logo


Έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΘΕΣΠΙ πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή 24 Απριλίου με κεντρικό θέμα τη συζήτηση και λήψη απόφασης του Νομικού Προσώπου αναφορικά με τη συνέχιση ή μη της λειτουργίας του, μετά και από σχετική επιστολή Δημάρχου. Χρακτηριστικό της χθεσινής συνεδρίασης ήταν ότι μετά βίας επιτεύχθηκε η απαρτία, μια που η συζήτηση ξεκίνησε με παρόντα τα 9 από τα συνολικα 15 μέλη του Δ.Σ.

Προ Ημερησίας Διατάξεως, και μετά από αίτημα του εκπρoσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Θ. Αλημίση, το Δ.Σ. του ΘΕΣΠΙ εξέδωσε χθες ψήφισμα στήριξης στο αντίστοιχο της ΚΕΔΕ και του Δήμου, καταδικάζοντας την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που επιβάλλει στους Δήμους και τα Νομικά τους Πρόσωπα να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμά στην Τράπεζα της Ελλάδας. Μειοψήφησαν με λευκή ψήφο οι Ε. Ρουφάνη εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Ανατροππής Διονύσου και Α. Κοζακλή.

“Μπορούμε να πάρουμε μόνοι μας την απόφαση;”

Οι πολλές απουσίες, που σχολιάστηκαν αρνητικά από τα παριστάμενα μέλη, οδήγησαν τον Πρόεδρο του ΘΕΣΠΙ Β. Δαρδαμάνη να ζητήσει την αναβολή της συζήτησης για το συγκεκριμένο θέμα, ώστε να επιδιωχθεί σε επόμενη συνεδρίαση η παρουσία του συνόλου των μελών: “Η απόφαση που καλούμαστε σήμερα να πάρουμε αφορά στην ίδια την ύπαρξη του ΘΕΣΠΙ και είναι καθαρά πολιτική. Μπορεί λοιπόν το Σώμα, με την παρουσία μόνο 9 μελών, να αποφασίσει για το αν θα συνεχίσει τη λειτουργία του το Νομικό Πρόσωπο; Δικαιούμαστε μόνο εμείς να πάρουμε τέτοια πολιτική απόφαση;”, αναρωτήθηκε ο κ. Δαρδαμάνης. Με την άποψη αυτή διαφώνησαν οι Θ. Αλημίσης, Τζ. Ξινογιαννακοπούλου και Ε. Ρουφάνη που θεώρησαν πως εφόσον όλοι έχουν κληθεί νόμιμα και απαρτία, έστω και οριακή, υπάρχει, μπορεί να ληφθεί απόφαση: “‘Ισως η απουσία τους δηλώνει κάτι, μια που και η παράλειψη, πράξη θεωρείται”, τόνισαν.

Τελικώς το θέμα αναβλήθηκε, ενώ, η προσπάθεια να συζητηθεί – έστω και χωρίς τη λήψη απόφασης- η συνέχιση της λειτουργίας του ΘΕΣΠΙ, μετά το τέλος της συνεδρίασης, έπεσε στο κενό.

Αξίζει να τονισθεί εδώ πως το κλείσιμο ή όχι του ΘΕΣΠΙ μπορεί να γίνει μόνο μετά από απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, η οποία προωθείται προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Υπενθυμίζεται εξάλλου, πως η δημοτική ομάδα της Διοίκησης σε πρόσφατη συνεδρίασή της αποφάσισε κατά πλειοψηφία να κλείσει το Νομικό Πρόσωπο και οι δραστηριότητές του να μεταφερθούν στο Δήμο.

Αναμνηστικές πλάκες για την αντιφασιστική εκδήλωση

Επτακόσια περίπου ευρώ θα στοιχίσουν στον ΘΕΣΠΙ οι δυο μαρμάρινες αναμνηστικές πλάκες, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που οργανώνει η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Διονύσου, με την περιήγηση στους τόπους μαρτυρίου εξορισθέντων και φυλακισθέντων, αύριο Κυριακή 26 Απριλίου. Η μία θα τοποθετηθεί στο (πρώην) Στρατόπεδο Ντούνη- νυν περιοχή Σεμέλη- στο Διόνυσο, πίσω από τον Αη Γιώργη το Χιοπολίτη, και η δεύτερη στο Στρατόπεδο της ΑΒΥΠ στον Άγ. Στέφανο.

Για το θέμα αυτό, “και παρόλο που συμφωνώ απόλυτα” αρνητικά τοποθετήθηκε ο κ. Αλημίσης: “Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο αυτή η πρωτοβουλία. Αλλά και απόλυτα διαφωνώ στο ότι έρχεται ως εσπευσμένη και προειλημμένη απόφαση, χωρίς να έχει ενημερωθεί το Διοικητικό Συμβούλιο”, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο οποίος επανειλημμένα έχει επισημάνει τον αιφνιδιασμό των μελών από αποφάσεις που έχουν ληφθεί εκ των προτέρων. Το παράδοξο, εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης να ψηφίζει αρνητικά σε εκδήλωση τιμής για τα θύματα βασανιστηρίων, επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΘΕΣΠΙ, οδηγώντας τον κ. Αλημίση να αλλάξει τελικώς την ψήφο του σε λευκή.

Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσε η απουσία του Αντιπροέδρου του Νομικού προσώπου Δ. Ράικου κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, που παρέμεινε εκτός αίθουσας αν και προσκλήθηκε επανειλημμένα να ψηφίσει. Το γεγονός καυτηριάστηκε από τον εκπρόσωπο της Νέας Πνοής Γ. Κομνηνάκη, που επέμεινε να καταγραφεί η άποψή του πως η απουσία του κ. Ράικου ήταν σκόπιμη.