logo


Δεν αποκλείεται το ερχόμενο καλοκαίρι να δούμε στο Διόνυσο να τελείται ένας γάμος σαν κι αυτόν της φωτογραφίας. Θα έχουν, τότε, μπει τα θεμέλια για το φιλόδοξο εγχείρημα της καταγραφής στοιχείων για τη Σαρακατσάνικη και Βλάχικη ζωή και παράδοση, που ακόμη είναι ζωντανή στη μνήμη των γηγενών κατοίκων της Ροδόπολης, και που ξεκινά από φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΤΟ ΡΟΔΟ, όπως ανακοινώθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Προέδρου του Δ. Γούλα, στόχος του Συλλόγου είναι η περαιτέρω εμβάθυνση στην ιστορική και λαογραφική ταυτότητα του τόπου, μέσα από μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, τόσο της Ροδόπολης όσο και του Διονύσου. Στη συνέχεια θα δημιουργηθεί ιστορικό και λαογραφικό αρχείο, που με τη συνοδεία φωτογραφικού υλικού και αντικειμένων, θα δώσει μια όσο το δυνατόν σαφέστερη εικόνα του λαϊκού πολιτισμού, των ηθών, εθίμων και συνηθειών του τόπου- υλικό ανοιχτό προς κάθε μελλοντικό ερευνητή.

Απώτερος σκοπός του παραπάνω εγχειρήματος, να παρουσιάζεται το υλικό κάθε χρόνο στο πλαίσιο του καθιερωμένου χορευτικού φεστιβάλ του Συλλόγου, και μάλιστα διαδραστικά, μέσω συγκεριμένων δρώμενων: Οι φολκλοριστικές αναπαραστάσεις συγκεκριμένων, κάθε χρονιά, σημαντικών στιγμών της προηγούμενης ζωής της Ροδόπολης, όπως είναι ο περίφημος Σαρακατσάνικος γάμος, οι γιορτές οι συνήθειες και άλλα τελετουργικά, θα αποτελέσουν το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν, που ζει ακόμη στη μνήμη των παλιότερων και υπήρξε σταθμός για τη δημιουργία της σημερινής μορφής της Κοινότητας. Η έκδοση μελέτης για την ιστορία του τόπου, μέσω της οποίας η Ροδόπολη θα θέσει ένα ακόμη λιθαράκι στην έρευνα για τη Σαρακατσάνικη και Βλάχικη ταυτότητα, αποτελεί τον τελικό στόχο της προσπάθειας αυτής.

Οι δράσεις του Συλλόγου προς αυτή την κατεύθυνση θα κλιμακώνονται ως εξής:

*Δημιουργία αρχείου διαθέσιμου για κάθε αναζήτηση και έρευνα

*Συλλογή φωτογραφικού υλικού και παραδοσιακών αντικειμένων

*Αναπαράσταση του Σαρακατσάνικου γάμου σε καλοκαιρινή εκδήλωση

*Έκθεση φωτογραφικού υλικού

*Έκθεση παραδοσιακών αντικειμένων

*Έκδοση ημερολογίου με φωτογραφίες

*Έκδοση όλου του αρχειακού υλικού σε λεύκωμα με θέμα τους Σαρακατσάνους της Ροδόπολης