logo


Ενόψει των νέων χρηματοδοτήσεων το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καλεί τους Δήμους να δώσουν σαφή εικόνα για τον αριθμό των μαθητών στο κάθε σχολικό κτήριο, έτσι ώστε να μπορέσει το Υπουργείο να ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα για παρεμβάσεις ή τεχνικά έργα στα σχολεία.

Σε συνεργασία λοιπόν με τις Διευθύνσεις των σχολείων, οι Δήμοι θα πρέπει να συλλέξουν στοιχεία για την υποδομή των κτηρίων, αλλά και του μαθητικού δυναμικού σε όλη την επικράτεια, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών τεχνικού χαρακτήρα.

Επιπλέον με δεύτερη εγκύκλιό του το Υπουργείο απέστειλε σαφείς και αναλυτικότερες οδηγίες από την Αυτοτελή Διεύθυνση Κτηριακής Υποδομής, για την σωστή και ακριβή συλλογή των στοιχείων που θα πρέπει να πραγματοποιήσει ο κάθε Δήμος για τα σχολικά κτήρια που ανήκουν στην χωρική του αρμοδιότητα.

Ειδικότερα, για τις μεταβολές των σχολικών μονάδων, σύμμφωνα με εγκύκλιο που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη:

Ο αριθμός των μαθητών, η ορθή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, οι όμορες και συστεγαζόμενες μονάδες, η δυνατότητα τα συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία να προάγονται σε 4/θέσια έως 6/θέσια, η χιλιομετρική απόσταση που διανύουν οι μεταφερόμενοι μαθητές και οι κτηριακές υποδομές με στόχο τη δημιουργία άρτιων, εξοπλισμένων και επαρκώς στελεχωμένων σχολικών μονάδων. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις περιπτώσεις ιδρύσεων και συγχωνεύσεων, για τις οποίες πρέπει να ορίζεται με σαφήνεια η ακριβής ονομασία και η έδρα λειτουργίας του νέου σχολείου. Επιπλέον, για τις περιπτώσεις ιδρύσεων, προαγωγών και συγχωνεύσεων απαιτείται η εξασφάλιση κατάλληλης στέγασης.

Επισημαίνεται ότι στις προτάσεις πρέπει να αναφέρεται εάν τα προτεινόμενα προς ίδρυση σχολεία είναι ενταγμένα ή πρόκειται να ενταχθούν σε προγράμματα χρηματοδότησης.

Οι Διευθυντές Α/Βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης, πρέπει εγγράφως να αποστείλουν προς τους Δήμους τις προτάσεις που καταχώρισαν στο Πληροφοριακό Σύστημα Myschool για κάθε είδους σχολική μεταβολή (ίδρυση, προαγωγή, συγχώνευση, υποβιβασμό, κατάργηση, μετατροπή) για το σχολικό έτος 2016-2017 και να ζητήσουν τη γνωμοδότηση των Δημοτικών Συμβουλίων επί αυτών. Σημειώνεται ότι το σχετικό έγγραφο- ακόμη και αν δεν περιλαμβάνει πρόταση για σχολική μεταβολή- πρέπει να κοινοποιηθεί στην αρμόδια Υπηρεσία.

Τονίζεται ότι ενόψει επικείμενων νομοθετικών ρυθμίσεων με τις οποίες θα καθοριστούν θέματα διάρθρωσης των Σπουδών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, των Προγραμμάτων Σπουδών και του πλαισίου ποιότητας αυτών, δεν θα πραγματοποιηθούν προσθήκες Ομάδων Προσανατολισμού, Τομέων και Ειδικοτήτων στις σχολικές μονάδες της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης κατά το σχολικό έτος 2016-2017.

Όλες οι προτάσεις πρέπει να είναι αναλυτικές, συγκεκριμένες, πλήρως αιτιολογημένες και να τηρούν απαρεγκλίτως τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις για το σχολικό έτος 2016-2017.

Κρίνεται, τέλος, απαραίτητη η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη διατύπωση της καλύτερης δυνατής πρότασης προς όφελος των μαθητών και της εκπαίδευσης και την αποφυγή εκ των υστέρων διαμαρτυριών.

πηγή: myota.gr