logo


Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (ΔΕΠ) Β. Δαρδαμάνη, με κοινοποίηση προς όλους τους εμπλεκόμενους με τη σχολική κοινότητα της πόλης φορείς- Δήμαρχο, Αντιδήμαρχο Παιδείας, ΔΕΠ, Ένωση και Συλλόγους Γονέων- απευθύνει ο Γ. Γάκης, αναφορικά με τη λειτουργία της ΔΕΠ. Ο κ. Γάκης, που είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Γυμνασίου και 2ου Δημοτικού Διονύσου και μέλος της ΔΕΠ εκ μέρους της Ένωσης Γονέων, τονίζει το μέχρι σήμερα διακοσμητικό ρόλο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας αντί γι’ αυτόν του στρατηγικού σχεδιασμού του Δήμου για τα σχολεία, ενώ εκφράζει προβληματισμό για τη σκοπιμότητα διάθεσης κονδυλίων, κυρίως στις Σχολικές Επιτροπές, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει, “όχι μόνο δεν μας ενημερώνουν για τη διάθεσή τους (αν και έχουν υπογράψει για να πάρουν χρήματα), αλλά δεν μας υποβάλλουν ούτε τον ετήσιο σχεδιασμό τους”. Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, υπό την προεδρία του κ. Δαρδαμάνη, έχει συνολικά συνεδριάσει 4 φορές, ενώ τα θέματα με τα οποία έχει ασχοληθεί είναι διαδικαστικά και μόνο. Επιπλέον η επιστολή του κ. Γάκη είναι η τρίτη με τον ίδιο προβληματισμό, μετά και από αυτή της πρώην Προέδρου της Ένωσης Γονέων Β. Παπαϊωάννου πριν από ένα χρόνο, η οποία μάλιστα είχε υιοθετηθεί ως απόφαση από την ΔΕΠ, αλλά και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Σωκράτης τον περασμένο Νοέμβριο:

Προς κύριο Βασίλη Δαρδαμάνη
Πρόεδρο Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (ΔΕΠ)
Δήμου Διονύσου
 
Διόνυσος 14 Ιανουαρίου 2016
 
Κοινοποίηση:   
Δήμαρχο Διονύσου
Αντιδήμαρχο Διονύσου για θέματα Παιδείας
Μέλη Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (ΔΕΠ)
Ένωση Γονέων Δημοσίων Σχολείων Δήμου Διονύσου
Συλλόγους Γονέων Σχολείων
Μέλη των Συλλόγων Γονέων, Γονείς και Κηδεμόνες
 
Κύριε πρόεδρε,
 
Θα ήθελα με την είσοδο του 2016, να ευχηθώ σε εσάς αλλά και στα υπόλοιπα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (ΔΕΠ), Καλή Χρονιά με υγεία, δημιουργία και πρόοδο για τα παιδιά μας.
 
Ταυτόχρονα θα ήθελα να σας παραθέσω ορισμένες σκέψεις και προβληματισμούς μου από την μέχρι τώρα παρουσία μου στη ΔΕΠ, αλλά και για τη λειτουργία της στο πλαίσιο πάντα της βελτίωση του έργου της και θα σας παρακαλούσα να συζητηθούν τα θέματα σε τακτική συνεδρίαση.
 
Κατ’ αρχήν θα ήθελα να επισημάνω ότι στις μέχρι τώρα 3-4 συνεδριάσεις που κάναμε και που οι περισσότερες είχαν «κατεπείγουσα» σύγκληση, τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι παραχωρήσεις των σχολικών εγκαταστάσεων για εξωσχολικές δραστηριότητες και χρήσεις, ενώ μία ήταν για να εγκρίνουμε (μόνο ως προς το τυπικό σκέλος) τα χρήματα που θα λάβει η Πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή.
 
Λυπάμαι που το λέω, αλλά πιστεύω ότι η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας (ΔΕΠ) οφείλει να έχει τον πρώτο λόγο και να χαράζει τον στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου σε ότι αφορά τα σχολεία του Δήμου. Σχεδιασμό που έχει να κάνει με τις κτιριακές εγκαταστάσεις, την υλικοτεχνική τους υποδομή, τον αριθμό των παιδιών ανά σχολείο, ακόμα και να σχεδιάσει και τις μελλοντικές ανάγκες σε κτίρια που θα έχει ο Δήμος τα επόμενα χρονιά.
 
Από την παρουσία μου διαπίστωσα ότι και ΙΚΑΝΑ και ΑΞΙΑ μέλη έχει για να κάνει αυτόν τον σχεδιασμό και όχι να συνεδριάζει αραιά και πού για διαδικαστικά θέματα.
 
Επίσης αναρωτιέμαι πού πηγαίνουν τα χρήματα που υπογράφουμε να πάρουν οι σχολικές επιτροπές που όχι μόνο δεν μας ενημερώνουν για τη διάθεσή τους (αν και έχουν υπογράψει για να πάρουν χρήματα), αλλά δεν μας υποβάλλουν ούτε τον ετήσιο σχεδιασμό τους.
 
Κάθε χρόνο η επιχορήγηση που πηγαίνει στα σχολεία του Δήμου Διονύσου, ξεπερνά τις 100.000 ευρώ. Φυσικά το ποσό είναι μικρό. Πάντα για θέματα που αφορούν την Παιδεία θα λέω ότι τα χρήματα δεν φτάνουν. Οι ανάγκες των σχολείων είναι πολλές, διότι τα προβλήματα των σχολείων είναι πολλά.
 
· Αλήθεια υπάρχουν προτεραιότητες;
· Ποιες είναι αυτές;
· Ποιος τις καθορίζει;
· Μήπως η Παιδεία είναι αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης από τις Δημοτικές παρατάξεις;
· Και αν η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, είναι διακοσμητική, τότε μήπως υπάρχει για να δίνει «άλλοθι» στην εκάστοτε Δημοτική Αρχή;
 
Κύριε πρόεδρε,
 
Θα ήθελα να κάνουμε μία συνεδρίαση για να συζητήσουμε για τα ουσιαστικά θέματα της Παιδείας, για θέματα που αφορούν γονείς και παιδιά. Στόχος μου είναι να βοηθήσω ώστε να αναβαθμιστούν τα σχολεία του Δήμου Διονύσου, να είναι ασφαλή και να παρέχουν όλες εκείνες τις αναγκαίες και ικανές συνθήκες ώστε οι εκπαιδευτικοί να κάνουν όσο το δυνατόν καλύτερα το έργο τους.
 
Φυσικά για να τα πετύχουμε όλα αυτά χρειαζόμαστε ΟΡΑΜΑ, ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ, ΔΟΥΛΕΙΑ και ΕΛΕΓΧΟ σε όλες τις δαπάνες όχι μόνο για τη νομιμότητα, αλλά κυρίως για τη σκοπιμότητα, αφού δεν περισσεύει ούτε ένα ευρώ και πρέπει να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα χρήματα που υπάρχουν.
 
Στη διάθεσή σας
 
Με εκτίμηση
Γιώργος Γάκης
Εκλεγμένο μέλος στη ΔΕΠ