logo


Σταθερά όχι στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας μέσα στο δομημένο ιστό της πόλης αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου την Τρίτη 12 Μαρτίου. Αφορμή για την εκ νέου απαρέγκλιτη απόφαση του Δ.Σ. ήταν τρία θέματα που αφορούσαν σε ισάριθμες κεραίες κινητής σε διάφορες περιοχές της πόλης. Συγκεκριμένα η Cosmote και η VODAFONE ζητούσαν την έγκριση των όρων περιβαλλοντικής μελέτης, για την εγκατάσταση κεραιών στην Άνοιξη, στην Αναγέννηση Διονύσου και στον Άγ. Στέφανο, προσκομίζοντας όμως- όπως καταγγέλθηκε- ελλιπή ή και λάθος τοπογραφικά. Με αντίστοιχες ομόφωνες αποφάσεις της η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής είχε ήδη απορρίψει τις μελέτες αυτές, απόφαση που επιβεβαιώθηκε ακόμη μια φορά από όλους τους δημοτικούς συμβούλους.

Αποφάσεις στα χαρτιά;

Για υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα  και για αποφάσεις που μένουν στα χαρτιά κατηγόρησαν όμως τη Διοίκηση σύμβουλοι από τις παρατάξεις της μειοψηφίας, μια που υπενθύμισαν πως σε προηγούμενο Δ.Σ., όταν συζητείτο η κεραία στη Σταμάτα, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ν. Παππάς είχε «υποσχεθεί» πως θα μπει μπροστά και θα τη γκρεμίσει. «Αν οι αποφάσεις μας μένουν στα χαρτιά, τότε παίζουμε όπως τα παιδιά, ιδιαίτερα αν σκεφτούμε πως οι περισσότερες κεραίες είναι ήδη τοποθετημένες», επεσήμανε η Ζ. Σώκου από τη Λαϊκή Συσπείρωση και πρότεινε να μπουν οι κάτοικοι μπροστά και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Για να συμπληρώσει ο Σ. Σωτηρίου από την ΑΔΚ πως απαιτείται σαφής τοποθέτηση από τη Διοίκηση του Δήμου ως προς τη δυνατότητα, τελικά, αποξήλωσης των κεραιών. Ενώ ο ανεξάρτητος Σπ. Σπηλιώτης υπενθύμισε την παλαιότερη επιτυχημένη κινητοποίηση στην Άνοιξη, όταν Δήμος και κάτοικοι κατόρθωσαν να εμποδίσουν την τοποθέτηση κεραίας.

Εξάλλου όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι θυμούνται τις πρόσφατες καταγγελίες κατοίκων από την Αναγέννηση, περί αύξησης των καρκινοπαθών στην περιοχή. Οι ίδιοι εδώ και χρόνια, όπως είχε γράψει αναλυτικά η Οδός Διονύσου, έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για τις κεραίες, βλέποντας τη ζωή τους να κινδυνεύει.

Συνάντηση Δήμου και κατοίκων για την κεραία στη Σταμάτα

Εντωμεταξύ, συνάντηση για το θέμα της κεραίας κινητής τηλεφωνίας που η COSMOTE έχει τοποθετήσει σε οικία ιδιώτη, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Μαρτίου στη Δημοτική Κοινότητα Σταμάτας. Η συνάντηση, στην οποία παρευρέθησαν οι Αντιδήμαρχοι Τεχνικών Υπηρεσιών Ν. Παππάς και Οικονομικών Ν. Πέππας, στόχο είχε την ενημέρωση των κατοίκων αναφορικά με τις εξελίξεις στο θέμα που απασχολεί την περιοχή και σχετίζεται με τη δημόσια υγεία. Η κεραία, υπενθυμίζουμε, βρίσκεται στην ταράτσα της οικίας του Αλ. Μιχαλόπουλου, επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως και Μακαρίου, και σε απόσταση μόλις 180 μέτρων  από τα παρακείμενα σχολεία της Σταμάτας- όταν η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας απαιτεί τουλάχιστον 300 μέτρα από χώρους συνάθροισης κοινού!

Σύμφωνα με τον κ. Παππά, υπάλληλος της Πολεοδομίας που πραγματοποίησε αυτοψία στο χώρο της κεραίας, επιβεβαιώνει τις ενστάσεις του Δήμου πάνω στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που η COSMOTE έχει υποβάλει προς έγκριση. Οι ίδιες ενστάσεις άλλωστε είχαν διατυπωθεί προσφάτως και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως αναλυτικά είχαμε γράψει στην Οδό Διονύσου, και είχαν οδηγήσει στην απόφαση για απομάκρυνση όλων των κεραιών κινητής τηλεφωνίας από το Δήμο Διονύσου.

Ο Δήμος Διονύσου έχει ήδη προβεί σε όλες τις ενέργειες προς τους αρμόδιους φορείς για την αποξήλωση της κεραίας, ενώ νέα συνάντηση με τους κατοίκους προγραμματίζεται για αύριο Πέμπτη 14 Μαρτίου στις 5.30 το απόγευμα, ώστε να υπάρχει συνεχής ενημέρωση πάνω στο θέμα.

Ας σημειωθεί εδώ πως η εταιρεία ζητεί έγκριση της μελέτης από το Δήμο, προκειμένου να τοποθετήσει την κεραία- η οποία όμως βρίσκεται ήδη τοποθετημένη εδώ και καιρό!! Επιπλέον όταν το θέμα ήρθε προς συζήτηση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, αποκαλύφθηκε πως η μελέτη είτε αποκρύπτει είτε αγνοεί το γεγονός πως σε ακτίνα μικρότερη της επιβεβλημένης από την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας βρίσκονται χώροι συνάθροισης κοινού- ανάμεσά τους δύο σχολεία και μια πλατεία!!!  Η απόφαση τότε της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ήταν βέβαια απορριπτική, όπως απορριπτική ήταν και η αντίστοιχη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο μάλιστα αποφάσισε την άμεση αποξήλωση και της συγκεκριμένης κεραίας αλλά και όλων των κεραιών που βρίσκονται στο Δήμο Διονύσου, με τις περισσότερες να εντοπίζονται στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου, και ειδικότερα στην Αναγέννηση.