logo


Με 15 θέματα στην Ημερήσια Διάταξη, θα πραγματοποιηθεί η επόμενη- 15η– συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Και είναι η τρίτη φορά στα δυόμιση χρόνια της Διοίκησης  που καλείται το Σώμα να συνεδριάσει μεσημεριάτικα (στις 12), και μάλιστα την Παρασκευή 21 Ιουνίου, ακριβώς την παραμονή εορταστικού τριήμερου (σ.σ. τη Δευτέρα 24 Ιουνίου είναι του Αγίου Πνεύματος).

Η αιτία για την εσπευσμένη αυτή συνεδρίαση, από την οποία εικάζεται πως θα απουσιάσουν αρκετά μέλη του Δ.Σ., είναι οι εξής… δύο, εκτιμούν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας: Ένα αντλιοστάσιο και ένας ειδικός σύμβουλος!

Ειδικότερα, σύμφωνα και με τις εισηγήσεις των θεμάτων, ο Δήμος προτίθεται να υποβάλει πρόταση ένταξης στο Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του ΕΠΠΕΡΑΑ, αναφορικά με τη διαχείριση βιοαποβλήτων. Αυτή θα αφορά σε οργάνωση συστήματος διαλογής στην πηγή, υποστήριξη της οικιακής και δημοτικής κομποστοποίησης και οργάνωση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών για τα παραπάνω. Οι προθεσμίες υποβολής της πρότασης- που θα πρέπει να συνοδεύεται από τεχνικοοικονομικές μελέτες και εκθέσεις καθώς και τεχνικά δελτία- είναι από τις 30 Ιουνίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Και επειδή ανάμεσα στο προσωπικό του Δήμου Διονύσου δεν συγκαταλέγεται περιβαλλοντολόγος- χημικός μηχανικός, οι εκθέσεις, οι μελέτες και τα δελτία προτείνεται, κατά την εισήγηση,  να ανατεθούν σε εξωτερικό συνεργάτη που θα προσληφθεί με απ’ ευθείας ανάθεση και με αμοιβή 16.000 ευρώ.

Να υπενθυμίσουμε πως το ΕΠΠΕΡΑΑ αρχικά θα διαρκούσε 7  χρόνια (2007-2013). Αλλά πρόσφατα και λόγω χαμηλής απορροφητικότητας, παρατάθηκε μέχρι τέλους του 2015. Ποιες ήταν λοιπόν οι «πιεστικές προθεσμίες» του Προγράμματος, που επέβαλαν στη Διοίκηση τη λήψη απόφασης και για το έργο και για το σύμβουλο;

Το αντλιοστάσιο στη Σταμάτα, από την άλλη πλευρά, είναι μια διαφορετική ιστορία: Στη χωροθέτησή του, αλλά και στη δωρεάν παραχώρηση δημοτικής γης για την εγκατάστασή του, έχουν εναντιωθεί μαζικά κάτοικοι και φορείς. Έχουν μάλιστα ήδη μαζευτεί πάνω από 300 υπογραφές από κατοίκους, που υπογραμμίζουν το αυτονόητο: Ναι στην αποχέτευση, αλλού το αντλιοστάσιο.

Στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, με τον περισσότερο κόσμο να βρίσκεται στη δουλειά του- ανάμεσά τους και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι- , είναι ίσως ιδανική ευκαιρία για τη Διοίκηση του Δήμου, υποστηρίζουν ορισμένοι, να περάσει αβρόχοις ποσί το θέμα που έχει κυριολεκτικά ξεσηκώσει τη Σταμάτα.

Έτσι στη συγκέντρωση της Ομάδας Πρωτοβουλίας για τη συνεργασία των αυτοδιοικητικών κινήσεων στο Διόνυσο, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Θ.Στάικος, ζήτησε από τους παριστάμενους συναδέλφους του να απουσιάσουν μαζικά από τη «στημένη αυτή συνεδρίαση και να καταδικάσουν έτσι τις πρακτικές της Δημοτικής Αρχής».

Οι πληροφορίες πάντως της Οδού Διονύσου μιλούν για μαζική παρουσία των κατοίκων της Σταμάτας στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο: «Ό, τι ώρα και να το κάνουν, εμείς θα είμαστε εκεί», τονίζουν χαρακτηριστικά κάποιοι από αυτούς που έχουν υπογράψει τη διαμαρτυρία.

Για την ιστορία να σημειωθεί, πως οι άλλες δυο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκαν πρωινές ώρες ήταν η 15η (και πάλι!) του 2011, στις 6 Ιουνίου, και η 17η του 2012, και πάλι στις 6 Ιουνίου, με θέμα μάλιστα την αποδοχή παραίτησης του τότε Προέδρου του Σώματος Γ. Νικητόπουλου.