logo


Στην ακύρωση ως μη σύννομης της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, που αφορούσε σε ανάθεση της παροχής εργασιών ταφών και εκταφών στα δημοτικά Κοιμητήρια σε εργολάβο, προχώρησε με προχθεσινή (25 Ιανουαρίου) απόφασή της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Στο σκεπτικό της ακύρωσης ρητά αναφέρεται πως, σύμφωνα με όσα ο νόμος προβλέπει, οι εν λόγω εργασίες είναι “ανεκχώρητες και ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων”.

Η συγκεκριμένη παροχή υπηρεσιών, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 40.000 ευρώ περίπου, είχε εγκριθεί στις αρχές του 2015 από το Δημοτικό Συμβούλιο αναφορικά με τη σκοπιμότητά της, και εν συνεχεία παραπέμφθηκε στην Οικονομική Επιτροπή για τη διεξαγωγή πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού, ο οποίος σε πρώτη φάση, το Μάιο του 2015, απέβη άγονος. Ο διαγωνισμός επαναλήφθηκε στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, με τροποποίηση των όρων που αφορούσαν στις εγγυητικές επιστολές, οπότε και προσήλθε ένας ανάδοχος, στον οποίο και κατακυρώθηκε η παροχή υπηρεσιών.

koi  koi1

Τον περασμένο Δεκέμβριο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στο πλαίσιο του ελέγχου που ασκείται στις αποφάσεις των Δήμων και των συλλογικών τους οργάνων, είχε αποστείλει έγγραφο στο Δήμο Διονύσου, επισημαίνοντας πως η απόφαση για την ανάθεση των υπηρεσιών ταφών- εκταφών σε εργολάβο είναι μη σύννομη και καλώντας τον να την ανακαλέσει, κάτι που δεν έγινε, μια που ο Δήμος με απαντητικό έγγραφό του επέμενε στην εν λόγω απόφαση.

Πλέον προσφυγή κατά της ακύρωσης μπορεί να ασκηθεί στην Επιτροπή του άρθρου 152, «εντός προθεσμίας ενός (1) μηνός από την έκδοση της απόφασης ή την κοινοποίησή της ή αφότου έλαβε γνώση αυτής» (Ν. 3463/2006).

Χαρακτηριστικό, πάντως, είναι πως σύμφωνα με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, ο εργολάβος αρνείτο να ξεκινήσει τις εργασίες στα Κοιμητήρια της πόλης (σ.σ. περιμένοντας προφανώς την όποια απόφαση της Αποκεντρωμένης), με αποτέλεσμα διαμαρτυρίες και παράπονα κατοίκων.