logo


Όσοι πιθανόν περίμεναν οξύ καταγγελτικό λόγο στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η δημοτική παράταξη της μείζονος μειοψηφίας χθες Τρίτη 5 Μαΐου, στο Πολιτιστικό του Αγ. Στεφάνου, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 9 μηνών από θητείας της νέας Δημοτικής Αρχής, μάλλον απογοητεύτηκαν: Αποκαλύψεις από πλευράς Ενωτικής Πρωτοβουλίας δεν ήρθαν ποτέ και για τίποτα, ενώ το επαναλαμβανόμενο μότο στις απαντήσεις του επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας και τέως Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη, καθώς και όσων συνεργατών του παρενέβησαν στη συνέντευξη, κινείτο στο σύνηθες τρίπτυχο “ανικανότητα- προχειρότητα- αναποτελεσματικότητα” της νέας Δημοτικής Αρχής, η οποία “λησμόνησε την προεκλογική διακήρυξή της για συνεργασία και συναίνεση”.

Πού βρίσκεται η αλήθεια;

Αποκάλυψη εντούτοις- αν και όχι από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας- υπήρξε, με απρόβλεπτη μάλιστα εξέλιξη! Όπως είναι γνωστό, το Φεβρουάριο του 2014 ανακοινώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο η υπόθεση με το οικόπεδο στη Δροσιά: Ο τότε δημοτικός σύμβουλος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Χ. Παπαβασιλείου είχε καταγγείλει πως ο Δήμος Δροσιάς με Δήμαρχο τον Α. Πασιπουλαρίδη και Αντιδήμαρχο Οικονομικών το σημερινό Δήμαρχο Διονύσου Δ. Ζαμάνη, αγόρασε οικόπεδο αξίας 170.000 ευρώ, από μη ιδιοκτήτη όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων. Η υπόθεση πήρε τη διάσταση οικονομικού σκανδάλου  και κατάχρησης δημοτικού χρήματος, αποτέλεσε τη σημαία του προεκλογικού αγώνα της Ενωτικής Πρωτοβουλίας ενώ συνεχίζονται και σήμερα οι ανακρίσεις από τον Εισαγγελέα κατόπιν σχετικών ενεργειών της μείζονος πλέον μειοψηφίας. Πάγιος ισχυρισμός των στελεχών της και το προηγούμενο διάστημα αλλά και στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ήταν πως η υπόθεση είχε ανακαλυφθεί τυχαία και αμέσως δημοσιοποιήθηκε.

Όμως: Το έγγραφο που σήμερα δημοσιεύει η Οδός Διονύσου (αίτημα της Περιφέρειας προς το Δήμο για παροχή στοιχείων γύρω από την υπόθεση, με ημερομηνία 2011) αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας πως η τότε Διοίκηση είχε ενημερωθεί για την υπόθεση 2,5 περίπου χρόνια πριν τη δημοσιοποιήσει.

Τα ερωτήματα που γεννώνται είναι προφανή:

  • Εστάλησαν και πότε στοιχεία ενημερωτικά για την υπόθεση από το Δήμο στην Περιφέρεια;
  • Γιατί επί 2,5 χρόνια η τότε Διοίκηση δεν προέβη στον απαιτούμενο έλεγχο, με την εμπλοκή και των σχετικών ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση με τον καταλογισμό των όποιων ευθυνών, αλλά και τη διεκδίκηση του τιμήματος που είχε καταβληθεί για το οικόπεδο;
  • Και γιατί καθυστέρησε 2,5 ολόκληρα χρόνια να δώσει στη δημοσιότητα υπόθεση που, κατά την εκτίμησή της, θεμελίωνε οικονομικό σκάνδαλο, για το οποίο έχει ήδη υποβληθεί αγωγή και μήνυση;

Τα παραπάνω ερωτήματα, γίνονται ακόμη πιο επιτακτικά μια που χθες βράδυ στη συνέντευξη Τύπου και σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Χ. Παπαβασιλείου και ο νυν δημοτικός σύμβουλος Γ. Κανατσούλης αρνήθηκαν κατηγορηματικά την ύπαρξη από το 2011 του αιτήματος της Περιφέρειας προς το Δήμο, ενώ ο τέως Δήμαρχος δήλωσε πως “δεν θυμάται”.

“Ανίκανη και αναποτελεσματική η Δημοτική Αρχή”

Κατά τα άλλα, οι χαμηλοί τόνοι, που προφανώς επέλεξε να κρατήσει η παράταξη, έγιναν φανεροί ήδη από τη σύντομη εισήγηση του κ. Καλαφατέλη, που απαρίθμησε τα λάθη, τα κενά, τις παραλείψεις, τις αστοχίες, την αναποτελεσματικότητα και τις δυσλειτουργίες της Διοίκησης, με το αποτέλεσμά τους να φαίνεται σε μια σειρά τομέων της καθημερινότητας του πολίτη:  Η καθυστέρηση στην εξέλιξη του έργου της αποχέτευσης “που μπορεί να αποβεί μοιραία”, λακκούβες που σήμερα έχουν γίνει “οι λίμνες Ζαμάνη”, έργα έτοιμα προς παράδοση “που θα μπορούσαν σήμερα να είναι στη διάθεση των δημοτών”, οι “πολυδιαφημισμένοι αλλά αναποτελεσματικοί” χειρισμοί στην αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων του χειμώνα που οδήγησαν σε “εισαγωγή μηχανημάτων από την Αίγινα”, ολιγωρία 8 μηνών στην κατάταξη 128 υπαλλήλων, “πρωτόγνωρα φαινόμενα στην πόλη” με τους εμπρησμούς αυτοκινήτων και τη φωτιά στα γραφεία των Σχολικών Επιτροπών: “Έχω ξαναπεί πως μόνο αυτά τα έργα και οι μελέτες που παραδώσαμε να ολοκληρώνονταν, αυτό θα ήταν αρκετό για να θεωρηθεί αυτή η Διοίκηση επιτυχημένη”, τόνισε επανειλημμένως ο κ. Καλαφατέλης. Και προσέθεσε πως “η Ενωτική Πρωτοβουλία θα είναι παρούσα, θα επεξεργάζεται τα θέματα και θα προτείνει λύσεις προς όφελος των δημοτών, αναζητώντας τη συναίνεση και τη συνεργασία που ο κ. Ζαμάνης διαφήμιζε προεκλογικά,  με την ελπίδα πως η Διοίκηση θα αντιληφθεί την κατάσταση στο Δήμο και θα σταματήσει τις ανούσιες κινήσεις εντυπωσιασμού, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη από τα πραγματικά καθημερινά προβλήματα”.

Οι ερωτήσεις των 4 τοπικών ΜΜΕ (Βορεινή, Βόρεια Προάστια, edionysos και Οδός Διονύσου) που παρίσταντο, στις οποίες κλήθηκε να απαντήσει ο τέως Δήμαρχος κάλυψαν μια σειρά θεμάτων που απασχολούν την πόλη- από την πορεία της αποχέτευσης και τα αντλιοστάσια, μέχρι τις απ’ ευθείας αναθέσεις και τις Σχολικές Επιτροπές, αλλά και τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου: Για τα τελευταία αυτά, που συνδέονται άμεσα  με τον καθορισμό της φορολογητέας ύλης που επί χρόνια διέφευγε- αλλά και των δημοτικών τελών ύψους εκατομμυρίων ευρώ, που παρέμεναν ανείσπρακτα- o κ. Καλαφατέλης παραδέχθηκε πως ήταν στις προθέσεις της Διοίκησής του, ενώ επεφύλαξε και το μοναδικό έπαινο- προς τις Υπηρεσίες του Δήμου αρχικώς, και προς τον πολιτικό προϊστάμενό τους εν συνεχεία, μια που όπως επεσήμανε η Οδός Διονύσου, οι Υπηρεσίες δεν ενεργούν αυτοβούλως αλλά κατόπιν πολιτικής εντολής.

Οι απ’ ευθείας αναθέσεις της νέας Διοίκησης, “που σε ύψος φθάνουν σε 9 μήνες όσες κάναμε εμείς σε τριάμισι χρόνια” ήταν άλλο ένα κεφάλαιο που θίχθηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, όπου στελέχη της παράταξης (Χ. Παπαβασιλείου και Α. Koκόλας) έσπευσαν να κατηγορήσουν τη νέα Διοίκηση για «λαθροχειρίες», χαρακτηρισμός που εντούτοις δεν υιοθετήθηκε από τον κ. Καλαφατέλη.

Όσο για τις ατασθαλίες που αποκαλύφθηκαν προσφάτως στα οικονομικά στοιχεία των Σχολικών Επιτροπών για το 2014, ο τέως Δήμαρχος στήριξε πλήρως τους συνεργάτες του στα Νομικά Πρόσωπα που ασκούσαν τότε την προεδρία, για μια ακόμη φορά εστίασε στον τρόπο που η Δημοτική Αρχή μεθόδευσε τη δημοσιοποίηση οικονομικών ατασθαλιών στις Σχολικές Επιτροπές, ενώ απέδωσε τις “ερασιτεχνικές ενέργειες αντιμετώπισης” της υπόθεσης σε προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως στη συνέντευξη παρίσταντο και άλλα- πλην του κ. Παπαβασιλείου- μέλη της «παλιάς φρουράς» της Ενωτικής Πρωτοβουλίας- οι κύριοι Τ. Καρασαρλής (τέως πρόεδρος Δ.Σ.), Δ. Σακελλαρίου (τέως Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών) και Ν. Παππάς (τέως Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών), αλλά και ο νυν Αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Η. Υφαντής.