμως την τελική μου απόφαση δεν την πήρα ούτε και τότε. Αντιθέτως περίμενα ένα τηλεφώνημα από το Δήμαρχο, πιστεύοντας πως θα επιδίωκε μια συνάντηση μαζί μου, ότι θα καταλάβαινε το λάθος του. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και την Τρίτη 14 Μαρτίου σεβόμενη την ελευθερία του λόγου μου και την αξιοπρέπειά μου, θεώρησα σωστό να προχωρήσω στην ανεξαρτητοποίησή μου.

Ο.Δ. Πολλοί, ξέρετε, υποστηρίζουν πως τόσο εσείς όσο και η συνάδελφός σας η Αντιδήμαρχος Οικονομικών, περιμένατε να τελειώσει η θητεία σας, πήρατε ό, τι πήρατε και τώρα που δεν έχετε να περιμένετε κάτι άλλο από το Δήμο, βρήκατε προφάσεις εν αμαρτίαις για να φύγετε. Σ’ αυτούς τι θα απαντούσατε;
Β.Ρ.: Ναι, το είχα ακούσει κι εγώ. Την Κυριακή λοιπόν που κλήθηκα να δώσω εξηγήσεις για τη στάση μου και θα συζητείτο και η διαγραφή μου, είπα στη δημοτική ομάδα: “Εγώ μπορώ τη Δευτέρα το πρωί να καταθέσω στο λογαριασμό του Δήμου ολόκληρη την αντιμισθία μου για τα δυόμιση αυτά χρόνια. Με μια προϋπόθεση: Ένας ακόμη έμμισθος συνάδελφος σε αντίστοιχη θέση ευθύνης να κάνει το ίδιο”. Ακούστε. Στο Δήμο Δροσιάς έχω δουλέψει άπειρες ώρες εθελοντικά ως Πρόεδρος του Πολιτιστικού Πνευματικού Κέντρου και παλαιότερα στην κοινοτική βιβλιοθήκη της τότε Κοινότητας Διονύσου αποδεικνύοντας ότι για εμένα δεν ήταν το ζητούμενο η χρηματική ανταμοιβή. Συνεπώς επιμένω: Μπορώ να επιστρέψω όλα τα χρήματα, αρκεί και άλλος ένας συνάδελφος να κάνει το ίδιο. Ουδείς στάθηκε σε αυτό, αντιθέτως είπαν πως αυτό δεν τους αφορά.

Ο.Δ. Τα δυόμιση χρόνια της θητείας σας πώς κύλησαν;
Β.Ρ.: Είναι αλήθεια πως η Αντιδημαρχία Διοίκησης και Ανθρώπινου Δυναμικού δεν κάνει έργο που να φαίνεται- παρόλο που το αξίωμα απαιτεί καθημερινή αυτοπρόσωπη παρουσία. Να σας πω πως έχω υπογράψει 8377 πιστοποιητικά, κάθε είδους. Που σημαίνει κάθε μέρα να είσαι εκεί, γιατί στο δημότη δεν μπορείς να στερείς το πιστοποιητικό που του χρειάζεται και μάλιστα με συγκεκριμένες προθεσμίες. Όταν ανέλαβα, ολοκλήρωσα τη διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων διευθύνσεων στο δήμο. Επίσης, ολοκλήρωσα τη διαδικασία επανακατάταξης του προσωπικού στη νέα βαθμολογική και μισθολογική κλίμακα με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Ολοκλήρωσα τη διαδικασία επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου. Επιπρόσθετα, η πρωτοβουλία να καταργηθούν τα ταμεία στις Δημοτικές Κοινότητες βασίστηκε σε δική μου ιδέα, και μάλιστα είχα έρθει και σε αντιπαράθεση τότε με τη συνάδελφο κ. Μαγγίνα. Όμως εγώ είχα την ευθύνη για το προσωπικό. Και επέμεινα πως εφόσον τα Ταμεία δεν έχουν προδιαγραφές ασφαλείας, επ’ ουδενί μπορούσα να θέσω σε κίνδυνο τη ζωή ούτε των υπαλλήλων ούτε των δημοτών. Παρόλο που στην αρχή και ο Δήμαρχος είχε επιφυλάξεις για τις αντιδράσεις και της κ. Μαγγίνα και των τοπικών Προέδρων, εντούτοις και με τους εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής που βρήκαμε σε συνεργασία με τον κ. Κωνστάντιο, τον προϊστάμενο της Ταμειακής Υπηρεσίας, το εγχείρημα αποδείχθηκε σωστό και τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Πραγματοποίησα τη σύναψη 13 συμφωνητικών παροχής Κοινωφελούς Εργασίας σε συνεργασία με την κ. Αδαμάκη, επιμελήτρια της εισαγγελίας Αθηνών, τους οποίους επιτηρούσα προσωπικά και είχα την ευθύνη τους εντός και εκτός ωραρίου μου. Το 2015 τρέξαμε, σε άριστη συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, την πρόσληψη 110 ατόμων στο πλαίσιο της Κοινωφελούς Εργασίας. Σε έναν προς ένα για πρώτη φορά τούς πέρασα από συνέντευξη, ώστε να μπορέσω να τους τοποθετήσω ανάλογα με τα προσόντα τους εκεί που θα αξιοποιούνταν καλύτερα και θα βοηθούσαν περισσότερο στις ανάγκες του Δήμου. Εξέδωσα στις 14/12/2015 απόφαση Δημάρχου περί «προκήρυξης-πρόσκλησης υποβολής υποψηφιοτήτων για την πλήρωση θέσεων προϊσταμένων αυτοτελών τμημάτων και τμημάτων διευθύνσεων του δήμου Διονύσου», η οποία ανακλήθηκε στις 22/12/2015 με εντολή του Γενικού Γραμματέα κ. Χρηστάκη. Μεταστέγαση του ΚΕΠ Δροσιάς στις 25/09/2016 στη διεύθυνση Γρ. Λαμπράκη 19 στη δημοτική ενότητα Δροσιάς. Αυτά που σας είπα μέχρι τώρα δεν φτάνουν άμεσα στο δημότη σαν έργο, απαίτησαν όμως πολύμηνη δουλειά από την Αντιδημαρχία και τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Αναλυτικά το έργο μου φαίνεται στον απολογισμό πεπραγμένων που κατέθεσα στο δήμαρχο στις 28 Φεβρουαρίου.

Ο.Δ.Με ποιο σκεπτικό ανακλήθηκε η πρόσκληση για την πλήρωση θέσεων προϊσταμένων;
Β.Ρ.: Με το σκεπτικό πως θα έπρεπε να περιμένουμε μέχρι να εκπονηθεί Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας.

Ο.Δ. Ο κ. Χρηστάκης σε συνέντευξή του στην Οδό Διονύσου τέλη του 2015 είχε δηλώσει πως ο Οργανισμός αυτός θα ήταν έτοιμος τέλος το 2016. Πριν από λίγο καιρό μετέθεσε την ολοκλήρωση του ΟΕΥ για αργότερα μέσα στο 2017, αποδίδοντας την καθυστέρηση στην κατάργηση του ΘΕΣΠΙ, στο συνεχώς μεταβαλλόμενο νομοθετικό πλαίσιο και στην πιστοποίηση του Δήμου. Τελικά γνωρίζετε σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο ΟΕΥ;
Β.Ρ.: Ο Οργανισμός είναι έτοιμος από μέρους μου και βρίσκεται στο φάκελό μου. Είναι γεγονός πως ο Γενικός Γραμματέας επιφορτίσθηκε με πάρα πολλές αρμοδιότητες και καθήκοντα, τη στιγμή που δεν είχε ούτε γραφείο για να δουλέψει! Σε συνδυασμό με τις λίγες ώρες που ερχόταν στο Δήμο, ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να διεκπεραιώσει όσα του είχαν ανατεθεί. Κάποια στιγμή μάλιστα, επειδή πια ντρεπόμουν να βλέπω το Γενικό Γραμματέα να περιφέρεται, του πρότεινα να συστεγασθεί στο δικό μου γραφείο, για να έχει τουλάχιστον η γραμματέας του ένα γραφείο για τον υπολογιστή της κι ένα τηλέφωνο. Προσωπικά δούλεψα τον Οργανισμό, ωστόσο ποτέ δεν έγινε καμιά κίνηση για να συζητηθεί και να προχωρήσει, παρά τις επανειλημμένες κρούσεις μου στο Δήμαρχο. Και βέβαια ποτέ δεν έγινε και καμιά πρόταση από τον Γενικό. Ό,τι βρήκαμε το 2014, αυτό ισχύει και σήμερα χωρίς καμιά διαφοροποίηση.

Ο.Δ. Και θα συνεχίσει να ισχύει, νομίζετε;
Β.Ρ.: Είμαι πάντα αισιόδοξη και θέλω να πιστεύω πως θα ολοκληρωθεί ο οργανισμός εσωτερικής υπηρεσίας από τους νέους Αντιδημάρχους σε συνεργασία με τους υπηρεσιακούς.

Ο.Δ. Παράλληλα με την Αντιδημαρχία Διοίκησης και Ανθρώπινου Δυναμικού, ήσασταν και Αντιδήμαρχος Δροσιάς.
Β.Ρ.: Ναι, και τότε διαπίστωσα την τεράστια έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζουν οι Δημοτικές Κοινότητες. Φανταστείτε πως όταν χρειάστηκε να απουσιάσουν ταυτόχρονα ένας υπάλληλος και ο Πρόεδρος της Κοινότητας, κ. Ποτίδης, τους αντικαθιστούσα όποτε χρειάστηκε, ασκώντας επιπλέον και τις υπόλοιπες αρμοδιότητές μου. Και αυτό συμβαίνει με όλες τις Δημοτικές Κοινότητες λόγω έλλειψης προσωπικού, όπου το πρόβλημα οξύνεται όσων αφορά την καθαριότητα με την κυκλική απασχόληση των εργαζομένων, το rotation, που αποφασίσθηκε πρόσφατα. Να μιλήσω πιο συγκεκριμένα για τη Δροσιά που- επιτρέψτε μου να το πω- είναι το πιο κεντρικό σημείο του Δήμου, λόγω της αγοράς, των Τραπεζών αλλά και της θέσης της μέσα στο Δήμο. Συνεπώς, και το έλεγα πάντα στο Δήμαρχο, θες περισσότερο προσωπικό στη Δροσιά γιατί οι ανάγκες της είναι μεγαλύτερες, κυρίως στον τομέα της καθαριότητας, με αμέσως επόμενο σε ανάγκες τον Άγ. Στέφανο.

Ο.Δ. Καταλαβαίνω πως σας ήταν ιδιαιτέρως δύσκολο να πάρετε την απόφαση να ανεξαρτητοποιηθείτε. Και ομολογώ πως μου είναι δύσκολο να σας φανταστώ να κάνετε αντιπολίτευση, όταν μάλιστα προέρχεστε από τα σπλάχνα αυτής της παράταξης, όντας υποψήφια με τον κ. Πασιπουλαρίδη και το 2010. Ποια θα είναι, συνεπώς, η στάση σας τα επόμενα δυόμιση χρόνια, μέχρι το τέλος της θητείας της Δημοτικής Αρχής;
Β.Ρ.: Θα ψηφίζω τις εισηγήσεις μελετώντας όπως πάντα τα θέματα και με την ίδια σκέψη που είχα ως τώρα- αν βλέπω πως κάτι θα ωφελήσει το Δήμο, θα το ψηφίζω. Αυτό θα κάνω. Και δεν θα ψηφίζω όσα δεν συμβαδίζουν με τις αρχές μου. Δεν έχω σκοπό να αντιπολιτευθώ τον Δήμαρχο. Από την άλλη πλευρά, ναι μου ήταν πολύ δύσκολο να φύγω. Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, δεν είχα άλλη επιλογή. Βρέθηκα σε αδιέξοδο. Σας επαναλαμβάνω, έδωσα περιθώριο να αλλάξει αυτή η απόφασή μου. Δυστυχώς η ευκαιρία αυτή δεν μου δόθηκε από τον Δήμαρχο. Ίσως με θεωρούσε δεδομένη και πάντα δίπλα του. Αλλά ειλικρινά δεν υπήρχε άλλος τρόπος ενέργειας. Εύχομαι πραγματικά και περιμένω οι νέοι Αντιδήμαρχοι να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για τον τόπο. Προσωπικά φεύγω γεμάτη μετά από δυόμιση χρόνια, ειδικά με τις συνεργασίες που είχα με το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό και το προσωπικό καθαριότητος. Κάποιες φορές σκέφτομαι πως ίσως μπορούσα να καταφέρω περισσότερα- αλλά από την άλλη πλευρά σημασία έχει και πόσο γόνιμο έδαφος βρίσκεις για συνεργασία.