logo


 «Για ποια αξιολόγηση μιλάμε, όταν εξ αρχής θα πρέπει το 15% των εργαζομένων, των συναδέλφων μας, να θεωρηθεί άχρηστο;» ρώτησε ο Πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων στο Δήμο Διονύσου Β. Πετρόπουλος. Για να συμπληρώσει η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζ. Σώκου: «Έχουν μήπως πρώτα αξιολογηθεί οι υπηρεσίες του Δήμου- πώς έχουν στηθεί, πώς λειτουργούν, τι ανάγκες έχουν;»

Τα ερωτήματα ήταν μάλλον ρητορικά. Σύμφωνα με τις μνημονιακές υποχρεώσεις, 7000 υπάλληλοι του Δημοσίου τομέα θα πρέπει να απομακρυνθούν μέσα στο 2014. Και ήταν ανέκαθεν γνωστό, πως οι Δήμοι αποτελούν την καλύτερη δεξαμενή για τέτοιου είδους εκκαθαριστικές επιχειρήσεις.

Αυτά και άλλα πολλά ακούστηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης την Πέμπτη 3 Ιουλίου, όταν το θέμα της αξιολόγησης των υπαλλήλων τέθηκε προς συζήτηση εκτός Ημερησίας Διατάξεως. Λίγες ώρες νωρίτερα, στον ίδιο χώρο το Σωματείο είχε πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση, η οποία κατέληξε στην παρακάτω απόφαση:

Α. Οι εργαζόμενοι του Δήμου Διονύσου δεν συμμετέχουμε στην λεγόμενη αξιολόγηση, δεν συμπληρώνουμε τα έντυπα και απαιτούμε την απόσυρση του νόμου 4250/2014.

Β. Ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση ενάντια στη λεγόμενη αξιολόγηση και να μην συμμετάσχει ο Δήμος Διονύσου και τα ΝΠΔΔ του Δήμου σε αυτή τη διαδικασία και να δοθεί εντολή στους υπηρεσιακούς παράγοντες να μην εφαρμόσουν το σχετικό νόμο.

Γ. Να προχωρήσει άμεσα η κατάταξη των συναδέλφων που έχουν δικαιωθεί δικαστικά.

Το ίδιο απόγευμα, οι εργαζόμενοι ζήτησαν η παραπάνω απόφαση να υιοθετηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο σε ψήφισμα ή- καλύτερα- σε δική του απόφαση, ώστε να εκφρασθεί η πολιτική βούληση του Δήμου.

Αδυναμία σύνθεσης

Να περιμένουμε την απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ζήτησε ο Δ. Ζαμάνης, αυριανός Δήμαρχος Διονύσου, που επεσήμανε πως μια εντολή προς τις Υπηρεσίες του Δήμου να μην εφαρμόσουν το νόμο, είναι κενή περιεχομένου, τοποθέτηση που υιοθέτησε και ο Θ. Κυριακόπουλος από τη Συμμαχία για τον Πολίτη, παραλληλίζοντας την αξιολόγση στη δουλειά με τις εκλογές. Πρότεινε επίσης ο κ. Ζαμάνης να ληφθεί ομόφωνο ψήφισμα περί διαφωνίας του Δημοτικού Συμβουλίου με το πνεύμα του νόμου για την αξιολόγηση.

Για κυβερνητική τρομοκρατία, μίλησε ο ανεξάρτητος Σπ. Σπηλιώτης, στην οποία έχουν αντιδράσει οι 200 στους 325 Δημάρχους της χώρας και οι 7 στις 13 Περιφέρειες. Ενώ ο συνάδελφός του Γ. Ζυγούνας ήταν ακόμη δριμύτερος: «Αυτοί οι 7000 που διώχνονται σαν άχρηστοι, ήταν ο ‘στρατός’ που έχτισε το Δημόσιο, και τώρα τους πετάνε έξω» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο ίδιος 32 χρόνια στο Δημόσιο ως εκπαιδευτικός μια χαρά έκανε τη δουλειά του, και χωρίς αξιολόγηση.

Τέλος για υποκρισία κατηγόρησε την πλειονότητα των δημοτικών συμβούλων η κ. Σώκου, καλώντας τους να αποδεχθούν την πραγματικότητα: «Είστε πιστοί στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής και της Τρόικα», τόνισε, προειδοποιώντας ότι η επιχειρούμενη αξιολόγηση, όπως μεθοδεύεται, οδηγεί σε μαζικές απολύσεις.

«Αυθαίρετη και ίσως αντισυνταγματική» χαρακτήρισε τη διαδικασία της αξιολόγησης ο απερχόμενος δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης θεωρώντας πως θα έπρεπε το σύστημα αξιολόγησης να έχει συναποφασισθεί με διάλογο ανάμεσα στα Υπουργεία, τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την ΚΕΔΕ, και πάντως να μην εφαρμοσθεί πριν την ανάληψη καθηκόντων των νέων Δημοτικών Αρχών.

Η παραπάνω διαφορά στις απόψεις των συμβούλων απεικονίστηκε και στο αποτέλεσμα της σχετικής ψηφοφορίας, που αφορούσε στο Β’ σκέλος της απόφασης των εργαζομένων:

*Τέσσερις ψήφισαν ΟΧΙ (Χ. Ποτίδης, Δ. Σακελλαρίου, Ν. Πέπας, Σ. Σωτηρίου)

*Λευκό ψήφισαν οι Τ. Καρασαρλής, Χ. Παπαβασιλείου, Ηλ. Παπαχαρτοφύλης, Γ. Ίσσαρης, Δ. Ζαμάνης, Κ. Κοντάκης, Θ. Στάικος, Θ. Κυριακόπουλος

*Παρών δήλωσε ο Γ. Κανατσούλης

*Απείχε ο Α. Πασιπουλαρίδης

*Και θετικά ψήφισαν οι Μ. Γαρεφαλάκης, Σ. Κατσίγιαννη, Κ. Παλιγγίνης, Ν. Παππάς, Α. Τζαννετή, Π.Ταουξή, Θ. Μπούσμπουρας, Β. Κοκμοτός, Γ. Ζυγούνας, Σπ. Σπηλιώτης, Ζ. Σώκου, Π. Λουκάτος, Γ. Νικητόπουλος (σ.σ. ο τελευταίος δήλωσε χαρακτηριστικά «όχι στην κρατική τρομοκρατία, ναι στους εργαζόμενους»).

Απ’ όσο μαθαίνουμε, πάντως, καμιά εντολή- είτε για αξιολόγηση είτε για απείθεια στο νόμο- δεν έχει δοθεί από τη Διοίκηση του Δήμου προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες, ενώ φήμες κυκλοφορούν και για παράταση στην εφαρμογή του νόμου.