logo


Με την επιστροφή του Δ. Ράικου στα έδρανα της πλειοψηφίας και με την Κ. Γκιζελή στην πρώτη της εμφάνιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, στη θέση της Αγγ. Δήμου που παραιτήθηκε προσφάτως, πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 26 Ιανουαρίου, η πρώτη για το 2016, ειδική, συνεδρίαση του Σώματος, η οποία αφορούσε στην έγκριση ισολογισμού και απολογισμού του Δήμου για το 2013. Όπως συμφώνησαν όλες οι παρατάξεις, οι διαπιστώσεις και παρατηρήσεις, που περιλαμβάνονταν στη σχετική έκθεση του ορκωτού ελεγκτή λογιστή Δ. Σπυράκη, αποτελούν αφορμή για περαιτέρω βελτίωση της καλής οικονομικής κατάστασης του Δήμου, αλλά και των διαδικασιών που τηρούνται από τις Υπηρεσίες του.

photo-285

Η έγκριση του κατά 2,3 εκατομμύρια ευρώ πλεονασματικού ισολογισμού ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία, με τον πρώην Δήμαρχο και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλη να μιλά για χρηστή οικονομική διαχείριση της Διοίκησής του και την Αντιδήμαρχο Οικονομικών Στ. Μαγγίνα να αντιπαραθέτει διευκρινίσεις για το παραπάνω πλεόνασμα, ιδιαιτέρως σε σύγκριση με τον αντίστοιχο απολογισμό του 2012 που ήταν ελλειμματικός κατά 700.000 ευρώ:

*Το 2013 ο Δήμος χρωστούσε στην ΕΥΔΑΠ το ποσόν των 2 εκατομμυρίων ευρώ. Με ρύθμιση του ΥΠΕΣ, μέρος του χρέους, ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ, ουσιαστικά “χαρίστηκε”, με αποτέλεσμα το ποσόν να προστεθεί στα ίδια κεφάλαια του Δήμου.
*Ποσόν ύψους 1.300.000 ευρώ προήλθε από πρόστιμα, προσαυξήσεις κ.λπ. που επεβλήθησαν στην ΕΡΤ
*Ενώ υπήρξαν και λιγότερες αποσβέσεις παγίων, όπως επέβαλε σχετική υπουργική εγκύκλιος.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί εδώ πως όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας ζήτησαν να ενημερωθούν για τις εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις του Δήμου, για τις οποίες δεν είναι βέβαια δυνατόν να προβλεφθεί η έκβαση, και οι οποίες ανέρχονται στο ποσόν του 1,8 εκατομμυρίων ευρώ. Ενώ η μείζων μειοψηφία επέμεινε ιδιαιτέρως στην εξέλιξη σχετικά με το οικόπεδο της Δροσιάς (σ.σ. το οποίο, υπενθυμίζεται, είχε αγορασθεί από τη Διοίκηση Πασιπουλαρίδη προ Καλλικράτη, στην εκπνοή της θητείας της το 2010, από μη ιδιοκτήτη, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια): Από ποιον ζητάει τα χρήματα ο Δήμος; Θα τα πάρει τελικά; Ποιο το αστικό και το ποινικό κομμάτι της υπόθεσης; Ποιοι είναι οι υπεύθυνοι; Ήταν οι ερωτήσεις που ο επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας επίμονα απηύθυνε στο Δήμαρχο Διονύσου Δ. Ζαμάνη, που την επίμαχη περίοδο ήταν Αντιδήμαρχος Οικονομικών στη Δροσιά.

photo-286

Σύμφωνα με τον κ. Ζαμάνη, αγωγή έχει επιβληθεί και κατά του δικηγόρου που τότε είχε αναλάβει να ελέγξει τους τίτλους του οικοπέδου, ενώ ακόμη αναμένεται η εκδίκαση όλων των αγωγών και μηνύσεων που έχουν υποβληθεί για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ο ίδιος μάλιστα προσέθεσε πως με δική του παραίνεση το οικόπεδο εντάχθηκε πέρυσι για πρώτη φορά στα οικονομικά απολογιστικά στοιχεία, ώστε να μην υπάρχει καμία εκκρεμότητα. Επεσήμανε, τέλος, πως η πραγματική κατάσταση στο Δήμο θα αρχίσει να εμφανίζεται όταν θα έρχονται προς έγκριση τα στοιχεία του ακριβώς προηγούμενου έτους, μια που ακόμη υπάρχει καθυστέρηση σχεδόν τριετίας.