logo


Μετά από μαραθώνιες και  σκληρές διαπραγματεύσεις, υπό τη σκιά των καταγγελιών τής ανεξάρτητης δημοτικής συμβούλου Β. Κοροβέση περί συναισθηματικών εκβιασμών και πιέσεων σε βάρος της, με τη Δημοτική Αρχή να προτείνει για Αντιπρόεδρο στην ΕΣΤΙΑ δημοτικό σύμβουλο της μειοψηφίας, με οριακές πλειοψηφίες και με την απειλή και μιας – τουλάχιστον- νέας προσφυγής για ακύρωση (όσον αφορά στην ΕΣΤΙΑ), από την Τετάρτη 5 Ιουνίου η ΕΣΤΙΑ έχει Προεδρείο και ο ΘΕΣΠΙΣ Αντιπρόεδρο.

Πιο συγκεκριμένα, η κ. Κοροβέση, και κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης αλλά και όταν ήρθε η ώρα να ψηφίσει, κατήγγειλε πως δέχτηκε συναισθηματικούς εκβιασμούς και πιέσεις με στόχο τη θετική ψήφο της στις προτάσεις της Δημοτικής Αρχής, και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι η πρώτη και τελευταία φορά που υποκύπτω σε πιέσεις και εκβιασμούς»!!!

Επιπλέον, η Διοίκηση πρότεινε για τη θέση του Αντιπροέδρου της ΕΣΤΙΑΣ το δημοτικό σύμβουλο της Αδέσμευτης Δημοτικής Κίνησης Γρ. Ίσσαρη (σ.σ. κατά ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Ίσσαρης παρακολουθεί πλέον κανονικά και τακτικά και με ηγετικό ρόλο, τις εργασίες της παράταξης της Διοίκησης. Είναι γνωστό εξάλλου πως εδώ και μήνες έχει διαφοροποιηθεί από τη μείζονα μειοψηφία με την οποία εξελέγη, χωρίς πάντως καμιά επίσημη ανακοίνωση είτε περί ανεξαρτητοποίησης είτε περί διαγραφής του). Η πρόταση αυτή της Διοίκησης, συνιστά σύμφωνα με τον ανεξάρτητο Γ. Ζυγούνα, λόγο ακυρότητας της απόφασης, μια που ο νομοθέτης, όπως δήλωσε,  θέλει να αποφευχθεί η εμπλοκή άλλων παρατάξεων- πλην Διοίκησης- στα Συμβούλια των Νομικών Προσώπων των Δήμων. «Και θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για την ακύρωση τυχόν απόφασης που παραβιάζει αυτή τη βούληση», συμπλήρωσε ο συνάδελφός του, επίσης ανεξάρτητος Σπ. Σπηλιώτης.

Υποψήφιος και πάλι- μετά τις αποτυχημένες απόπειρες εκλογής του- για τη θέση του Προέδρου της ΕΣΤΙΑΣ ήταν ο δημοτικός σύμβουλος Μ. Γαρεφαλάκης, παρά την πρόσφατη δήλωσή του: «Ας βρεθεί κάποιος άλλος για τη θέση, μια που είναι φανερό πως δεν υπάρχει αρκετή εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου από το Σώμα». Τη δήλωση αυτή υπενθύμισαν αρκετοί σύμβουλοι των παρατάξεων της μειοψηφίας, τονίζοντας παράλληλα πως το πρόβλημα δεν έγκειται στο πρόσωπο ή τις ικανότητες του κ. Γαρεφαλάκη, αλλά «στις πρακτικές της Διοίκησης και  κυρίως του Δημάρχου Διονύσου Γ. Καλαφατέλη, που εκμαυλίζουν συνειδήσεις, αλλοτριώνουν και αλλοιώνουν τις δημοκρατικές διαδικασίες και καταρρακώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια με μοναδικό στόχο τα ψηφαλάκια».

Στις παραπάνω καταγγελίες της μειοψηφίας, ιδιαιτέρως των ανεξάρτητων κ. Ζυγούνα (πρώην Προέδρου της ΕΣΤΙΑΣ) και κ. Σπηλιώτη, προστέθηκαν οι εκκλήσεις της Συμμαχίας για τον Πολίτη, που ζήτησε έστω και την ύστατη στιγμή, υποψηφιότητες κοινής αποδοχής αλλά και να δοθεί στις παρατάξεις της μειοψηφίας ένα από τα δυο  Νομικά Πρόσωπα, με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. Θ. Στάικο.

Τη διαφορετική της, τέλος, αντίληψη για τα Νομικά Πρόσωπα και τη λειτουργία τους κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση που, διαφωνώντας με την επιχειρηματικότητα που αναπτύσσουν οι Δήμοι γύρω από την παιδεία, την πρόνοια, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό κ.λπ., ζήτησε τα κοινωνικά αγαθά να παρέχονται σε όλους τους δημότες δωρεάν: «Όλες οι υπηρεσίες και όλοι οι εργαζόμενοι των Νομικών Προσώπων να περάσουν άμεσα στο Δήμο. Διαφορετικά γίνεστε διαχειριστές της φτώχειας, της ανέχειας και της αντιλαϊκής πολιτικής τής κυβέρνησης», δήλωσε η επικεφαλής Ζ. Σώκου.

Για παιχνίδια και υποκρισία κατηγόρησε, από την άλλη πλευρά, τους συναδέλφους του της μειοψηφίας ο ανεξάρτητος Θ. Ροΐδης, και τους προέτρεψε να εξετάσουν την πολιτική πορεία του κ. Γαρεφαλάκη, αλλιώς να μην παίζουν με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η εκλογή τελικώς του κ. Γαρεφαλάκη επιτεύχθηκε με 19  θετικές και 17 αρνητικές (ΟΧΙ  και λευκές) ψήφους, για να ακολουθήσει αμέσως μετά η εκλογή του Αντιπροέδρου της ΕΣΤΙΑΣ. Εκεί επιστρατεύθηκε η διπλή ψήφος του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Τ. Καρασαρλή, μια που η υποψηφιότητα Ίσσαρη είχε διχάσει κυριολεκτικά το Σώμα, με 18 ΝΑΙ και 18 ΟΧΙ.

Τα πράγματα εν συνεχεία εξελίχθηκαν λίγο πιο εύκολα για την εκλογή Αντιπροέδρου του ΘΕΣΠΙ ( σ.σ. υπενθυμίζεται ότι σε περασμένο Δ.Σ. Πρόεδρος είχε εκλεγεί ο Ν. Καρυστινός), με υποψήφια για τη θέση την Έφη Παπαχαρτοφύλη, η οποία και εξελέγη με 23 θετικές και 13 (συνολικά) αρνητικές ψήφους.